onsdag 30 november 2011

Brutit ett mönster

Dagens 15,4 km stängde november på 203km löpning, återigen en mycket bra månad för att vara jag! Två långpass, ett pass med kortintervaller och ett par snabbdistanser i M-pace, i övrigt ospännande distanspass. Snittfarten över månaden 4:39 min/km, helt OK! 

varje kilometer bokförd sedan 1/1 2007...call me morbid...
Tittar man på bilden ovan så har föräldraledigheten satt sina spår i träningsdagboken! Det syns tydligt att jag brutit ett mönster. Räknar jag bort 2007 när jag sprang så "lite", så ser man ett mönster 2008-2010 när jag sprang Stockholm marathon med en ökad träningsmängd fram till maran och därefter en minskning. Senaste månadernas föräldraledighet har gjort att jag kunnat träna på bra och därför ökat på mängden under andra halvåret 2011 istället. Under sommaren sjönk mängden något, något jag nog inte är ensam om. Semesterresor och frånvaron av rutiner och fasta tider gör att man tränar mindre och mindre strukturerat, trots att intentionen ofta är den motsatta när man är ledig.

Idag kände jag mig dock ganska sliten, körde lite fartlek och teknikfokus i början med fokus på snabba fotisättningar, hög hållning och stegfrekvens och avslappnade axlar och armar. Under andra delen av passet blev det distans i måttlig fart, kände mig rätt orkeslös och tog några pauser på trötta vader som inte var så springsugna längre. Kanske är det fortfarande förkylningen som härjar, kanske satt måndagens snabbdistans kvar i benen eller kanske är det faktiskt så att höstens ökning av kilometrarna börjat sätta sina spår och säger till mig att kroppen nu vill springa lite mindre i december?

Jag jagar inget specifikt mängdmål för året och även om jag drastiskt minskar mängden i december kommer jag ändå att ha sprungit mer i år än jag gjort innan.

Vaderna fick en omgång med brödkaveln efter passet och imorgon blir det helvila så får vi se sedan hur snabbt benen blir sugna på en löprunda igen!

Fler som känner sig lite slitna så här års? 

8 kommentarer:

 1. Lite sliten känner man sig ju.
  Men å andra sidan är jag grymt taggad inför nästa års lopp.

  SvaraRadera
 2. Hej Staffan!
  Jag lånar din blogg lite......

  Olov! Du har ju varit skadad under hösten! Hur kan du vara sliten :-)?

  SvaraRadera
 3. Inte det minsta sliten ;)

  Kul med statistiken. Snygg trend där.

  Kavlar du vaderna bara rätt och slätt? Kan man kavla låren också?

  SvaraRadera
 4. Börja lugnt Olov så att du inte riskerar nästa säsongsinledning nu

  Innovativt Lennart :)

  Härligt Sofie!, att du känner dig fräsch och i form!

  Ja, jag kavlar vaderna med lätt tryck och där/om jag hittar en knut eller förhårdnad så använder jag ytterkanten på kaveln och går lite djupare. Kavla låren, tja varför inte, lårkaka har man ju hört talas om...

  SvaraRadera
 5. Kruskavel eller slät? Vem behöver "the stick" när det finns kavel? Tror jag ska prova faktiskt.

  SvaraRadera
 6. Man tager vad man haver Annelie, i mitt fall slät kavel även om kruskavel ( nu har lärt mig ett nytt ord - tack!) säkert vore effektivare!

  SvaraRadera
 7. Jag känner mig mest bara lat....

  SvaraRadera
 8. Vilket i ditt fall ingmarie innebär att du tränar ungefär lika mycket som vi vanliga dödliga ;-)

  SvaraRadera