söndag 29 april 2012

Steget

Jag måste ge mig själv en dag,
då min tanke får sväva fritt.
En dag då jag tar mitt första steg
och vet att det steget är mitt.

Jag vill vakna upp i ett eget rum,
resa mig upp och stå på golvet en stund
och fråga mig själv åt vilket håll ska jag gå.

Ett steg i sänder.
Och sedan ett steg till.
Det är härligt att se vad som händer.
När man går åt det håll man själv vill.

Jag måste fråga mig själv vem jag är
och varför jag gör det jag gör.
Jag kan inte leva med dörren stängd
och mitt liv står utanför.

Och ropar man på mig från alla håll så svarar jag:
– Vänta en liten stund.
Idag vill jag följa min egen röst.
Idag vill jag vara lugn –

Ett steg i sänder.
Och sedan ett steg till.
Det är härligt att se vad som händer
När jag går åt det håll jag själv vill.

/Kent Andersson

Den här dikten lästes upp av en av mina tidigare chefer under en avslutning för en grupp kollegor den sista mars och den träffade mig faktiskt rakt i maggropen!

Ni kanske undrar hur det går för mig att hitta ett nytt jobb? Jag har under våren letat brett och haft flera parallella spår. Jag har sökt en kurs på universitetet i Stockholm till hösten och samtidigt sökt ett par jobb både hos min nuvarande arbetsgivare och på andra företag: Jag har också varit på en intervju för en konsultjobb och det är en dörr jag hållit öppen, att göra ungefär det jag gör idag men som inhyrd konsult på något annat företag.


Något jag funderat en hel del över är balansen mellan arbetsuppgifter och avstånd till jobbet. Vill jag göra ungefär samma sak som idag får jag söka mig längre bort (andra läkemedelsföretag finns framförallt i Norrförort i Stockholm) med mycket längre resväg med allt vad det innebär med stor familj och små barn! Jag har därför provat att bredda sökandet för att se om jag kan hitta andra arbetsuppgifter på närmare håll! Där jag är nu i livet så värdesätter jag att ha nära till jobbet och att ha flexibla arbetstider som ger mig möjlighet att pussla ihop tillvaron så att den rymmer både tid för familjen och tid för träning vilket det skulle bli mindre av med längre resväg och mindre flexibilitet.

Jag har också haft funderingar på att starta något eget, ännu så länge bara prematura idéer som ligger och mognar till sig. Nu har det klarnat för i alla fall ett halvår framåt. Jag skrev i veckan att jag fått ett roligt samtal och det samtalet innebar att jag erbjöds ett annat jobb hos min nuvarande arbetsgivare, en tillfällig anställning inom ett helt annat område men ett där mina tidigare ledarerfarenheter kan komma väl till användning. Så blir det alltså, jag kommer inte att lämna mitt nuvarande företag vid halvårsskiftet utan kommer vara kvar och skjuta mitt avgångsvederlag framåt, till årsskiftet till att börja med.

I lördags blev det vilodag efter mastodontlångpasset i fredags men det har hänt något med min återhämtning då jag var väldigt pigg, endast framsida lår skvallrade lite tyst om att jag sprungit långt dagen före. Idag blev det 12km löpning i Jägarskogen på förmiddagen. Där finns några trevliga terrängslingor i form av en åtta där den inre slingan är ganska lättsprungen och den yttre längs med sjön lite mera knixig. Den inre lämpar sig väl för terrängintervaller och jag tänkte inte springa det idag men det var så härligt ute idag att det ändå blev fyra progressiva varv från 4:30-fart till strax under 4min/km på sista varvet som är knappt 1,5km långt.

Jag avslutar det här blogginlägget med att göra en ovetenskaplig miniundersökning bland er läsare. Jag vill helt enkelt veta, hur lång det tid det tar för er att ta er till jobbet med ert vanligaste transportsätt, vare det handlar om att åka bil, åka kommunalt, cykla, springa, gå eller hoppa jämfota. Hur långt har ni i tid till jobbet?

