tisdag 28 juni 2011

Tung transportlöpning efter tungt jobb

Precis hemma igen efter en cykeltur till badet och ett fantastiskt skönt kvällsdopp vid vårt fina bad Hökmossen här i Nykvarn!Idag transportlöpte jag till jobbet på morgonen. Trots att det var den soligaste, vackraste morgonen man kan tänka sig när jag stack hemifrån strax före kl. 7 så var de knappt 15km ett slit från första steget till sista trots att tempot var modest strax över fem minuter per kilometer. Kanske var det att jag sprang med ryggsäck med packning som åkte hit och dit på ryggen vilket gjorde löpningen annorlunda, kanske satt gårdagens lunchlöp i lite högre tempo i benen? Något som definitivt satt i benen var gårdagskvällens tuffa jobb i fem timmar med att kapa golvplank i rätt längder, bära upp dem på vinden för att sedan krypa omkring däruppe i värmen med skruvdragaren och montera golv - jag svettades mera än när jag springer ett kvalitétspass en varm sommardag och jag stöp sedan i säng och somnade bums vid elvasnåret.
På ryggen på löpturen i morse! Vann den på marathon.se då jag lade ut min mobilfilm från
starten av Stockholm Marathon på webben.
Jag är inte skadebenägen, under de snart fem år jag sprungit regelbundet hade jag under de första två åren ett par perioder med löparknä och känningar av benhinneinflammation av och till men de senaste tre åren har jag inte haft några skador alls. Den enda känning jag har nu är att insidan på höger knä smärtar, inte när jag springer men när jag böjer mig ner eller sitter på huk eller på knä en längre stund, något som blev riktigt tydligt under gårdagskvällens golvmonterande och idag på morgonen var knät stelt och ömt. Jag lurar därför på om jag ska beställa tid hos naprapaten på jobbet för ett undersökning av knät en gång för alla så att det inte blir värre.

Eftersom jag är själv hemma några dagar den här veckan funderade jag på att springa mycket när väl vindsprojektet var klart, transportlöpa några gånger till jobbet och också ta ett par kvällspass. Den för mig magiska gränsen 200km på en månad skulle då i princip vara inom räckhåll. Med tanke på hur tungt det gick på morgonens transportlöpning får vi se hur det blir med det, det fattas knappt 40km som ska springas på två dagar och knät blir nog inte gladare av att jag jagar kilometer.

12 kommentarer:

 1. Du har verkligen hittat "rätt nivå" på din träning för det är fantastiskt att du klarat dig utan minsta skada under så lång tid trots hård träning!
  En tung dag gör inte hela veckan. I morgon kan det vara HELT annorlunda. Jag håller tummarna för det. :-)

  SvaraRadera
 2. Läser din blogg då och då med stor behållning, imponerad av hur du hinner med att träna så målmedvetet med stor familj och krävande jobb! Tänkte bidra med ett litet tips gällande ditt ömmande knä: det sitter ett muskelfäste på insidan av knät som kan bli lite överansträngt när man springer mycket, ordentlig stretchning av den ”yttre” lårmuskeln brukar hjälpa sedan har du en utmärkt massör på Holländarevägen som nog kan hjälpa dig med både detta och andra eventuella skavanker! Fortsätt kämpa men kom ihåg att bara ha kul ibland också!!

  SvaraRadera
 3. Ingmarie, ja jag tror faktiskt det, jag verkar ha hittat en bra balans med ganska begränsad volym men där jag ändå kan köra ganska tufft utan att det påverkar mig negativt! Ska köra en lugn runda idag och hoppas få med en kompis på ett nytt transportlöpningspass imorgon

  Caroline, tack för din kommentar och tips! Jag har nog sett skylten där på Holländarevägen men inte tänkt mera på det!

  Jag hoppas inte jag ger intrycket av att jag alltid håller på och plågar mig som Luther här på bloggen för jag har massor av kul och njuter verkligen av min löpning och tycker det är roligt att jag kan hålla den här nivån på den begränsade mängd jag tränar! Löpningen för mig fyller så många funktioner, ibland är det kul att känna att det går att pressa kroppen, ibland är det bara skönt att få lite egen tid för egna tankar!

