fredag 17 september 2010

"Hur hinner du?" - Har ni minskat på något sedan ni började springa?

"Hur hinner du?" är en fråga jag ibland får. "Träna så mycket som du gör" och dessutom blogga om det? Jag har ibland svarat "Mixa två delar lust med en del karaktär och en del planering" så blir det jättebra".

Dubbelt så mycket lust som övriga ingredienser för givetvis skulle jag ju inte hålla på med löpning och bloggande om jag inte tyckte det var kul. Jag tror det är en absolut förutsättning att hålla på med något regelbundet är att man tycker att just det är roligt! Med löpningen specifikt är det ju så att den är INTE rolig för en komplett nybörjare, bara skitjobbig, smärtsam och enformig och man måste över den initiala puckeln, vilket går fort för ett fåtal men tar en stund för de allra flesta, innan man börjar uppskatta sina löprundor.

Jag har funderat på en sak. Har jag slutat eller minskat ner på något till följd av löpträningen? Nu tränar jag ju inte speciellt mycket jämfört med många av er andra - ca 168 km i snitt per månad (fram till augusti) i år på ungefär 15 timmar i månaden - men ändå betydligt mer än många helt försoffade 38-åringar.

En sak jag noterat är att jag nuförtiden tyvärr nästan inte läser längre. Visst, bloggar, Runners World, Dagens Nyheter vid frukostfilen o s v men jag talar om Böcker! Förut, för några år sedan, läste jag relativt mycket men de senaste åren har jag bara orkat med 2-3 böcker om året, vilket är lite tråkigt för läsning är, precis som träning, bra avkoppling. Å andra sidan är jag inte helt säker på kausalsambandet mellan ökad löpning och minskad läsning, det kan istället vara ett starkare samband med att familjen blivit större. I övrigt kan jag inte komma något som jag gör mindre av för att jag springer.

Finns det då saker jag inte gör så mycket av? Absolut! Jag tittar väldigt lite på TV, någon nyhetssändning per kväll, kanske någon film på helgen, kanske Sverige Springer på TV4 men förra säsongen tröttnade jag på snuttifieringen efter 2 program. Jag följer annars inga TV-serier och jag mitt internetsurfande är begränsat till att betala räkningar på internet-banken, blogga, läsa lite löparbloggar och forumet på Jogg.se och kolla av min Facebook-sida emellanåt. Dator-och TV-spel blir det uteslutande bara med barnen (har inte skuggan av en chans på FIFA -10 mot sonen på 9 år...). Jag lägger väl i ärlighetens namn också mindre tid än jag borde på fixande med huset...

Det korta varianten av det här inlägget är väl egentligen att man hinner med det man vill hinna! Hur är det för er? Har ni prioriterat bort något sedan ni börjat springa?

17 kommentarer:

 1. Nu har jag ju inte samma sorts träningsdos som du har, men jag har bara ett enda svar. Planering.

  Varje söndag sitter jag med kalendern och skriver in exakt vad jag ska göra när. Brevid varje träningspass finns en liten box som jag får kryssa för när jag har gjort den utsatta träningen. För mig fungerar det så. Jag måste prioritera och planera, annars fungerar det inte.

  Vad jag INTE gör är att jag kollar nästan inte på TV, jag är aldrig på krogen och röjer, jag och maken är väldigt sällan ute på saker som bio och liknande, samt jag har ett rätt begränsat socialt liv (självvalt, jag träffar folk HELA dagarna.....)

  Men jag skulle inte ändra detta för något, jag mår SÅ mycket bättre nu, löparbloggarna ger mig inspiration och en känsla av att jag KLARAR detta, även om jag inte springer i 4.30tempo :D

  Tack för att du fortsätter blogga, trots nytillskott och MASSA träning! *kramar*

  SvaraRadera
 2. Jag tränade inte lika mycket i början, det blir roligare när man förbättrar sig. För mig har träningen även blivit en hobby, jag gör det för att jag tycker det är roligt!

  Men det är klart jag försakar annat (men det är ju självvalt). Mindre tv, mindre tid för kompisar och mindre tid på andra hobbys är väl summan.

  SvaraRadera
 3. För mig är det ofta en kamp mellan trädgård och springning. Jag behöver båda två fast på olika sätt. På så sätt är det skönt när senhösten kommer och man kan fokusera helt på träning! Annars är det väl när det blir intensiva jobbveckor som träningen får komma på undantag.

  SvaraRadera
 4. Planering är A o O för min del utan det ingen träning. Men visst inte mycket TV blir det och inget inget spelande som det var 12 timmar i veckan för något år sedan.

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 5. Instämmer, planering har man blivit mycket bättre på. Försakar sådant som tar kraft och prioriterar sådant som ger kraft istället som familj, vänner och träning.

  SvaraRadera
 6. Tycker du verkar leva ett bra liv. Hur skulle det vara att vakna upp vid pensioneringen och upptäcka att du hade "tittat på TV" nästan hela din fritid? Jag är som dig, dvs knappt TV alls. Dock försöker jag läsa böcker. Läser just nu Hypnotisören av Kepler (rek av en granne).