26 kommentarer:

 1. Jag får räkna med 50-55 minuter enkel väg. Det kan gå så snabbt som ner till 40 minuter (om jag småspringer till bussen/tunnelbanan och gör "nollbyten" vid både Slussen och Liljeholmen), men har jag riktig otur kan det ta upp till 75 minuter.

  SvaraRadera
 2. Jag har precis en mil och tar nästan alltid bilen. Det tar ungefär en kvart, lite beroende när på dygnet jag jobbar.

  SvaraRadera
 3. För mig som jobbar hemma tar det 1 minut från att jag vaknar tills jag sitter vid datorn. :) Men när jag jobbade i stan hade jag 20 min med buss, 20 min med cykel eller 40 min löpning.

  SvaraRadera
 4. Kommunalt: 50 min
  Cykla: 30 min
  Bil: 15-60 min beroende på tid på dygnet
  Springa: 55 min
  Jag cyklar nästan alltid på sommarhalvåret, hoppas kunna motivera mig själv att göra det på vintern också i fortsättningen.

  SvaraRadera
 5. Skönt att ha visibilitet i alla fall en tid framöver. Dock tror jag att du har det drivet som behövs för att kunna köra eget också (dock har jag ju ingen aning om hur din branch fungerar och vad det finns för möjligheter).

  Till frågan: 7km närmaste vägen om jag springer, ca 8.5 närmaste cykelvägen, båda tar 40-44 min, lika länge som t-bana + promenad tar. En perfekt distans om jag får säga det själv. Dock skulle det vara skönt att ha en snabbare väg de gånger man har ärenden i hemknutarna som inte går att ta hand om på helger o kvällar.

  SvaraRadera
 6. 40 min direkt (buss+tbana), 60 via dagis (bil+tbana), 70 vid löpning (12km)

  SvaraRadera
 7. 25 minuter med bil.
  Kollektivt ca 1 timme.

  SvaraRadera
 8. 55 min med bil enkel väg har 55 km åka kollektivt är inte ett alternativ tar mer än två timmar då skulle jag tro! Länge leve lunchjoggen men nu skall jag vara pappaledig i 5 månader!

  SvaraRadera
 9. Vilken fin dikt! Tack för att du delade den Staffan! Jag träffades även jag rakt i magen av den.

  Grattis till ny tjänst!

  Tranporttider enligt önskemål (listat enligt det ordning jag oftast använder detta transportmedel):
  1. Cykel - ca 15-20 minuter (beror på hur bråttom jag har)
  2. Löpning ca 20-25 minuter (ca 4,5 km)
  3. Spårvagn ca 20 minuter (beroende självklart på om jag tajmar när den kommer exakt eller ej)
  4. Bil ca 15 minuter men kan ta mer pga köer

  SvaraRadera
 10. Skönt med ytterligare ett andrum för din del, annars lätt att kanske göra något förhastat. Det löser sig.

  Cyklar till och från jobbet dagligen. Har gjort så året om i sex år; 16km T&R. Transportlöper någon gång då och då, men då tar jag en annan vackrare väg, utan biltrafik och får då lägga på fyra kilometer, men det är det värt. Perfekt för mig.

  SvaraRadera
 11. Skönt att det klarnat med jobbet! Måste vara en lättnad.

  För min del har jag precis 8 km från dörr till dörr.

  Cyklar nästan jämt - ca 25 min
  Kommunalt - ca 35 min
  Löpning - ca 38 min

  SvaraRadera
 12. Ett uppskjutet avgångsvederlag ger dig tid att mogna i tankar runt vad du vill egentligen. För processen du har varit/är i har nog effektivt satt igång dessa tankar. Och min erfarenhet är att de kan vara svårstoppade, de där förändringstankarna.

  Jag har betydligt längre till jobbet nu än förut (ca 50 min dörr-dörr nu, jfrt med 10 min förr, när jag inte jobbar hemma vill säga), men det är friheten och lättnaden verkligen värd!

