fredag 17 juni 2011

Väldigt jämn serie 8 x 800m...

Veckan har bjudit på två lätta pass, senast i onsdags kväll 2km ihop med sonen i 7 min/km-tempo. Inte för att tempo spelar någon som helst roll när jag är ute och springer med sonen, det viktigaste är att han tycker det är roligt, men det var han som hade min Garmin på armen och kom med täta rapporter... Sedan fortsatte jag själv drygt 4km lätt och ledigt i 4:40-tempo.

Magontet och segheten från tidigare i veckan är borta och aptiten är tillbaka igen och därför var det spännande att se om det fanns någon kraft i benen på dagens planerade åttahundringar - intervallpass 2 av 3 inför miltävlingen på onsdag - och det gjorde det! Jag genomförde samtliga åtta intervaller i en otroligt jämn fart - exakt 3:30 min/km med drygt 1 minuts gåvila @ 6km/h inkl upp-och nervarvning av bandet.

Att jag sprang intervallerna på löpband tack vare att det regnade kraftigt kan väl till viss del förklara jämnheten...

Första intervallen kändes otroligt kantig och jobbig och jag förstod inte alls hur jag skulle fixa 6st intervaller i den som det kändes alldeles för höga farten. Efter ett par stycken började jag ändå komma in i löpningen och förmådde slappna av och steget som jag tycker blir så otroligt annorlunda (läs: sämre) på löpband började minnas hur man springer på band. Sex repetitioner var planen inspirerad av Hempas pass och jag tog mig dit så småningom och lurade kroppen att utföra ytterligare två repetitioner genom att hela tiden påstå att detta var sista intervallen.

Totalt 11km och 51 minuters löpning enligt 2km uppjogg, 8x800m @ 3:30 1' gåvila 1,5km nerjogg. Jag blev inte tröttare ju längre in i passet jag kom men tröjan var absolut genomsur av svett när jag var klar. På söndag blir det fyrahundringar och planen är lite färre repetitioner och att dra i handbromsen lite (3:45-tempo?) för att  hitta känslan av rätt fart istället för att pressa mig hårt. Tror det kan bli bra det här!

Att sedan duktiga kollegan N på jobbet som kom trea på Enhörna Challenge förra året på fina 33:44 gissade min tid på onsdag till 37:14 om jag mentalt pallar att hålla farten skakade jag bara på huvudet åt! Trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Starkt jobbat och framförallt skönt att segheten och magontet är borta! 1:30 eller 1:31 per 400-ing på onsdag spelar nog större roll för det mentala än rent fysiskt, trötta som tusan är vi ändå på slutet menar jag. Så 1:30-fart per varv och fri fart sista varvet kan ta dig ner emot ruggiga 37:14, vid det laget har jag släppt din rygg... :-)

  Tror det är helt rätt med lugna 400-ingar. Bara flyt ingen press. Kör nåt liknande eller en lugn/kort snabbdistans.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Kan bara säga hur jag fortsätter att imponeras över din kapacitet i relation till din i sammanhanget begränsade mängd.
  Härligt att ta en jogg med sonen. Mina döttrar bruka följa med på cykel ibland...

  SvaraRadera
 3. Hempa, jag har inga som helst ambitioner eller tro på att jag ska springa på en så bra tid men att göra ett ärligt försök på 38 blankt känns utmanande men ändå realistiskt!

  Mathias, tack!! Ja, att träna ihop med barnen skapar roliga gemensamma stunder, man kan börja tidigt i blygsam och lekfull skala.

  SvaraRadera
 4. Man ska aldrig säga aldrig staffan! Jag följde ditt råd, skaffade ett par Asics tarther och persade tidigare idag på Malmömilen med 2.46 Sub 40 kom på köpet... Kanske skorna har samma effekt på dig och kollegan får rätt? Mitt betyg på skorna kan såklart inte bli annat än skyhögt!

  SvaraRadera
 5. Magnus, härligt, grattis till sub 40!! Hoppas du har rätt, skorna får i alla fall följa med till IP.

  SvaraRadera
 6. Vad kul att din son vill vara med och springa!

  Förstår inte riktigt det där med löpband. Har så otroligt svårt att springa på bandet. Fast, jag har bara testat 2-3 gånger också :)

  Tror du att det är klokt att köra långa intervaller (1 km) på löparbana eller är det mer lämpat för kortare sträckor?
  Har aldrig testat bana och intervaller och funderar på om det är dags nu.

  SvaraRadera