  Säkert ingenting en "litteratursnobb" (oups, där fick dom) skulle rekomendera eftersom den är köpt på Ica men den verkar bra :-)

  SvaraRadera
 7. Annika, jag planerar också men mest NÄR jag kan ge mig ut, inte så ofta VAD jag ska träna, det blir ofta spontant!

  Tobias, jag skulle absolut kalla löpningen en hobby eller t o m mitt största intresse!!

  Rosa Milton, vår lilla trädgård gillar jag också men den är bara 250 kvadrat och inte så krävande. Lunchträning försöker jag få in 2 ggr/v även under krävande jobbveckor!

  Jesper, med familj så måste det ju till en del planering, speciellt så mycket som du verkar träna!!

  Just så Odda, bra sammanfattat, bort med energitjuvarna, in med det som GER energi!

  Lennart, tack! Jag tycker också att jag lever ett bra liv!! Lustigt men Hypnotisören har jag faktiskt läst i sommar men jag avslöjar inte intrigen :)

  SvaraRadera
 8. Jag vill vända på frågan; hur kan man prioritera/välja bort löpningen/träningen? Precis som du skriver så hinner man det man vill hinna. Du verkar vara en rackare på det! (Skulle bli en bestseller!):-)

  SvaraRadera
 9. Håller med Ingmarie samtidigt som jag beundrar alla er som tvingas planera och pussla för att hinna klämma in löpträningen. Som priviligierad "oldboy" slipper jag prioritera bort annat. Det är väl snarare så att löpningen gör att jag hinner och orkar mer än många jämnåriga. Och TV ser jag sällan, vilket ger en massa bonustid.

  SvaraRadera
 10. Stort Grattis till hela familjen. Fullt upp nu kan tänkas.

  Superbra halvmara tid, där hänger inte jag på inte.

  Kör hårt!!

  SvaraRadera
 11. Det är ju helt klart tv:n som har fått stryka med. Det finns i mitt tycke inget vettigt att se på ändå. Jag älskar att läsa så det gör jag hellre sent på kvällarna och så sitter jag här framför datorn. Men jag är nöjd, skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

  SvaraRadera
 12. Ingmarie, antyder du att jag skulle skriva om bok om det ;) Ja, hur kan man prioritera bort träningen, väldigt många gör ju det! Jag vill ju inte det men ibland tar det emot, men bara innan man gett sig ut!

  Oliver Sture, säkert är det så att du orkar mer p g a träningen, mina föräldrar har inte insett det...Det är ju ingen som tvingar mig att springa men som sagt man ser väl till att hinna det man vill hinna!

  Löpardagbok, tackar!! jodå jodå, lilltjejen börjar tala om att hon finns nu ;) Åjo, visst tror jag nog du skulle hänga med i 4:07-tempo!

  SvaraRadera
 13. Det där har jag också tänkt mycket på. Prioriteringar alltså. För visst måste nåt bort om annat ska till.
  Tv:n känns inte som nåt jag saknar. Men precis som för dig har böckerna lagts på hyllan. Det sörjer jag lite. Jag hinner inte träffa mina kompisar lika ofta, om jag inte kan träna med dem förstås. Och jag har helt lagt måleriet på hyllan. Och kurserna i smide.
  Så visst fasen måste man välja bort. Så det är inte alltid så enkelt som vi träningsfreak ;att alla hinner träna. Jo, det gör de så klart. Men nåt måste bort. Vissa väljer annorlunda.

  SvaraRadera
 14. Anna, låter härligt det där, att det är precis som du vill ha det, och det gäller ju mig också!!

  Bureborn, böckerna finns ju kvar den dag vi inte vill eller orkar träna lika mycket, måleri och smide också!

  SvaraRadera
 15. Japp, en bok skulle du göra! Hur du hinner, varför du springer, när, vad familjen tycker, + och -,svårigheter och tips på hur du löser det. Det finns massor att skriva om! :-)

  SvaraRadera
 16. Jag får samma fråga ganska ofta!! På jobbet när vi fikar brukar alla säga: jag hinner inte att träna!! Jag har inte tid!!
  Jag blev så besviken när folk säger så!!
  Men som du beskriver det är många saker som vi inte gör... och de andra "har tid" att göra som titta på tv :)
  Jättebra blogg!!
  kram

  SvaraRadera
 17. Coyntha, Tack för kommentaren och berömmet!!!
  Det "icke-löpare" utgår från är att löpning är plågsamt och jobbigt och då tycker de att vi löpare är så "duktiga", själv skulle de aldrig ha tid (för något som är så tråkigt...). Men att följa alla dokusåpor i TV-soffan är bekvämare och därmed har de tid till det. En förenkling visst, men lite ligger det allt i det!
  Kram Staffan

  SvaraRadera