onsdag 8 september 2010

Från Mellanmjölksträning till Intervaller

Sedan vi fick barn för en vecka sedan har inte riktigt träningen varit i fokus även om jag faktiskt rört på mig en hel del med både cykling och dagliga promenader. Alla mår bra hemma och vår lilla tjej är så fin så fin :) !!

Två "träningslika" rundor på min MTB när jag ändå skulle transportera mig från A till B har det blivit i veckan tillsammans med en löprunda i söndags, 11km på mycket sega ben. Även om jag var långt ifrån pigg på de flesta sätt och meningen var att bara komma ut en liten sväng så gick det inte så långsamt som jag hade planerat utan i något slags mellanmjölkstempo (4:54 min/km), långt långt ifrån hårt tempo men inte riktigt lätt heller.

Lite mittemellan, lite lagom...

Min lugna distansfart nuförtiden ligger ofta runt 4:45-4:55 min/km och jag fick aktivt springa och bromsa för att få snittfarten på passen att hamna runt 4:55 min/km. Långsammare än 5 min/km verkar jag just nu inte kunna ta det, och det är väl heller inget självändamål att springa riktigt långsamt om jag inte behöver det.

I eftermiddags körde jag ett intervallpass, 5x1000m med en minuts gåvila. Ett tidseffektivt och bra pass på cykelvägen utanför (de som väntade på bussen vid hållplatsen såg lite undrande ut när jag passerade för femte gången...). Idén var tröskelfart men jag hittade inte alls rätt intensitet utan sprang tusingarna med ganska lätt känsla på 3:50, 3:47, 3:43, 3:41, 3:41. Jag nöjde mig med fem repetitioner med tanke på den stundande halvmaran på lördag. Med upp-och nerjogg blev det 11km även idag.

När flertalet läsare av den här bloggen på lördag styr skorna mot Kungsträdgården och Stockholm halvmarathon så har jag sedan länge gått i mål på samma distans på E18-loppet i Enköping. Jag har, av naturliga skäl, sällan fokuserat på lite på en tävling jag ska springa och på något sätt är det en ganska skön känsla. Jag har bara sprungit två långpass sedan Stockholm marathon men kört en del kvalitativa pass i sommar. De senaste 10 dagarna har jag också haft en lättare förkylningskänning med halsont och snuva som nu är borta men just nu vet inte alls hur det är med formen även om dagens pass tyder på att den finns där bakom tröttheten någonstans.

Det kan därför i princip sluta hur som helst på lördag, allt från nytt pers till en tid runt 1:35 om jag inte känner mig lika fräsch. Men efter 1:28:08 på Kungsholmen Runt i maj så kommer jag självklart starta med ambitionen att ta mig sub 1:28 så får vi se hur långt det räcker!

Med tanke på förkylningen och sömnbristen som kommer med ett nyfött barn så kommer jag inte att sätta någon stor press på mig själv att prestera ett kanonlopp på lördag utan det ska mest bli kul att igen springa det som är lite av min favoritdistans, 21095m!

Lycka till ni som springer i Stockholm! 2011 är jag tillbaka på startlinjen på Skeppsbron!

6 kommentarer:

 1. Skönt att höra att allt är bra med familjen. Jag hade gärna stått där i busskön för att få uppleva lite fartvind =) Lycka till i Enköping!

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 2. Det var väl inte så illa. Att befinna sig i Mellanmjölkslandet kan vara riktigt behagligt och behövligt ibland. Dina tusingar var vulgärt snabba i mina ögon. Ha det!

  SvaraRadera
 3. Lycka till på lördag! Tror du fixar under 1.28, du verkar vara i bra form.

  SvaraRadera
 4. Lycka till på lördag nu Staffan!
  Vågar inte tippa någon tid på dig men tror säkert du kommer persa då du verkar haft bra fart på benen senaste passen. Under 90 min blir det såklart! :)
  Gå på känslan och bara kör på! Du ÄR snabb - stark och lätt, glöm inte det! ;)

  SvaraRadera
 5. Lycka till idag Staffan!!
  Att gissa en tid på dig idag känns klurigt. Ny bana och lite annorlunda uppladdning gör det svårt. Men du har en grym kapacitet i botten så jag tror på dig idag. Som Daniel tror jag också på sub90 idag.

  SvaraRadera
 6. Ja, nu vet vi ju hur det gick :) Det där med Vulgärt snabba tusingar lägger jag på minnet Anna!

  SvaraRadera