onsdag 4 april 2012

"Femtonstegen" och hälsokoll

Oj vad jag är löpsugen men jag har bestämt mig för en vilodag idag. Jag har sprungit ganska mycket i lätta skor på sistone då mina Adios "bott" på jobbet och jag känner faktiskt av det lite. Det stramar lite på utsidan av högerknät så jag tar det lite lugnt. Inte så att det är löparknä men ändå en liten känning. Körde ändå ett pass igår, ett bra pass, ett lagom-pass helt enkelt.

Jag var för lat för att packa alla kläder som krävs för utelöpning nu när kylan återvänt så det blev ett löpbandspass jag kallar för "femtonstegen" som jag kör då och då. Uplägget är enkelt; uppvärmning i 1-2 km i valfri fart, igår 2km i 5 min/km, sedan ökas farten med 15 sek varje kilometer ner till en fart som känns ansträngade men inte max. Vill man tuffa till passet kör man 2km på varje fart eller håller toppfarten längre, vilket jag inte gjorde igår då jag bestämt mig för att ta en lugnare vecka.

Således 2km uppjogg 5 min/km, sedan 1km vardera på 4:45-4:30-4:15-4:00-3:45 min/km följt av 1km nerjogg i 4:45-tempo. Totalt drygt 8km på ca 36 minuter, ett tidseffektivt och "lagom" pass! Avslutade med lite sidoplanka, planka med benlyft, 7st chins och lite "beach 2012"-träning med fria vikter men ståendes på ett ben för att få in lite instabilitet också.

För övrigt var jag på en "Hälsokoll" på Apoteket igår då min fru går en utbildning och behöver "försökskaniner". Inte för att jag behövde kolla men mätning av blodsocker gör jag sällan och kolesterol har jag nog aldrig kollat. Värdena var riktigt fina och även blodtrycket var exemplariskt på 119/73 mm Hg och pulsen sittandes utan någon speciell vila innan var så låg som 62. Jag som sällan mäter min vilopuls men som brukar ha ca 60 när jag vilar har nog ytterligare lite lägre vilopuls än så. Jag tillhör sammantaget en riktig lågriskgrupp för hjärt-kärlsjukdom i framtiden vilket väl var väntat men ändå lite kul!

Vila idag alltså, imorgon stundar en liten rolig utmaning på morgonen som jag behöver förbereda nu följt av löpning med Malin Ewerlöf-Krepp på kvällen! På återhörande!

13 kommentarer:

 1. Att köra stegar när man springer på band låter nästan som ett måste; det blir liksom lite omväxling då om man får klämma på lite knappar på displayen.

  Låter spännande med löpning med Malin - det hoppas jag vi får läsa mer om!

  (Jag har förresten gjort mig av med mina Asics Noosa ;) )

  SvaraRadera
 2. Helt rätt, jag fixar inte ett vanligt, lugnt distanspass på löpband, det måste hända något! Du kommer definitivt få läsa mer om löpning med Malin E men inte imorgon eftersom hon just mailade att hon blivit förkylt...suck. Det kan såklart hända men det verkar inte lätta att hitta tider nu efter boksläpp mitt i löparboomen.

  Jaså, inga Asics kvar...konstig känsla förstår jag...jag har några par som definitivt sjunger på sista versen också.

  SvaraRadera
 3. Det där lät som ett väldigt bra pass och det måste passa perfekt på löpband. De passet kommer jag säkert att kopiera vid tillfälle.

  Bra att du är försiktig med knäna. Sånt kan lätt bli värre och långvarigt....

  Appropå pulsen så tror jag att du generellt ligger över mig. Du har högre maxpuls men samtidigt verkar du ha högre vilopuls. Min "titta på TV puls" är 48 bpm.

  SvaraRadera
 4. LÅna gärna passet Lennart, jag tror det passar även dig bra! Kroppen är lite lustig, när jag nu bestämt mig för att ta en lugn vecka så är det som om flera små krämpor ger sig tillkänna, kanske läker kroppen ut små förslitningar? Idag känns det dock bra och det blir löpning ikväll igen! Ja, jag ligger nog lite högre i puls än dig!

  SvaraRadera
 5. Löpband är löpband och inte samma sak som att springa ute, men ett bra komplement ibland.

  Har också haft känningar i ett knä. Har samma teori som Ni om "förslitningar". Ofta märks de av under lugna löparperioder. Tror också att kroppen själv har en ypperlig förmåga att läka mindre förslitningar och inflammationer. Ofta kan det nog som motionär vara bra att bara låta det vara och inte äta smärtstillande, ha stödförband eller kyla. Ibland är det nog bättre att låta kroppen själv ta hand om läkningsprocessen, bli starkare, motståndskraftigare och på så vis minska risken för nya skador. Har skrivit lite om det på min nystartade blogg http://justnuvilljagspringa.blogspot.se/

  SvaraRadera
 6. Glömde skriva att det var ett bra pass du gjorde på bandet. Brukar också springa progressivt med 1% lutning, typ fem minuter uppvärmning sedan öka med 0.5 km/h varje km i 10 km och en nedjogg på det. Sist slutade jag på 3.38-tempo på sista km i stegen. Att träna tröskelpass funkar också bra på bandet då det är lätt att hålla konstant tempo. För övrigt sprang jag också Stockholm Halvmaraton förra året. Tror att jag såg dig i starten med helgröna kläder och Tartherskor. Sprang på 1.28.14, så du kom fyra minuter och 42 sek före mig i mål....denna gång....:-)

  SvaraRadera
 7. Jag ser också löpband som ett komplement Per och jag håller med dig om skadekänningarna! Ska kolla in din blogg! Det kan nog stämma att det var mig du såg i grönt linne, grönsvarta shorts och Asics Tarther på fötterna, blir det repris på loppet i höst och vilka tävlingar ska du springa innan dess?

  SvaraRadera
 8. Jag bor på västkusten, därför blir det några lokala lopp som t.ex. Kungsbackaloppet och naturligtvis Göteborgsvarvet. Den 2 juni springer jag Stockholm Marathon och till sommaren blir det säkert ett eller två millopp. Jag står fortfarande i valet och kvalet mellan Stockholm Halvmarathon eller Lidingöloppet. Halvmaran var en riktigt trevlig tillställning förra året, men så var det också perfekta förhållanden. Gillar terränglopp, därav dilemmat. Även jag har ett par gröna Tarther och tycker de är underbara. Tyvärr har jag inte kunnat låta bli att även träna i dem, därför är det en aningen för slitna nu för att jag skall tävla med dem.....

  SvaraRadera
 9. Då får du hålla utkik efter startnummer 3000 på Stockholm marathon Per, förmodligen iklädd samma gröna linne som i höstas om jag inte börjat springa för en klubb då, vilket jag funderar på! Jag har aldrig sprungit Lidingö utan brukar prioritera Stockholm halvmarathon istället men någon gång måste man väl prova en sådan klassiker som Lidingö men jag har hittills inte varit så sugen på det! Ja, Tarther är en härligt allround sko, jag köpte mina i maj förra året men har medvetet sparat på dem så de är fortfarande fräscha.

  SvaraRadera
 10. Vilket bra startnummer! Antar att du siktar på sub 3h. Skall försöka ta rygg på dig...:-)

  SvaraRadera
 11. Välkommen att hänga på Per, om du vill, jag känner åtminstone fyra löpare som kommer att försöka, en har jag sällskap med hemifrån, en annan kommer jag träffa på IP!

  SvaraRadera