tisdag 3 april 2012

En titt på april - Tävlingspremiären närmar sig!

Oj vad skönt det var med två dagars vila nu efter all träning i mars! Nästan tre dagars faktiskt om jag räknar lördagens 6km återhämtningsjogg som vila också. Återhämtningsjogg förresten, på min nivå är jag tveksam till effekten, jag mår minst lika bra av att bara ta en promenad eller att vila helt. Vilade i söndags, tog både sovmorgon och en tupplur mitt på dagen, bakade matbröd med småbarnen. Femåringens kommentar: "bröd kan man väl inte baka, det köper man ju i affären", ett bevis på att när jag väl bakar så blir det mest efterrrätter...

När nu mars är lagt till handlarna låt oss titta lite på april. Jag har bestämt mig för att göra tävlingspremiär på samma tävling som förra året, Påsksmällen 10km i närbelägna Enhörna på annandag påsk! Kom gärna dit och spring bort påskgodiset Ni också!!

Start Påsksmällen 2011
Förra året åkte jag dit utan att riktigt veta var jag stod formmässigt och dessutom utan att ha någon koll på banan, toköppnade med en 3:40 kilometer och hade ett tungt andra varv men bet ihop och krigade mig i alla fall sub40 med tiden 39:33.

Det förra gäller väl i år också, jag har inte någon riktig fart i kroppen och har inte sprungit så många snabba kilometer, förutom senaste veckorna. Det senare, banan, har jag däremot koll på och att det inte är någon bana där man lätt sätter ett nytt PB på milen framgår av höjdprofilen från Garmin Connect nedan (från förra årets race-rapport).
 
Banprofil Påsksmällen 10km.
Jag hoppas därför jag kan åka dit ganska avslappnad i år även om jag alltid är nervös innan tävlingar. Jag tänker ta det som en snabbdistans utan krav på att prestera några tider i närheten av personbästa. Däremot har ju vinter-och vårträningen gått bra och med lite lätt nedtrappning denna vecka vilket min kropp ändå behöver, efter att ha radat upp ett antal veckor på mellan 50-70km, har jag inga planer på att avbryta min svit med miltävlingar sub40.  En tid i närheten av, eller något snabbare än förra året är inte att kräva för mycket av mig själv!

Den här veckan bjuder också på första träningen med Malin Ewerlöf Krepp, ni kanske kommer ihåg att jag fick ett presentkort på fyra personliga träningstillfällen med henne i 40-årspresent, det ska såklart bli grymt kul.

I övrigt kommer nog april bjuda på lite mindre mängd. Dels kommer min bror med familj på besök och så ska jag och min fru åka till Malta på semester utan barnen (!) i fem dagar. Min frus bror arbetar där sedan ett par år tillbaka och jag ser fram emot resan och att springa längs Medelhavet i shorts och linne!

Det betyder att de flesta helgerna är bokade så jag vet inte riktigt när jag ska få in långpassen, det blir nog till att ställa väckarklockan tidigt för transportlöpning med omväg till jobbet någon gång och så kanske ta en halvdag ledigt igen för att kunna springa långpass mitt i veckan. Nu har jag vilat i ett par dagar och löpsuget är tillbaka, det betyder att jag nog inviger april med ett pass idag på lunchen!

15 kommentarer:

 1. Som du skriver ser det inte ut att vara en bana du sätter PB på. Men med tanke på dina fina snabbdistans pass förväntar jag mig en tid ner mot låga 38 :)

  Vet du ifall http://hempa10.wordpress.com kommer ställa upp?

  SvaraRadera
 2. Åh, kommer hålla tummarna för dig på måndag! Att du klarar sub40 är ju typ skrivet i sten redan ;-)

  Och fem (!) barnfria dagar, vilken lyx - härligt att ni kan unna er detta!

  Ja, nu kör vi igång april! Ha ett bra lunchpass!

  SvaraRadera
 3. Jassådu Mikael, kom inte dragandes med den pressen ;) Under 40 kräver jag av mig själv och gärna bättre än fjolårets 39:33 men annars kräver jag inget av mig själv just nu.

  Hempa ställer nog inte upp, han tränar inte fokuserat för tillrället, vi har lite kontakt då och då.

  Tack Eva, mellan 12:00 och 12:38-39 någonting går det bra att hålla en tumme eller två :-)! Ja, det blir lyx verkligen, fyra-fem dagar vid Medelhavet! Mormor och morfar flyttar in hos barnen då det är skolvecka!! Tack, lunchpasset blev "lagom" och bra! April, bring it on!

  SvaraRadera
 4. Visst är det skönt att vila några dagar och känns springsuget komma tillbaka. Det blir en bra tävling på måndag tror jag. Förra året var ju varmt, tror att kylan kan bidra till snabbare tider i år. Håller med Mikael...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus! Hoppas du har rätt men jag har blivit förvarnad av Enhörnalöpare att gruspartiet (halva banan) kommer vara tungsprunget om det är är blött!!

   Radera
 5. Hej Staffan!
  Jag tror att den där nervositeten du känner kan hänga ihop med att du tidigare har tävlat rätt sparsamt. Gör man det så blir varje lopp så viktigt.... Tror det är bra att tävla lite även när det inte gäller att persa :-).

  Appropå att man "köper bröd i affären". En gång sa jag till mina barn att jag inte hade pengar, men då sa de som den självklaraste saken i världen. "Ja, men det finns ju på bankomaten...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det säkert Lennart och så kommer det nog fortsätta med det sparsamma tävlandet! Får väl försöka slappna av ändå!

   En annan variant jag har hört barnen säga: "Det är ju bara att hämta mer pengar i väggen (bankomaten). :-)

   Radera
 6. Lycka till på Påsksmällen och ha en trevlig resa!

  SvaraRadera
 7. Åh, långpass mitt i veckan, vilken lyx!

  Jag har en till på temat "köpa bröd i affären". När jag var liten var jag med min morfar och fiskade (abborre tror jag) och han skulle sedan laga till delikatessen men jag protesterade: Jag vill INTE ha simfisk, jag vill ha RIKTIGT fisk. (=fiskpinnar från affären)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en lyx jag kan unna mig då och då! Haha, den var bra!!

   Radera
 8. "Bröddiskussion" mellan min då fyraåriga dotter och kusinen. "Jo, mjölk rinner ur kor!" "Nej, den är ju fyrkantig". Slutade med vilt slagsmål.
  Ska bli spännande att se hur det går på lördag. Jag tror helt klart på en snabbare tid än förra året! Den farten har du helt klart i kroppen! Varmt lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyrkantig mjölk minsann, roligt :-) Jodå, lite snabbare bör det allt kunna gå, bara inte gruspartierna är så tungsprungna p g a väta. Men som sagt, nu ska jag försöka att inte sätta någon press mig på själv! :-)

   Radera
 9. Lycka till på Påsksmällen, Staffan! Ser rätt lovande ut vädermässigt. Tävlingsnerver kan ge en tudelad känsla, men när startskottet väl går så är det förlösande skönt. Ett par löparpolare från Vilsta IK kommer att springa.

  SvaraRadera
 10. Tack Niklas! Temperaturmässigt är jag inte orolig även om det blir lite kyligt, det enda som bekymrar är om det regnar en massa nu i helgen vilket kommer göra gruspartiet (ca 2,5km på varje 5km-varv) rejält tungsprungna...Glad Påsk!

  SvaraRadera