måndag 30 januari 2012

I skoaffärerna

När jag väl kommer in till "stan" blir det oftast ett besök på Runners Store, så även den här gången. Man får höra en del intressanta påståenden från personalen både där och i mindre specialiserade butiker:

"Nä, du vet, alla landar ju med utsida häl först"

"Benhinneinflammation går inte att göra något åt, förutom vila och nya skor"

Riktigt tjockt med folk och ingen som riktigt hade tid med mig. Provade i alla fall igenom lite skor tänkta som nya distansskor, t ex nygamla Nike Zoom Elite som gör nypremiär igen, en omtyckt sko som en del bloggare skrivit att de saknat (läs en utförlig review här) då den ersattes av den mindre lyckade lunarelite-serien.

Nike Zoom Elite
Den lämnade mig dock ganska oberörd, för mycket sula under hålfoten för min fot, provade också en lättare, neutral modell av New Balance (kommer inte ihåg modellnumret) och populära Saucony Kinvara 2 som jag tyckte kändes riktigt fin på foten.

Kinvara 2
På Adidas på Sveavägen provade jag också Adizero Boston som jag dock inte föll direkt för, däremot gjorde jag "misstaget" att prova Adizero Adios 2, en sko som verkligen föll mig i smaken! Jag har redan förra generationen av Adios, men dels är den aningen för trång även om den funkar att springa med och dels gillar jag inte riktigt ovandelen på den men ovandelen på tvåan kändes mycket bättre runt foten och övriga förändringar tyckte jag också var till det positiva. Modellen kändes nu väldigt lik min favoritmodell Asics Tarther  Skon satt perfekt på foten och väckte ett riktigt habegär!
Adidas Adizero Adios 2
Det hela slutade med att jag inte handlade något alls. Det får bli ett återbesök eller kanske så småningom en nätbeställning på både Kinvaran som ny distanssko och nya Adios 2. Flera av de fem par löparskor jag äger närmar sig ganska raskt pensionen. Att utnyttja butikerna till att prova och sedan beställa på nätet kan ju tyckas fräckt men så länge prisskillnaden är så stor som den är och med tanke på att den enda hjälp jag fick var att bära fram kartongerna från lagret så hyser jag inga betänkligheter. Det här kanske låter lite kaxigt men jag utnyttjar heller inte butikens kompetens eftersom min egen kunskap om löparskor vid det här laget känns väl så stor som personalens.

9 kommentarer:

 1. Kompetensen skiljer sig väldigt åt både mellan affärerna och även mellan personalen tycker jag. De nya adiosen verkar spännande, själv springer jag också i förra generationens för tillfället. Jag slog dock till på Saucony Fastwitch på RS utförsäljning i helgen, 50% på alla skor kändes som en härlig deal!

  SvaraRadera
 2. RS-utförsäljningen Kim? Jag var ju där en ganska lång stund i lördags, i Stockholmsbutiken alltså, inte någon utförsäljning där tror och hoppas jag!

  SvaraRadera
 3. Kan det vara i Malmö enbart tro? Där är det iaf minst 50%, i vissa fall 70% på precis alla skor för att göra plats för vårnyheterna. Mina Fastwitch 5 fick jag för 600 kronor. De modellerna har ju bara ett halvår på nacken, inte mycket att klaga på! :)

  SvaraRadera
 4. Klart Saucony satt fint på foten :) Gillar märket riktigt mycket.
  Till våren blir det ett par Kinvara för min del. Gillar Mirage men strävar efter komma ner lite i vikt ytterligare även på mängdskorna.

  Söker tips på en lätt sko, ca 150 gr, för tävling.
  Just nu har jag Saucony A4 på 175 gr
  Känner du till någon modell?

  SvaraRadera
 5. Kim, jag var nog lite sent ute för lagerrensning i Stockholm.

  Mikael, skor i det viktsegmentet har jag inte så bra koll på, kanske någon annan läsare kan hjälpa till? Några förslag ändå; Saucony Kilkenny, Adidas Adizero Pro, Asics Piranha.

  SvaraRadera
 6. Omöjligt att rekommendera skor egentligen men jag älskar mina Kinvara 2 och har beställt hem nya modellen Saucony Proguide 5 för min mängdträning. Värt att tänka på är att Kinvara är plattare än traditionella skor med sina 4 mm häl- till tå-differens så det kan ta ett tag innan man vant sig men du är ju redan mellanfotslöpare så det blir säkert inga problem. :)

  SvaraRadera
 7. Precis Staffan, nog har jag koll på dropen på Kinvaran och det kändes väldigt bra och naturligt för mig att springa med den på löpbandet!

  SvaraRadera
 8. Håller med! Så länge affärerna har kartell och håller priserna på löpskor så höga (det skiljer ju typ 1 kr mellan affärerna!) så fortsätter jag också att prova i affär och sedan beställa på nätet. Om exakt samma sko i t.ex. Storbritannien är 30-40 % billigare måste det innebära att de svenska kedjornas vinstmarginaler är alltför stora. Så jag hyser inga betänkligheter heller ang. att beställa på nätet! Enda problemet är väl att jag har lite problem med att vara tillräckligt "fräck"; tycker att det är lite pinsamt att prova utan att köpa...

  SvaraRadera
 9. Jag tycker också Lotta att om jag använder mycket av personalens tid så känns det inget bra att sedan beställa på nätet men man kan ju alltid säga att man vill fundera lite...

  SvaraRadera