lördag 11 september 2010

Race-report E-18-loppet 21,1km - 1:26:50Drog iväg till Enköping med hela familjen på lördag morgon för att springa halvmaran E-18-loppet. Lilla Nora var inte alls nöjd i bilen och vi fick stanna två gånger och sedan hamnade vi bakom en traktordj... på den slingriga vägen så vi kom fram till svärföräldrarna 35 minuter före start...

Snabbt ombyte, på med chip och nummerlapp och Garmin visade 159 i puls (!) redan när svärmor skjutsade mig till startområdet. Femton minuter kvar och jag fick lite tid att lämna in överdragskläder, jogga lite och varva ner/upp. Hann också byta några ord med Alf från Jogg.se i startfållan.

Jag stod nästan längst fram i starten och behövde aldrig oroa mig för trängsel, täten drog iväg och jag hamnde kring 15-20 plats, de första två kilometrarna gick förföriskt lätt utför och gick båda under 4 minuter men det kändes bra och farten hamnade runt 4:10 när det planade ut. Jag passerade de flesta i den lilla klunga jag hamnat i i starten men fick snart sällskap av Juusa från Uppsala som siktade på den för mig perfekta sluttiden 1:27 och vi gjorde sällskap och bytte några ord då och då.

Foto: Stig Norling. Uppsala Nya Tidning.


5km passerades på 20:29 och det var förvånansvärt trevligt att springa på den lite böljande motorvägen. Ett par löpare kom ikapp vid ca 8km och farten höjdes lite och jag fick det lite tungt ett tag men bet ihop och hängde kvar tack vare fokus på löpteknik med kadens och framåtlutning. Efter ett tag försvann de två löparna framåt och vi fortsatte i vårt jämna tempo. 10km-skylten såg jag inte men klockan visade 41:00 efter 10km även om Garmin tappade satellit-kontakten i de tunnlar vi sprang igenom. Precis innan varvning kom loppets brantaste utförslöpa som naturligtvis blev loppets tyngsta uppförsbacke direkt efter vändning vid 10,5km.


Inte helt platt...backen vid vändningen syns tydligt.


Jag kände mig stark efter backen samtidigt som mitt sällskap började tröttna och jag fortsatte solo. Det var peppande att få tummen upp och applåder av de löpare som ännu inte vänt. Sedan hände det inte så mycket fram till ett svagt men riktigt långt och segt motlut vid ca 15km. Efter den backen märkte jag att sakta kom ikapp en av de löpare som kom ifatt oss vid 8km och mellan 19-20km någonstans var jag ikapp honom. Fick ett trött "riktigt bra sprunget, kör nu" med mig i ryggen. Sista tunneln och det återstod 1,5km som gick uppför hela vägen, den nerförsbacke som syns vid 20km märkte jag inte mycket av, antagligen var jag för trött...

Försökte nu ge allt, orkade inte titta på klockan fast jag insett sedan länge att det skulle bli pers idag. Ville heller inte titta på målet där framme eftersom jag var så sliten nu och det närmade sig alltför långsamt. Gav verkligen allt de sista 500m med hög kadens och slitig andning i 3.30-fart och korsade mållinjen i ensamt majestät som elfte man på tiden 1:26:50. Fick applåder av publiken men var så trött så trött. Speakern kommenterade inte min målgång då han var upptagen med starten av klassen 42,2km In-lines. Efter målet var jag tvungen att sätta mig ner på asfalten ihopkrupen men ganska snart ställde jag mig upp och knöt armen i en skön segergest samtidigt som familjen kom fram och kramade om mig!


Inte så vackert sprunget (mellanfotslandning tjena), måste vara suddigt p g a farten...

Nej, Claes, jag kollade inte markfrigången på Subarun, registrerade inte ens att den stod där... ;)

Glad, trött


Jag sprang tekniskt bra idag hela vägen (upploppet undantaget där jag var duktigt sliten) med hög höft och hög kadens och disponerade loppet perfekt, den kontrollerade öppningen där vi sprang och småsnackade lite (vilket Alf från jogg.se som var någon minut före mig i mål kommenterade :) gjorde att jag hade krafter kvar i slutet. Jag låg perfekt i puls mellan 180-185 (maxpuls 196 på upploppet) där jag ska ligga i den här farten.

