tisdag 26 juni 2012

Kravlös sommarlöpning nu men rätt snabb sådan!

Vintern, våren och början på sommaren har innehållit ganska mycket löpning med fokus på att prestera tider. Jag har redan i år uppnått så mycket, sprängt en gräns jag inte ens funderade på att nå för ett par år sedan. Jag har visserligen haft roligt under tiden men efter Stockholms-maran fick jag en liten motivationsdipp som gjorde att jag inte förmådde fullfölja banloppet förra veckan. Inte ett dugg konstigt utan en reaktion på att något jag siktat på under en längre tid nu var avklarat och förbi.

Foto: Privat. Canon EOS 550D
Jag har fortfarande saker jag vill uppnå och pass jag vill prova senare i sommar, t ex ett maxtest på både en och fem kilometer men inte just nu. Nu vill jag istället under en period springa lite mera kravlöst! Njuta av att bara vara ute och röra på mig i lätta skor och solbrillor, känna sommarvinden mot bara armar och ben och kanske avsluta löprundan med att ta ett dopp i vår fina sjö om nu bara värmen kommer också istället för den här reprisen av oktober som just nu pågår! Springa och lyssna till fågelsången och använda löpningen till att fokusera på njuta av omgivningen och att jag kan och vill springa snarare än att fokusera på att springa i en viss hastighet.

Gäsp! Katten - en mästare på att vara i nuet utan en tanke på att prestera något!! Foto: Agnes Dahlgren

Mängden träning brukar bli lite mindre under högsommaren fast jag ofta planerar för motsatsen! Säkert blir det likadant i år. Kvalitétspassen tänker jag inte upphöra med då jag tycker det är roliga, jag tror jag kommer springa en hel del kortintervaller och intervallstegar i sommar till exempel.

Jag tjuvstartade med lite sommarlöpning i form av ett fartlekspass redan i söndags kväll. Första halvan i Jägarskogen, knixigt, halt på stenhällarna, geggigt och med lika mycket mygg som jordgubbar på en midsommartårta men vansinnigt roligt. Andra halvan på min vanliga milrunda och med lite fartökningar, en längre över tre kilometer strax under fyrafart och så avslut med några klassiska "varannan-lyktstolpe"-intervaller. Totalt drygt 12km. Bilderna nedan är tagna med mobilen och inte riktigt av samma kvalité som de ovan.


Farthinder!

Idag på lunchen blev det faktiskt kvalité igen, då jag fick ett mail från David som undrade om jag inte ville köra intervaller på Södertälje IP och självklart ville jag det! Jag känner av baksidorna lite igen efter banloppet men 6x1000m tänkte jag ändå skulle vara ett bra lunchpass och det blev det. Tiderna 3:42, 3:35, 3:32, 3:36, 3:32, 3:22 skäms inte för sig och det var med en bra känsla hela vägen, gott så! Jag fick lite revansch på Södertälje IP också.

Man kan väl njuta fast man inte latar sig hela tiden :)

5 kommentarer:

 1. Bra jobbat på lunchpasset! Inte fy skam att avsluta intervaller med tusing på 3.22... Som du skrev - bra revanch på banan :-)

  SvaraRadera
 2. Låter supermysigt med kravlös löpning, tycker jag. Var sak har sin tid och efter dina urladdningar i juni är det nog precis vad löparjaget behöver. Men det hindrar ju inte att det går fort ibland... :-)
  Fina bilder!

  SvaraRadera
 3. Tack Tobias, ja snitta 3:33 på sex tusingar har jag nog inte gjort tidigare, men det avbrutna loppet blev ju en rätt hyffsad formhöjande snabbdistans :-)

  Visst är det så Bureborn, att var sak har sin tid, sedan gillar jag ju att kuta snabbt!! Tack!

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fina tider! Det är ju tider för sub. 37 fart.

  Har också 1000 m intervaller idag men känner mig inte alls pepp för det.
  Men det är bara att bita ihop och köra.

  SvaraRadera
 5. Tack Mikael, ja, det är ett av de allra bästa passen med tusingar jag kört, visst sub37-fart men det målet är släppt tills vidare även om jag hoppas kunna springa ytterligare ett millopp en vardagskväll sent i augusti. Det blir i så fall fjärde starten på milen i år för mig.

  SvaraRadera