onsdag 11 januari 2012

Bra backpass och risk för dubbla budskap kanske...

Ordet förkylning förekommer lite väl frekvent här på sistone och jag är nästan helt frisk nu men löpningen irriterar halsen efter passen, samtidigt som jag börjar längta efter att köra kvalitétspass igen. Det har varit ganska mycket distansmalande nu ett tag, i och för sig skönt men inte så spännande (t ex att blogga om) eller utvecklande.

Ett pass som ändå ger en del utan att man behöver springa i tuff fart är backe så igår begav jag mig till min favoritbacke, en ca 150m lång och ganska brant sak en längre uppjogg hemifrån. Det blev tio repetitioner med serievila efter fem, 2x5x150m, med nerjogg på ca 50sek mellan, i ganska moderat fart omkring 3:55-4:00 min/km, klart lägre fart än jag brukar hålla i den här backen. Mot slutet blev tekniken lite fladdrig men genom att tighta till armföringen och höja kadensen förmådde jag avsluta bra med de två sista repetitionerna som de snabbaste, ett pass jag känner mig rätt så nöjd med, totalt 11km @ 4:39 min/km med upp-och nerjogg.


Nu riskerar jag väl att skicka lite dubbla budskap men jag  kör en liten hemmasnickrad variant av RW's januariutmaning som jag i och för sig tycker är en ganska dålig idé. Det är väl OK att träna varje dag om man har förstånd nog att variera sig i intensitet och disciplin (löpning, styrka, simning, cykling, längdskidor o s v...) och att uppmana folk att gå med i den här utmaningen har säkert positiva effekter att det erbjuder en morot och många tränar säkert tillsammans men jag tror också att man riskerar både skador, överträning och utebliven motivation, redan i februari, för handen på hjärtat, hur många av oss förmår variera oss tillräckligt eller vila när det är det man mest behöver?

Men återigen till min egen lilla hemmasnickrade variant, jag försöker också "träna" något varje dag. Jag kompletterar löpppassen med några snabba styrkeövningar innan duschen och de dagar jag inte springer kanske jag kör ett par set med armhävningar, lite tåhävningar i trappa, plankan, utfallssteg, djupa knäböj eller liknande, styrketräning är ju inte precis min bästa gren... Jag byter inte ens om för att göra detta och jag reggar det definitivt inte i träningsdagboken men jag tror ändå att det hjälper mig bygga lite löparstyrka och det kan knappast ha några negativa effekter i den här ringa omfattningen!

3 kommentarer:

 1. Hej Staffan
  Intressant inlägg. Kanske RW:s januariutmaning kanske är rätt kass ändå.. Vad vet jag :-) Din hemmasnickrade variant är säkert mkt bra.
  Just nu sitter jag o kikar på mcmillans trianglar ang marathonträning. Famlar f n lite i mörkret om hur jag skall lägga upp träningen nu i vår.
  Nåja. Ditt backpass ser kanonbra ut.
  Ha de bra
  //J

  SvaraRadera
 2. Din variant lär nog inte ge några oönskade biverkningar. Kör hårt! Men RW:s utmaning är jag annars som du lite tveksam till.
  Det ska vara du till att de backe som ett lättare pass. :-)

  SvaraRadera
 3. Fast först måste du bli av med skadekänningarna Johan, det är väl prio 1?! Sedan tror jag mycket på långa tröskelintervaller med kort vila varvat med snabbare intervaller (400-1000m) för att både pusha mjölksyretröskeln och VO2Max.

  Jamen det var ett lättare pass Bureborn :)

  SvaraRadera