Fick också beröm för att jag kan göra de här tiderna med den relativt blygsamma mängd jag ligger på vilket såklart är jättekul!

Det var ett förvånansvärt roligt lopp på den raka breda motorvägen och det var annorlunda att ligga så långt fram i fältet och ha så mycket utrymme. Det enda negativa var att det var snålt av arrangörerna med alla sponsorerna att enbart bjuda på vatten i vätskekontrollerna och att dessutom inte erbjuda något annat än vatten efter målgång, ingen återhämtningsdryck, ingen sportdryck, ingen frukt, riktigt riktigt dåligt!

26 kommentarer:

 1. Än en gång grattis till ett bra lopp och en grym tid!
  Det där loppet får mig att tänka på boken "maratonmarschen" (steven king tror jag). Tuff tuff på motorväg i 21 km låter segt men det verkar som du uppskattade loppet. Undrans vad du kan prestera på en halvmara med mer träning i kroppen.

  SvaraRadera
 2. Grattis Staffan! Träffade Tobias innan start i går och han nästan skakade av räddsla av den press du satt på honom med din fina tid :)

  Vilken tur att du är så snabb - du hinner ju både springa o vara med familjen då.

  SvaraRadera
 3. Grattis till ett kanonlopp Staffan! Jämna och fina tider som alltid. Hade varit roligt att köra en halvmara ihop någon gång och hjälpas åt att dra. Känns som vi kan springa ganska jämnt på den distansen.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på starten så är det ju helt galet bra! Grattis! Wow!

  SvaraRadera
 5. Odda, tack!

  Hempa, tack! Jag trodde det skulle bli rätt trist och enformigt men blev faktiskt positivt överraskad! En kille jag pratade med en del trodde jag kunde göra under 1:20 mer mera träning men det är en hypotetisk fråga, åtminstone just nu!

  Sofie, ha ha, det har jag svårt att tänka mig, men jag fick i alla fall vara snabbast i några timmar!
  Tack!

  Daniel, tack! Ja, vi verkar ju ganska jämna på distansen och skulle säkert prestera bra ihop, det vore riktigt kul någon gång! Får jag fresta med Stockholm halvmarathon 2011 ;)

  Ingmarie, tackar! Ja, det var verkligen ingen optimal förberedelse men det är kanske då det blir som bäst :)?

  SvaraRadera
 6. Stort grattis, imponerande prestation!

  Mvh Micke (med sub40 mål som sikte)

  SvaraRadera
 7. Faller in i kören av gratulanter. Fantastiskt bra sprunget!

  SvaraRadera
 8. Attans vilket bra lopp Staffan! Jag blir ju riktigt stolt över dig ;).
  Det syns att du lyckades hålla ett riktigt jämnt tempo och det är väl inte så konstigt att tekniken blir lidande när man börjar bli lite trött. Annars tycker jag att DS Trainer och mellanfotslandning fungerar riktigt bra ihop. Har märkt att det är svårt att använda mitt nya löpsteg tillsammans med mina Kayano.

  Stort grattis till ett suveränt lopp och en riktigt fin tid!

  SvaraRadera
 9. Micke, tackar! Och lycka till med ditt mål, jag saknar också ett tävlingsresultat på milen, hoppas åtgärda det i år efter att ha gjort 39:25 ensam på träning en eftermiddag!

  Oliver, tackar tackar!

  John, :) Jo, det kändes jämnt och fint även om kilometertiderna spretar lite men jag hade några snabba kilometer i början och där mot slutet och visst tappar man löptekniken när tröttheten kommer!Tack!

  SvaraRadera
 10. Galet bra! Man undrar ju hur detta ska sluta. Synd att du inte ska springa Lidingöloppet, hade varit kul att se hur du hade placerat dig där. Nästa år?