  SvaraRadera
 4. Din blogg är inspirerande! Jag känner igen mig i mycket av det du skriver; jag är själv småbarnsförälder (dock "bara" 2 barn), jobbar, renoverar, fixar och donar OCH vill även utvecklas i min löpning. Jag hinner med ungefär 3 pass (30-40 km) i veckan och upplever att det är en ganska "lagom" nivå för mig; jag kan förbättra mina resultat lite (har gjort ca 43 minuter på milen och 1.39 på halvmaran) och har (i stort sett) lyckats undvika skador. Ofta läser man om att man måste öka sin träningsmängd och sneglar man på träningsprogram så framstår 3 pass i veckan som på tok för lite. Man både du och jag verkar vara levande bevis för att det går att hålla en acceptabel nivå som "motionär" med en förhållandevis liten träningsmängd. Tror att man många gånger vinner mer på att verkligen låta kroppen återhämta sig ordentligt än att bara springa, springa, springa för att samla kilometer. Keep up the good work!
  / Löpar-Lotta

  SvaraRadera
 5. Ett sent grattis till din fina prestation med PBt pa milen Staffan!! Laste det for nagra dagar sedan men har inte hunnit kommentera... Jattekul! Du ar ju grym! What next?!

  SvaraRadera
 6. Lotta, då har vi samma tänk och mängd i träningen och du har ju (hittills)nått jättefina resultat!! Precis, olika program har jag slutat kolla på av anledningen du skriver, alla innehåller för mycket mängd för att det ska vara optimalt för mig! Mera återhämtning mellan passen=man kan köra lite snabbare när man tränar och hålla en bra nivå på mindre mängd! Tack för din kommentar, inte dags att börja blogga du också? Keep up the good work!! Mvh/Staffan

  Petra, tackar!! Ja, what's next? Härligt somriga pass nu, nästa tävling blir nog en miltävling till i augusti eller om jag springer 5k istället följt av något jag ser fram emot ännu mera - halvmaran i Stockholm i september, då ska jag under 1:25!!!

  SvaraRadera
 7. Grattis till en tjusig prestation på banan, så här lite i efterskott! Verkligt imponerad av ert teamwork också. Härligt att läsa om i löparvärlden, som jag ibland tycker kan vara lite väl individualistisk. Var och en sin egen lyckas smed, typ.
  Brukar du springa på morgonen? Själv gör jag sällan det, men när jag gör det går det tycker jag ofta att handbromsen är åtdragen. Kanske har kroppen ställt in sig. "Springer gör vi klockan 20:00", inte 7:00."

  SvaraRadera
 8. Tack tack Bureborn! Jag föreslog en plan för Thomas eftersom vi är ganska lika kapacitetsmässigt med samma mål och den planen höll vi oss sedan till hela vägen och det var därför extra roligt att nå ett sådant drömmål ihop!!

  Bra timing på din fråga eftersom jag sprungit till jobbet på morgonen två dagar den här veckan! Jag springer inte så ofta på morgonen utan föredrar att springa eftermiddag/kväll. Så här dags på året är det såklart lättare att gå upp tidigt och sticka ut jämfört med att köra ett tidigt långpass på vintern men jag behöver definitivt frukost och kaffe först och sedan vakna till lite så brukar det gå OK sedan även om det brukar ta några kilometer innan kroppen förstår vad den håller på med. Idag med sällskap gick det dock ganska bra att springa 16km med start 06.30

  SvaraRadera
 9. Rackarns vad du tränar och ligger i den här veckan! :-) Nära de magiska 200 också noterar jag!

  Starkt att få till morgonpassen, grymt skönt att ha träningen gjord redan innan jobbet börjar. Har du kommit på några smarta knep för att komma iväg eller andra logistiska tankar kring transportlöpningen?

  SvaraRadera
 10. Jodå, men juni kommer att sluta på 190km, kände av knät lite i slutet av transportlöpningen i morse och det är varmt och som en ugn ute så viljan eller tiden att köra 2 x 16km transportlöpning idag finns inte.

  Packa väskan kvällen innan, ha en bra ryggsäck som sitter bra på ryggen (de två jag provat åker lite hit och dit vilket påverkar löpstilen negativt. Fortfarande tycker jag också att mina 15-16km beroende på vägväl är i längsta laget för att köra riktigt regelbundet.

  SvaraRadera
 11. Jag tog dig på orden; halvfärdig, men här är den: http://www.lopar-lotta.blogspot.com/

  Ännu en löparblogg har sett världens ljus!

  SvaraRadera
 12. Härligt Lotta, det ska bli kul att följa även dina livspusselsfunderingar! Hoppas du kommer att tycka att bloggandet är lika givandet som jag tycker!

  SvaraRadera