måndag 27 september 2010

Lidingö, vila, Hässelbyfunderingar och feedback

Alla löparskildringar från Lidingö i helgen gör mig nästan sugen på att springa loppet någon gång. Lidingölöppet har hittills inte alls lockat mig som trivs bättre på plan asfalt. Vi har ett fantastiskt kuperat 5km spår i Nykvarn och tre varv i det spåret är otroligt bra och jobbig träning så förutsättningar finns på nära håll men jag springer väldigt sällan där. Lidingö går ju också i september precis som favoritloppet Stockholm halvmarathon och i september 2011 ser jag fram emot att återigen få springa genom ett vackert Stockholm fullt med publik och även om många dubblerar ser jag inte mig själv plöja 30km terräng ute på Lidingö bara några veckor efter halvmaran.

Nu har jag vilat från löpningen i två dagar med hopp om en så kallad superkompensation. Dock har helgen bjudit på mycket promenader så helt försoffad har jag inte varit. Jag som är världens sämsta svampspanare har t o m kommit hem med en välfylld påse trattkantareller efter de här skogspromenaderna.

September har bjudit på mindre träning såklart efter lilla Noras födsel men förra veckan är jag riktigt nöjd med, bra mängd (47km) i varierad fart, två lugna distanspass och två pass med riktigt bra kvalité, ett längre pass med 8x500m terrängintervaller i fyraminutersfart mitt i och i lördags medans sonen tränade innebandy var planen att springa 17km distans. Eftersom det var första träningen för säsongen så var det lite föräldrainfo först vilket stal 15 minuters löptid så jag sprang 11km i hygglig fart och avslutade passet med 4km tröskel i fart från 4:10 ner till strax under 4 min/km följt av 1km nerjogg. Tanken med de här passen var att känna på lite fart på redan ganska trötta ben och få lite snabbhetsuthållighet inför Hässelbyloppet den 10/10.

Har faktiskt inte vilat helt i helgen, den bjöd på ett kortintervallpass med yngsta sonen 4,5 år - 5x5 meter mellan köket och vardagsrummet på sonens initiativ. Efter ruscherna (som han vann samtliga) konstaterade han:

Eskil: "Pappa, jag sprang som en galen tupp"
Jag: "Jaha, och hur sprang pappa då?"
Eskil: "Som en gris..."

Alltid nyttigt med feedback på löpsteget...

Funderar på upplägget inför min första miltävling om drygt 10 dagar, kanske ett pass med tusingar, ett tröskelintervallpass på 3x2km och ett pass med riktigt snabba 200m på VO2max med lång vila innan det blir dags att ta det lite lugnare de sista dagarna innan tävlingen?

6 kommentarer:

 1. Nästa år ser jag fram emot att träffa dig på Lidingöloppet. Om du INTE är nöjd så lovar jag att jag betalar din anmälningsavgift :).

  SvaraRadera
 2. Tror stenhårt på de långa intervallerna. Ska försöka få in 4*1500 på torsdag, ytterligare 1 i helgen och sedan det sista på tisdag/onsdag nästa vecka. De kortare VO2-max kör jag inte, väljer istället stegringar eller möjligtvis 3-5 200-ingar efter avslutat pass.

  Du verkar grymt taggad inför loppet. Dessutom har du tränat på bra på slutet och är i bra form. Ska bli mycket spännande att se vilken tid du får på Hässelby! :-)

  SvaraRadera
 3. Det låter bra Staffan. Som jag förstår har du gjort stora framsteg i år. Vad tror du det beror på?

  SvaraRadera
 4. Klart du ska springa Lidingöloppet! Bästa loppet på året även om man alltid blir besviken på resultatet efteråt ialla fall jag haha

  SvaraRadera
 5. John, det var generöst, men jag lovar inget, OK?

  Hempa, japp visst är jag taggad!! 4x1500 har jag aldrig provat, ska nog testa i helgen! En mycket kompetent löpare på jobbet (1:15 på halvmaran, 34 minuter på milen...) brukar rekommendera regelbundna korta intervaller för löpstegsförbättring och lite spets i träningen, därför är jag lite sugen på tvåhundringar nu.

  Johan, om jag det visste, det kommer ett inlägg om det så småningom. I våras innan maran hade jag bättre mängd än tidigare men jag har också tränat flera kvalitétspass i form av tröskelpass och tröskelintervaller i år, tror jag i alla fall, har inte detaljkollat träningsdagboken.

  Julle, någon gång absolut!

  SvaraRadera
 6. ha ha! Vilken rolig unge!Som en gris!? och galen tupp! Helt klart ska du anta Johns förslag. Du har absolut inget att förlora och du måste ju inte maxa! Gör som jag gjorde. Ett bra tränigspass i härlig miljö!:-)

  SvaraRadera