  SvaraRadera
 11. Sjukt bra sprunget, ännu bättre blir prestationen med den skrala mängdträningen... Blir inte förvånad om det blir låga 1.20 inom kort... Grymt!

  SvaraRadera
 12. Otroligt bra med ett fantastiskt PB!! Med tanke också på hur lite du tränat och uppladdningen innan loppet! Jag kanske skall gå ned i träning... :-)

  SvaraRadera
 13. Härligt! Grymt bra jobbat... Den där speakern borde ha refererat dig över mållinjen...
  Kul läsning när det går... menar springer som det ska! :)

  SvaraRadera
 14. Lars, tack! Ja, nu siktar jag närmast mot 1:25 i alla fall, kan jag komma dit blir jag riktigt glad! Nästa höst blir Stockholm Halvmarathon i alla fall huvudmålet!

  Swyzak, tackar, betyder mycket att få det berömmet av en löpare med din kapacitet!! Låga 1:20, oj oj, då måste nog mängden upp en bit, men kanske med långa tröskelpass att det går att komma dit, först siktar jag på 1:25 i alla fall, en bra mål!

  Magnus, tackar! Ja, varför inte :) andra har gjort samma iaktagelse att benen känns fräschare då!

  Janne, tackar!!

  SvaraRadera
 15. Ökad mängd gör en väsentlig skillnad (iaf för mig gjorde det så), därför tror jag att det rentav finns några minuter i plock bara just däri...

  SvaraRadera
 16. Vilken start på loppet. Förstår att din puls var hög. Härligt jobbat av svärmor! Stort grattis till din super tid. Är det tre barn som krävs för att man ska bli supersnabb:)

  SvaraRadera
 17. @Anna: Fyra barn ser det ut som... men det gäller visst inte för alla...

  SvaraRadera
 18. Anna, det är fyra precis som Lars skriver ;) du kan helt enkelt inte komma upp så högt i puls med bara ett barn :) Tack! Ja, svärmor var på alerten när vi kom fram och fotade också mest när jag gick i mål, kanon!!

  Lars, jodå jodå, du är snabbare än minst 97% av Sveriges fyrabarnspappor, jag lovar!

  SvaraRadera
 19. Ja men jag vet ju att det är FYRA. Jag tänkte fel. Sorry.

  SvaraRadera
 20. Bra som bövelen! skulle gärna joggat på E18 själv om jag inte varit på konferans. Det enda som stör mig lite är att du verkar springa snabbare ju mindre du tränar; för mig verkar förhållandet vara det omvända ;-)

  SvaraRadera
 21. Ulf, ja i alla fall i det här fallet, fast uttrycket "vila sig i form" vete sjutton om det är applicerbart med en liten bebis i huset och med en puls på 159 innan man ens joggat upp...

  SvaraRadera
 22. Läser detta och blir imponerad av din tid/tempo! Wow! Grattis i efterskott :-) Och med ganska lite mil i benen jämfört med många så glädjer det mig att se att man kan komma långt på det också! Tror du och din blogg får bli min sporre framöver...Lycka till i nya målsättningar Staffan! Och tack för läsningen...Har en del att läsa ikapp ser jag :-)MVH Joanna Im

  SvaraRadera
 23. Hej Jogg.se-Joanna :-) Hittade din kommentar här nu när jag gick tillbaka och kollade upp en sak från det här loppet!!

  Härligt att min blogg kan inspirera, det betyder mycket för mig! Och ja, jag är inte unik och ett "bevis" på att det går att göra hyggliga tider på en begränsad mängd löpträning, en låg vikt och ett biomekaniskt effektivt (snabbt, kort) löpsteg underlättar också!

  Lycka till med träningen och Varvet till att börja med!

  SvaraRadera
 24. Bra skrivet! Måste säga att jag tyckte att loppet var rätt tungt mentalt med alla raksträckor, men det som inte dödar...
  Hittade mig själv också i bakgrunden på den sista bilden. :-)

  SvaraRadera
 25. I blågul tröja Simon, eller i svart kanske? Jo, nog var det väl lite tungt i alla fall på tillbakavägen!

  SvaraRadera