måndag 9 april 2012

Race Report Påsksmällen 10km 2012

Preliminära resultat från M40 från Enhörna IF's hemsida.

Min vana trogen kommer här en utförlig (ingen har hittills klagat på att de är föör långa...) race rapport men vi kör väl hårda fakta först:

Sträcka: 10 km (kontrollmätt)
Tid: 38:55 (femmorna på 19:29, 19:25 på egen klocka)
Placering: 5:a i M40
Km-tider egen klocka: 3:49, 3:57, 3:57, 3:45, 4:01, 3:48, 4:00, 3:59, 3:50, 3:48.

Så var årets tävlingspremiär avklarad. Inte för att jag har varit så nervös som jag brukar. Tvärtom! Påskhelgen har varit bra, social och mycket tid med familjen men igår var jag rätt snorig och inte speciellt peppad för att tävla idag. Idag kändes det bättre på morgonen men nervositeten lyste fortfarande med sin frånvaro, såg mest fram emot att få tävla faktiskt! På plats i Enhörna var det redan fullt med värmande löpare, träffade trevlige Jonas från Spårvägen och tjötade lite löpning med honom innan start och joggade sedan upp och körde några stegringar och pratade då också med nyblivne världsmästaren, trevlige Gunnar Durén från Hässelby.

Start Påsksmällen 2012. Foto Thomas Windestam. jag skymtar till höger om  Jonas med nr 19 på bröstet.

Halva jag till vänster i bild i svarta shorts och grönt linne. Bild lånad från  The Runner som syns mitt i bild.

Starten gick och jag tänkte öppna lugnt med en första kilometer på fyra blankt eller strax under. Det gick något snabbare än så i början, 3:49 men det kändes som om precis hela startfältet sprang om mig men jag hade bestämt mig för att inte dras med i någon rusning och tog det lugnt trots att inledningen på loppet är lättlöpt på plan asfalt. Efter rusningen på första kilometern var över blev jag dock inte passerad av en enda löpare under resten av loppet! Inte en enda! 

Jag hamnade lite efter en klunga på fem sex löpare på andra kilometern men så fort vi kom in på den kuperade grusvägen på den tredje kilometern var jag ikapp och förbi. Det är lustigt det där att jag tydligen är duktig på backar, jag som inte tycker jag kör så mycket backe, eller så är det väl alla andra som är direkt dåliga på det...Hela första varvet fortsatte jag plocka löpare från FK Studenterna och från andra klubbar. Jag sprang kontrollerat på grusvägen trots att det här blåste ganska mycket mot och är småkuperat hela vägen. En rödklädd löpare kom upp i rygg och ville använda mig som vindskydd vilket jag inte bjöd på utan jag ökade farten och lämnade honom bakom mig. Hela tiden höll jag koll på kadensen genom att räkna 1-2-3 i sekundtakt efter tips från Daniel, nördigt jag vet men det är lätt att börja tappa teknik när man blir trött....

Den fjärde kilometern har en häftig stigning tillbaka upp till målområdet och grusbacken var dessutom ganska blöt och tungsprungen och när man väl kommit upp möttes man av en tuff motvind. Nu var det lite mera ensamt men jag hade en blåklädd löpare från Tumba-Tullinge friidrott ca 50m framför. Var det månne samma löpare från samma klubb, jag försökte men inte lyckades komma ifatt förra året?

Efter drygt 2km på andra varvet när det var dags för gruspartiet och den första långa backen, också den blöt och tungsprungen var jag dock ikapp och förbi både honom och ytterligare en löpare. Jag kände att han försökte hänga på men jag fick en lucka och tog istället sikte på en svartklädd löpare en bit framför mig och också honom var jag ikapp med en dryg kilometer kvar. Visst var jag lite tröttare nu och jag lade mig i rygg ett kort parti för att slippa den kraftiga motvinden i det lätta motlutet innan sista tuffa backen. Vid foten av backen gick det dock för långsamt och jag gick förbi. Vågade ännu inte gå på max med halvkilometern kvar till mål utan sprang kontrollerat uppför backen. Den enda rygg jag hade framför mig var en tjej från Hässelby (Madeleine Larsson -81, 38:52 ser jag i resultatlistan) men det var för långt fram för att få draghjälp. Först när jag kommit över backkrönet och kommit ett par hundra meter till och svängt vänster bort från vinden tryckte jag på i maxfart de sista 300m in mot mål och närmade mig Hässelbytjejen en aning.

I mål var jag trött men absolut inte så helt slut som man "ska" vara efter ett millopp och jag återhämtade mig nästan direkt. Avslutade löpningen med en lång nerjogg ihop med min duktiga kollega Niclas Sjögren, Enhörna IF som vann M40 idag på nytt snyggt personbästa 33:57!

Kilometertiderna varierade som synes mellan 3:45 till 4:01 vilket var naturligt då jag inte siktade på att hålla en viss kilometerfart idag utan siktade på att hålla en jämn ansträngning istället och ha en bra känsla hela vägen och jag tycker jag lyckades riktigt bra med båda! Markanta fartsäkningar vid backen vid varvning och mål syns nedan och en pulsspik vid backen vid 2,5/7,5km också men där höll jag uppenbarligen farten uppe vilket inte mina medlöpare gjorde!


Slutligen var det kul att det var fler löpare på plats i år än förra året! Herrklassen höll inte lika hög klass i år med bästa herre på 32:32 (Oscar Majling, Hässelby) mot förra årets höga 31 minuter av Haben Idris. Däremot var det kul att damklassen höll så hög klass (segertid 34:34, Dorcas Cheserek, Kenya, flickvän till Enhörnas elitlöpare Lasse Johansson). Jag hade tio damer före mig i mål och jag tror inte löpare som Anna Rahm och Huddinge AIS Kajsa Berg är vana att komma så långt ner i resultatlistan som på sjätte och sjunde plats!

