tisdag 24 april 2012

Hemma igen...


Lite kul med ett par pass från Malta...

Vad kul att så många läste gästinlägget med Magnus Sjöberg och att förra inlägget kommenterades så flitigt!

Hemma igen efter en mycket lyckad och skön semester på Malta följt av en intensiv helg! Det var soligt och hyggligt varmt runt 17-19 grader men ganska blåsigt. Det blev tre löppass - faktiskt varje dag förutom resdagarna. Ett par pass ihop med min fru, en snabbdistans i marafart och några femhundringar i milfart som avslutning på ett lugnt distanspass. Att svenskar är dåliga på att hälsa på varandra när vi springer är en myt, semesterfirare och Malteser var (också) helt ointresserade av det! Jag älskar att springa på nya ställen, uppleva nya miljöer, springa längs med havet och upptäcka något nytt vid toppen av varje backe! Att man sedan någon gång springer fel och får snurra ett par våningar i ett P-garage på tillbakavägen får man på köpet!

I fredags blev det en jogg över 8km för att vakna till lite och få lite luft innan bror med familj anlände på besök över helgen. Söndag kväll kom jag ut på veckans femte (!) pass, en snabbdistans på 10km i ett tempo något snabbare än marafart. Efter en period över fyra veckor där fokus legat på lite snabbare fart var det intressant att se om jag skulle uppleva det lite lättare att springa i marafart igen och det gjorde jag faktiskt!! Känslan var lätt och avslappnad i alla fall så länge det var slätt och jag höll mig till marafart. Andra halvan var mer kuperad och gick lite fortare och där blev också ansträngningen högre.

Igår och idag vila och planen för resten av veckan är enkel, många kilometer med mycket vila mellan! Eftersom jag bara fått till ett långpass hittills i april, precis som jag trodde så ska jag springa två den här veckan, ett morgonpass imorgon och så ett längre långpass på fredag. Förmodligen blir det sedan också ett pass lördag eller söndag.

7 kommentarer:

 1. Välkommen hem Staffan!

  Vilka äventyr vi har varit på. Semesterorter och strandpromenader är fina och springa på :-).

  SvaraRadera
 2. Vad härligt att komma iväg ett tag. Malta är ett ställe som jag mer än gärna hade besökt. Var det som ni förväntat er eller till och med bättre?

  Snabbdistans. Hur fort bör den om jag vill förbättra mina tider på 10 km och halvmara. Och vilken sträcka är lagom att springa för de båda distanserna?

  SvaraRadera
 3. Tack Lennart! Absolut, att överhuvudtaget springa i nya miljöer ger väldigt mycket och att springa lopp utomlands som du gjort måste vara riktigt häftigt!!

  SvaraRadera
 4. Ja, Mikael, vi har varit dåliga på att ha barnvakt och åka iväg själva så det var härligt, och Malta var nog precis som trevlig som vi förväntade oss!!

  Du är lika snabb och "bra" som jag och kan nog mycket själv! Snabbdistans kan ju springas olika snabbt och det finns väl lite olika tänk, jag springer sällan riktigt snabbt och riktigt kort, t ex 5-6km snabbare än milfart, utan mera kanske 8-10km i tröskelfart omkring halvmaratempo eller något snabbare eller kanske ännu lite längre i maratempo vilket blir ca 10-15 sek långsammare per kilometer. Efter maran planerar jag att springa fler korta men snabbare snabbdistanser för att jobba på snabbheten.

  För milen är det väl bra med 6-7km lite tuffare snabbdistans medan man för halvmaran gärna kan springa lite längre med kanske 10-12km i lite högre fart. Lite allmänna tankar bara.

  SvaraRadera
 5. Det är väl hur man bör tänka. 6 km i 3.44 fart känns väldigt snabbt och slitsamt.
  Eller inte fundera alls utan bara köra på :)

  SvaraRadera
 6. Många och bra pass!! Kul läsning som alltid för den delen också! Försöker själv nu rikta informen på kungsholmen runts halvmara, körde 20 x 200 igår vilket kändes kanon i ben och kropp!

  Ladda på nu inför maran!

  SvaraRadera
 7. Tack Jonas, jag hade själv gärna sprungit halvmaran jag också men det funkar inte med familjeschemat!

  20x200 låter tufft, med så många repetitioner! På fredag blir det faktiskt långpass igen (sprang 24km imorse), har inte blivit så många under april så jag vill få till ett långt långpass nu!

  SvaraRadera