  SvaraRadera
 13. Jag ar stationerad pa tva olika stallen - jobbar jag ute i "the hood" sa kan jag vara pa jobbet (dorr till dorr) pa 50 minuter om jag tajmar in det ratt med tag o sa, men oftast raknar jag med en timme. Det kanns ratt drygt. Jobbar jag inne i stan sa kan jag ga till jobbet, 15 minuter - betydligt battre. Nar jag bodde i Stockholm hade jag ungefar 50 min resetid.

  Grattis till den nya tjansten! Hoppas det blir bra!

  SvaraRadera
 14. Spännande och jobbigt med så stora förändringar i livet. Perfekt med andra arbetsuppgifter för samma arbetsgivare, nya erfarenheter och mer tid att fundera på vad du verkligen vill göra.

  Krypavstånd till hemmakontoret och är jag ute på uppdrag så kan det vara hur långt som helst till "jobbet". Omväxling förnöjer! :)

  SvaraRadera
 15. Mycket fin dikt.Träffade mig också.Lycka till med jobbet.Det ordnar sig.Jag pendlar med bil i 50 min.

  SvaraRadera
 16. Tack för peppande kommentarer och vad kul att så många verkade gilla dikten! Roligt också att ta del av era resrutiner till jobbet. Påfallande många har ganska nära till jobbet och påfallande många verkar också ha som ett givet alternativ att springa eller cykla till jobbet - kul!

  SvaraRadera
 17. Instämmer - dikten var fin/bra (eller hur man nu ska uttrycka det :-)

  Jag cyklar oftast till jobbet, ca 16km enkel på 30 (racern...) till över 60 min (nyfallen snö och dåöigt plogat...). Annars blir pendel+cykel vilket i normalfallet tar dryga halvtimmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det kräver dusch och ombyte sedan Tobias?

   Radera
 18. Förstår att det känns skönt med lite respit på jobbfronten. Nya tankar behöver ju alltid tid att mogna.
  Jag har 47 km till jobbet. Kör bil. Tar 45-50 minuter att köra på sommaren, en timme på vintern. Skön egentid att ställa om från hemmajag till jobbjag, tycker jag oftast.

  SvaraRadera
 19. Jag har gissat att du jobbar i Uppsala Bureborn!? En timma enkel väg är ju inte ovanligt även om jag tycker det är rätt långt att sitta i bil enkel resa men du verkar ha rätt inställning!

  SvaraRadera
 20. Drygt 1 mil till jobbet är ett perfekt avstånd för att få in gratisträning i vardagen.
  Enkel resa ser ut så här:
  Tunnelbana + buss: minst 35 min, ibland 50 min
  Cykel: 30-35 min (beroende på vägval) + duschtid.
  Löpning: Drygt 1 timme. (kombinerar ibland löpningen med att åka kollektivt en del av sträckan)
  En stor del av springsträckan går i skogen på fina stigar - det är lyx!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit Löpmaskan! Visst är det lite kul att det faktiskt skiljer så lite att springa/cykla en sträcka jämfört med att åka kommunalt? Tänk om fler kunde upptäcka det!

   Härligt att du har fina stigar att springa på, det är verkligen lyx!

   Radera
 21. jag tror som sagt var att det kommer att lösa sig på bästa sätt för dig!
  Min resväg beror på vilket jobb jag ska till. :-) Men mitt "vanliga" (på KS) tar 1 timme enkel väg. (2 byten)Kortaste är när jag sitter hemma och skriver. ;-) Två jobb är ca 30 min. enkel väg bort.

  SvaraRadera
 22. Hur många jobb har du egentligen Ingmarie :-)

  Ja det är väl pendel-tvärbana-Tbana som gäller för ditt vanliga jobb kan jag tänka mig! Hoppas du har rätt att det kommer ordna sig på bästa sätt!!

  SvaraRadera
 23. Hm... Låt se..
  Karolinska, Ersta, Yoga, RS, skrivandet (som också innebär resande) och sen egen PT.
  Vaddå arbetslöshet?? ;-)
  Så klart jag har rätt!! :-D Du kommer att finna din väg.

  SvaraRadera
 24. Att du också jobbar på Ersta har jag missat Ingmarie! Ersta betyder för mig gastroskopi :-)

  SvaraRadera