Jag är helt klart nöjd med dagens lopp, trots att tiden är mer än minuten långsammare än mitt personbästa, då jag vet hur pass tunglöpt banan är. Jag var ute efter en bra känsla och inte efter att sätta en viss tid och jag hade en bra och positiv känsla, före, under och efter loppet! Härligt!!

25 kommentarer:

 1. Tack för härlig läsning och grattis till fint resultat! Det är aldrig för långt att läsa! Älskar att leva mig in i känslan så tack Staffan för utförlig beskrivning så att jag oxå kunde " få springa" idag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, kul att kunna "bjuda in till tävling" :-) och tack för grattiset, det kändes roligt och bra igår och lixxom icke-nervöst då jag höll mig till min plan och inte jagade tider!

   Radera
 2. Grattis till ett bra lopp! M40-klassen är tuff :-). Det är ingen barnlek att tävla i den :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lennart, ja, riktigt bra konkurrent är det :-)

   Radera
 3. Härligt referat! Man var ju nästan med på banan, så att säga. Kanonfin prestation med tanke på att banan är kuperad och så blåsten förstås. Skön premiär och lycka till i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Niklas! Jag såg ett bar Vilsta-linnen både långt framför mig och så tror jag jag passerade något också! Ja, jag är nöjd med gårdagen!

   Radera
 4. Grattis!! Och det där var ju inte alls långt i jämförelse med mina tävlingsberättelser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Andrea!! Kanske kan det inte blir FÖR långt när det handlar om att skriva om löpning :)

   Radera
 5. Stort grattis! Fast jag är egentligen inte ett dugg förvånad. :-)

  SvaraRadera
 6. Underbart, jätteroligt att läsa. Jättebra jobbat!

  SvaraRadera
 7. Suverän racereport - som alltid! Tack, Staffan! Och förstås: stort grattis till ett väl genomfört lopp! Riktigt starkt av dig att hålla fast vid din plan mitt i startrusningen. Men så fick du ju belöning också = att plocka motståndare som blåbär.

  SvaraRadera
 8. Tackar Bureborn! Ja, det gav rejält med energi, många gånger tänkte jag att den och den löparen ligger för långt fram men vips var jag förbi även den löparen och det gav energi på ett härligt sätt hela vägen istället för att tappa hela andra varvet som jag gjorde förra året!

  SvaraRadera
 9. Härlig start på tävlingsåret! Stabilt och fint som alltid! Grattis!

  SvaraRadera
 10. Vilken stabil insats! Låter som en tävling som gav rejält med mersmak :) Grattis!

  SvaraRadera
 11. Bra jobbat och berättat. Själv brukar jag på tävling gå in en slags "löparbubbla" och minns därför inte riktigt alla detaljer efter loppet.

  SvaraRadera
 12. Tack Daniel, det var en lyckad premiär absolut! Ta ut mig för att jaga en specifik tid finns det lämpligare, och flackare, lopp för!

  Liljeros, ja just "stabilt" stämmer bra, det var kontrollerat och mest kul faktiskt och gav mersmak!

  Per, tackar! Kanske borde jag ta ut mig mera så att jag inte minns så mycket :) men jag brukar ofta få energi på lopp genom att lägga märke till detaljer och dessa detaljer kan flytta fokus från att det är jobbigt. Sedan har absolut bloggandet gjort att jag lägger märke till detaljer, jag "skriver" liksom blogginlägget omedvetet när jag springer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Löparbubblan" är nog mitt sätt att hamna i ett mentalt fokus under tävlingen. Den hjälper mig på så sätt att jag är mer fokuserad på t.ex. min ansträngningsnivå, hastighet och löpsteg än omgivningen och då brukar kilometrarna bara "rusa" förbi och loppet blir mindre tungt. Men det är klart det kan ju på längre lopp vara ganska bra att ha bloggandet som en slags målbild / trigger........får nog testa det!

   Radera
 13. Grattis till bra lopp! Och så levande beskrivet! Du får det att låta så enkelt att springa milen på under 4min/km, för mig är det ouppnåeligt :-) Väldigt inspirerande och löparsugande iallafall :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin! Och det är det som är så roligt; att jag nu är så stabil sub40 och kan göra det på träning och också fixar sub39 fast banan är kuperad och tungsprungen utan att ändå gå på max!! Kul att kunna inspirera och gneta på kontinuerligt så kryper tiderna neråt!

   Radera
 14. Snygg premiär. Var ett nöje att läsa - det verkade ju så lätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det gick verkligen lätt igår, inte varje sekund av loppet såklart men på det stora hela och jag har aldrig hämtat mig så fort när jag gått imål på ett millopp tidigare och det kändes som om jag hela tiden hade en växen till att peta i, om jag velat! Få se om det blir fler tävlingar innan maran nu! Halvmaran i Vällinby på lördag hade varit skoj men funkar inte ur familjesynpunkt.

   Radera
 15. Sent grattis till ett fint lopp, Staffan! Resultatet blev ju finfint med tanke på vind- och banförhållandet. Och visst är det så att man har en otrolig fördel i lopp om man har lätt för att löpa i backe, det har till och med jag märkt. :-)

  Bra jobbat!

  SvaraRadera
 16. Tack Staffan!! Ja, det var ett lyckat lopp på flera sätt!

  SvaraRadera