lördag 21 januari 2012

Min blogglista

Jag har lagt till några bloggar på min blogglista på sistone. Listan börjar bli ganska lång men funktionen hos Blogger där man ser vad det nya inlägget handlar om hjälper mig att solla ut vad jag är intresserad av att läsa. Jag har lite olika skäl till varför de olika bloggarna är listade hos mig:

 • Många av dem har helt enkelt sin givna plats på listan. De är bloggar jag har läst sedan  innan jag själv började blogga och där jag i princip läser alla inlägg och också kommenterar en del och blogginnehavaren är själv aktiv och läser och kommenterar min blogg. Ofta har jag dessutom träffat bloggaren själv en eller flera gånger på träning eller tävling.
 • Bloggaren kanske liknar mig i ålder, kapacitet eller familjesituation eller har ungefär samma målsättningar som jag med sin löpning.
 • Bloggaren kanske inte har så mycket gemensamt med mig men att jag ändå tycker att bloggen är intressant, rolig eller inspirerande eller kanske har en speciell vinkling som tilltalar mig.
 • Bloggaren är en snabbare löpare än jag och jag får idéer och inspiration till min egen träning när jag läser bloggen.
 • Jag lär mig nya saker genom att läsa bloggen, om löpträning eller om något som har med löpning eller kroppen att göra.
Gemensamt för bloggarna jag läser är att jag vill att de ska vara välskrivna och gärna med lite glimten i ögat. Jag läser hellre en blogg med självdistans och genomtänka inlägg publicerade med några dagars mellanrum än en blogg som bara är en ren träningsdagbok eller en blogg med korta, snabba inlägg publicerade flera gånger varje dag.

Det händer att jag plockar bort bloggar från min lista, oftast av den anledning att bloggen inte längre uppdateras men ibland också för att jag upptäcker efter ett tag att jag inte läser bloggen trots att den är listad. Att jag plockar bort bloggen från listan innebär dock inte att jag helt slutar läsa den. Några bloggar har över tiden åkt både in och ut från listan ett par gånger för att till sist åka ut igen, ofta just sådana bloggar som publicerar väldigt ofta men ändå handlar om ganska lite. Något jag inte gör skillnad på är kön, jag har bloggar av både killar och tjejer listade. Det är inte helt ovanligt att tjejers bloggar främst listar andra bloggande tjejer och likadant, om än inte lika tydligt kan det vara hos bloggar skrivna av killar.

Varför listar du en blogg hos dig?

11 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker lite som du..vill lära mig nåt genom att läsa andra bloggar så jag har några engelspråkiga (nördiga om man så vill) bloggar också. Förstår vad du menar med rena träningsdagboksbloggar eller 4-5 inlägg om dagen som inte säger så mycket. Samma sak med bloggar som enbart uppdateras en gång varannan månad. De mest intressanta bloggarna är väl av nån som är snabbare än en själv och som också analyserar sin träning och inte bara redovisar passen rakt av, då blir min reaktion mest "jaha?".

  SvaraRadera
 3. Hej Staffan!
  Jag tänker ungefär som du. Dock tycker jag det är svårt att plocka bort "aktiva bloggar" som jag av en eller annan anledning inte läser lika frekvent längre. Det känns lite oschysst (eller ojust?) att plocka bort bloggar.

  SvaraRadera
 4. Jag stämmer in i kören av medhållare. Jag insåg när jag läste ditt inlägg att jag har kraftig övervikt på manliga bloggare. Det är inte medvetet men kanske något man ska fundera på.
  Det spelar ganska stor roll för antalet besökare på de "små" bloggarna om man har turen att bli listad på någon populär blogg. Om jag kollar på besöksstatistiken för min blogg så är det ungefär 80% som hittat dit via antingen Staffans eller Lennarts blogglistor. Även om mitt syfte med att blogga inte är att bli någon ny Blondin-Bella så är det ju kul om åtminstone någon läser det man skriver.

  SvaraRadera
 5. Håller med ovanstående + att jag faktiskt försöker läsa de bloggar som kanske inte är så stora men där bloggaren aktivt kommenterar på min blogg, lite som att men ger lite tillbaks.
  Annars är bloggarna på min lista är skrivna både av män och kvinnor och jag har faktiskt bloggar på min lista som INTE är löparbloggar utan är välskrivna bloggar om livet i allmänhet dock högst personligt skrivna.

  Sen vad gäller min egen blogg så skriver jag inte enbart om träning utan vardagsbetraktelser ur mitt perspektiv och det kan då handla om alltifrån sorg till min passion för grönkål ;-)

  Tack Staffan för en bra blogg som är välskriven ur många aspekter och det är därför du har så många läsare, däribland jag :-)

  SvaraRadera
 6. Av samma anledningar som du tror jag. Dock inte det där med "snabbare" för den biten har jag liksom lagt ner (att pressa tider alltså) men däremot läser jag bloggare som vill BLI snabbare. :-)
  Säger också som Fit-Eva, TACK för att du skriver!
  Och tack för att jag får vara med på din lista. Det känns stort!

  SvaraRadera
 7. Magnus, några av de engelskaspråkiga bloggarna i listan har jag hittat via dig och jag lär mig mycket från din blogg, tack för det!

  Lennart, jag har också tänkt så men på min blogg bestämmer jag själv vad jag vill "göra reklam för".

  Visst vill man ha läsare Hokke och det faktiskt också ganska roligt att hjälpa en lite mindre eller nystartad blogg att få läsare genom länkning eller att placera den på listan!

  Grönkål har jag inte fastnat för Eva men röd-eller vitkål är gott ;) jag försöker också ibland skildra annat än bara löpningen men det är inte så lätt med balansen tycker jag, hur mycket icke-löpning ryms i en löparblogg samtidigt som det är roligt att läsa mer om personen bakom bloggen! Tack själv och tack för att du läser och kommenterar!!

  Tack detsamma Ingmarie att jag är listad hos dig och att du är aktiv och läser och kommenterar, inte bara hos mig, och bidrar med sä mycket inspiration och klokskap!, och du, välkommen hem från er fantastiska resa också, jag följde minsann med och såg alla fantastiska bilder!!

  SvaraRadera
 8. Såg i morse att jag hamnat på listan. Jättekul för mig då jag följer 4:30 och får ut mycket av att läsa dina inlägg. Fick mig till och med att starta min egen lista även om den än så länge är väldigt blygsam. :)

  SvaraRadera
 9. Roligt Staffan, då min blogg är ganska välbesökt leder det kanske till att du också får lite fler besökare. Det känns lite som ett sätt för mig att ge något tillbaka till er som lägger tid på att läsa och kommentera min blogg! Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Jag läser fler än de bloggarna jag har i min blogglista (och en del av dem läser jag inte särskilt ofta, så jag borde ta bort dem. Personligen tycker jag att bloglovin är mer överskådlig än bloggers egen "följning").
  Men oavsett... Anledningen till att jag läser de jag läser är att de är personliga och skrivspråket är bra och inspirerande.

  Om de springer snabbare eller långsammare, eller inte alls har inte så stor betydelse så länge de fångar mitt intresse. (Svårt att förklara exakt vad jag menar).

  De allra största med reklam läser jag bara enstaka gånger när det verkligen handlar om träning och inte reklam, kläder eller liknande... :-P

  SvaraRadera
 11. Jag tror jag vet precis hur du menar, Västgötskan, det handlar om att man fastnar för något, detta något kan ibland vara svårt att beskriva det bara är.

  SvaraRadera