fredag 27 april 2012

Det går bra nu! Det längsta passet i (v)år

Idag lyxade jag igen till det med en ledig halvdag för att avverka mitt +30km pass i april, ni vet ju att jag springer ett sådant i månaden när jag maratränar. Dessutom tänkte jag idag springa det längsta passet innan maran för att under maj (herregud, inte många veckor kvar nu!) försöka få till ett pass på 30km och så ett par kortare långpass men i klart högre tempo! Två långpass och över 60km på tre dagar kanske inte verkar så smart men det är fullt medvetet då det kommer bli en långhelg med andra aktiviteter och mindre löpning vilket ger möjlighet till återhämtning.

Lämnade barnen på dagis, avverkade en kort telefonkonferens med jobbet, fyllde fyra flaskor med saft i vätskebältet och drack upp resten, tog på mig shorts och så fick solbrillorna göra premiär när jag stack iväg på min 33km-runda som jag känner väl till och som bjuder på lite tuff kupering sista halvmilen. Det flöt på fint med nya Kent-plattan på repeat i lurarna.

Kent - Jag är inte rädd för mörkret. En riktigt jämn och bra  skiva med några fantastiska poprefränger som fastnar direkt!!

Halvvägs kändes det lite småsegt då jag kommit in på den fuktiga grusvägen och jag tog en kort paus för att reglera ett för stort vätskeintag innan passet. Väl ute på asfalten igen vid 27km möttes jag av en ganska tuff motvind mellan 27-30km och det blev återigen lite tufft men jag jobbade mig igenom det. När jag väl kommit hem igen tog jag en kort gångpaus på något hundratal meter och sträckte ut lite innan jag påbörjade 3km fartökning ner förbi marafart (4:05, 4:05, 3:58 min/km) och det var initialt en lättnad att få "byta" löpsteg även om jag var duktigt trött på sista kilometer och minsta lilla motlut kändes i benen nu. Avslutade med 1,1 km nerjogg. Totalt 37,1 km på 2:52 ger 4:39 min/km i snitt och det var grymt skönt att komma hem och stanna klockan, nästan två kilo (!) lättare än i morse. Lätt hungrig nu, och förmodligen resten av dagen också!

Startbeviset kom i veckan, jag kan inte låta bli att tycka att jag har ett coolt startnummer trots att det är fyrsiffrigt. Kanske kan jag ta numret som ett tecken från ovan?

Att ta en ledig halvdag för att få in långpassen är en ny variant för mig, vill ni läsa mer om hur jag pusslar för att få in träningen så har jag skrivit en krönika om det på Jogg.se som ni hittar här. Innehåller är dock inte så nytt för de av er som läst bloggen ett tag! Inleder nog helgen med vilodag imorgon! Trevlig helg!

14 kommentarer:

 1. Herrejesses 37,1 km!!! Hatten av för det och för det tempot! Och 3000 - låter som ett lucky number!
  Ha en fin helg och jättebra artikel på jogg.se :-)

  SvaraRadera
 2. Vad kul att läsa om dig på jogg.se idag! :)

  SvaraRadera
 3. Ett riktigt rejält långpass! Tempot kanske inte var enligt skolbokens "lugnt tempo på långpass", men du fixar säkert farten. Har förstått att du har svårt för att springa under 4.40-tempo. Vem vet, i framtiden kanske du kan kapa några nollor på startnumret...:-) Tänkte själv få till ett längre pass nästa vecka, men det blir nog i terräng. Kanske springer jag med Kent oxå.....
  justnuvilljagspringa.blogspot.se

  SvaraRadera
 4. Ett fruktansvärt bra pass. WOW!!! Starkt med fartökningarna på slutet. :-)

  SvaraRadera
 5. 37km är respekt! Mycket bra jobbat. Nästan två halvmaror, var du aldrig frestad att köra de sista 5km bara för att du kan och orkar :-) April när du inte skulle hinna med så många pass eller distans.

  SvaraRadera
 6. Wow, bra jobbat! Vad tror du att du får för tid på Stockholm Marathon då?

  SvaraRadera
 7. Dubbeltack Eva, jag säger som du, det måste ha hänt något med återhämtningen för jag känner mig väldigt pigg idag, det är bara framsida lår som protesterar lite.

  Tack Kim!

  Nog kan jag springa lite långsammare än så här Per,långsammare än 5 min/km går det dock nästan aldrig eftersom mitt löpsteg blir så konstigt då.

  Tack tack Magnus!!

  SvaraRadera
 8. Haha, nej Tobias att springa fulla distansen fanns inte på kartan, inte heller att göra en längre fartökning, planan var att springa i nästan tre timmar och att klara den tuffa kuperingen mellan 30-33km för att därefter prova en fartökning! Ja, nu blev det tre långpass i april, varav ett +30km, fullt godkänt!

  Krille, tack! Det är nästan omöjligt att säga, så mycket kahända under ett så långt lopp, magen kan paja ihop, energin kan ta slut eller något annat börja krångla och då rinner tiden iväg. Dessutom kan det bli värmebölja igen och då måste man justera planen. Jag hoppasq däremot på att kunna springa på strax under tre timmar!

  SvaraRadera
 9. Oh! Jag måste också få ordning på långpassen snart! En tävling till idag bara sedan börjar maraträningen på allvar igen! Bra pass du fick till! Med Kent i lurarna slutar man aldrig springa! Så jäkla bra!!!!

  SvaraRadera
 10. Ta tag i maraträningen Daniel, du ska väl snarare börja trappa ner inför Köpenhamn snart ;) jag har faktiskt tänkt på att du inte sprungit så många långa långpass inför den här maran?!

  SvaraRadera
 11. Har du förresten några favoriter från nya skivan Daniel? Jag gillar t ex 999. Petroleum, Ruta 1, och Färger på natten skarpt!!

  SvaraRadera
 12. Riktigt schysst långpass och riktigt bra genomfört, motvinden till trots. Men väder och vind kan man ju aldrig springa ifrån;-) Bra värdemätning inför maran. Det drar onekligen ihop sig för din del och flera av min maravänner. Maj har dessutom en tendens att försvinna i ett nafs, då det normalt händer så mycket på alla fronter. Hursom, det märks att din form och positiva inställning är på topp! En bra kombination!

  Tack för en skönt skriven krönika på jogg.se!

  SvaraRadera
 13. Har lyssnat för lite för att veta vilken låt som är vilken. Jag gillar ett helt gäng med jag vet inte vad dom heter ;)
  Angående maraträningen så blev det mycket långpass i vintras men har slarvat lite nu sista tiden. Ska försöka få in ett på över 30km nästa helg och sedan blir det lite mer snabbdistanser och intervaller fram tills maran den 20: maj. Något stämmer inte med min kropp och jag vet inte vad det kan vara. Får acceptera att det är så här nu, kanske kommer jag satsa på en mara i höst istället för att försöka göra sub3. Får se hur jag känner efter Köpenhamn, jag kommer dock gå ut för att försöka fixa sub3 i Kph där det får bära eller brista ;)

  SvaraRadera
 14. Du har en sådan styrka och snabbhet i dig Daniel så du fixar nog sub3 även om ikte kroppen är hundraprocentig, gå inte ut för hårt i Köpenhamn bara untan spara på krafterna till den sista milen!

  SvaraRadera