fredag 27 januari 2012

Benen protesterade inte igår heller trots andra långpasset på en vecka

Oj vad osugen jag var på löpning i allmänhet och långpass i synnerhet igår förmiddag när jag redan sprungit 50km senaste tre dagarna men jag tog till det vanliga knepet: "jag testar en stund och kan alltid korta ner passet eller avbryta om det känns för tungt", tänk att den funkar varje gång....

Väl ute var inte snöfallet så farligt och inte blåste det heller. Lite tungt mentalt första milen men sedan rullade det på bra förutom någon enstaka paus för att fippla med utrustningen, för tunna midjesnören i tights är en styggelse! Uppförsbackarna kändes lite sega på andra halvan och benen var väl inte jättepigga men när jag testade att höja farten uppför kändes det faktiskt bättre. I slutet var det obeskrivligt tungt med lös, djup och ojämnt upptrampad snömodd mellan 23-25km och det blev lite gång där men väl tillbaka på asfalt kunde jag avslutade med 4:42-4:35-4:41 och 4:18 på de sista fyra km där jag fick snurra ett par varv i området vi bor för att få ihop jämna 30. Totalt 30km @ 4:55 min/km, klart godkänt i snömodden och jag känner redan att jag nu är mera långpassvan igen, både mentalt och fysiskt även om långpassen nog aldrig kommer att bli mina favoritpass!


107km senaste sju dagarna och 80km på fyra dagar sätter säkert sina spår även om benen känns förvånansvärt pigga, det är mera huvudet som är trött och inte så intresserat av att springa men nu har jag avverkat veckan som planerat och lufsade bara runt på en kort återhämtningsjogg över 5km idag på förmiddagen och imorgon vankas barnfri hotellövernattning med hustrun i Stockholm. Lite shopping, god mat, sovmorgon och hotellfrukost och noll löpning ska nog göra gott!

Söndag kväll kanske det återigen blir ett kort distanspass om löplusten infinner sig. Jag kommer att skriva ihop något om mängd kontra motivation i nästa vecka, för den här avvikelsen från min normala träningsmängd har förutom att förhoppningsvis byggt aerob styrka och form, väckt en del sådana tankar!

Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Nice!
  Ha det fint imon på myset med frugan :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat och ha en trevlig helg i Stockholm.

  Vad gäller favoritpass så känner jag att jag mer och mer börjar bli en långpasslöpare. Finns inga pass jag ser fram emot mer, konstigt nog. Börjar misstänka att det bor en latent ultralöpare inom mig! :)

  SvaraRadera
 3. Snygg milsamling! Du har helt klart förtjänat lite hotellyx, och hotellfrukost. Mums!Trevlig helg!
  Jag funderar på om inställningen till långpass kan ha ngt att göra med hur prestationsinriktad man är i sin löpning?

  SvaraRadera
 4. Jag har för mig att du tidigare skrivit något om dina tankar kring mara-fart och längre pass. Dvs. finns det en poäng att i möjligaste mån ligga fort (tävlingsfart?) även på de längre passen?

  Precis som du så siktar jag på sub3 på Sthlm och har även familj så för mig blir det max 3 pass i veckan och då tänker jag att när jag gör de längre passen på 20-30 km så försöker jag även nu på vintern att hålla de så fort som möjligt (igår blev det 4.13-fart på 20 km). Många analyser verkar ju tvärtom förespråka lugna långpass men jag känner att det "har jag inte råd med" i och med att jag "bara" kör ca 3 pass i veckan.

  Hur tänker du kring farten på långpassen? För övrigt har du samlat ihop en imponerande milsamling så här långt - indikerar gott inför vårens tävlingar....

  SvaraRadera
 5. Vad du trummar på här! Härligt och det bådar gott att benen känns så bra!
  Lyxa nu till det i helgen!!!

  SvaraRadera
 6. Tjusigt! Du verkar helt klart ha hittat "din tränings-stil" och hotell-lyx är absolut ett bra koncept! :-)

  SvaraRadera
 7. Tack Eva, det var fint med lite barnvakt! Inte minst kunde jag prova löparskor lite längre :)

  Varför inte Staffan, många uppskattar långpassen mest! Jag blir lite uttråkad och tidsmässigt stressad av dem!

  Tack Bureborn! Det finns säkert ett samband där men också ett samband med hur många mindre barn man har, det är framförallt tidsåtgången som jag inte uppskattar!

  SvaraRadera
 8. Tobias, 20km nu i i den farten i kylan är mkt imponerande och den här träningsmängden jag legat på nu är inget som jag kan eller vill ligga på kontinuerligt. Med färre pass i veckan så kan man absolut hålla en högre fart även på långpassen och jag tror det har en bra träningseffekt, man får dock lyssna på kroppen så att man inte blir allltför sliten efteråt, jag kommer att höja farten på långpassen senare i vår. Alltför nära tävling tror jag dock inte man ska springa långt och snabbt, gärna snabbt men då kortare pass.

  Tack Daniel, det satt fint med lite barnvakt!

  Ja, det var en bra helg och en bra träningsvecka Ingmarie!

  SvaraRadera