torsdag 23 juni 2011

Race Report Enhörna Challenge 10000m

Jag var ganska ofokuserad dagarna innan tävlingen då kroppen inte varit helt hundra men igår var jag pigg och den vanliga nervositeten kom krypande med tankar som pendlade mellan "vad håller jag på med" till "3:48-tempo är väl inte så farligt snabbt". 3:48-tempo var nämligen den plan som Thomas och jag kommit överens om att vi skulle hjälpas åt att hålla i 24 varv för att sedan köra fri fart sista varvet och därmed landa på en tid under 38 minuter.

Joggade upp 3km runt IP ihop med Thomas och Robert från Huddinge AIS och det kändes bra. Märklig känsla sedan att bli uppropade på startlinjen innan det blåstes i pipa och vi sprang iväg. Thomas gick in precis före mig i första kurvan innan vi blev omsprungna av i princip hela fältet. Vi höll oss dock kallt till vår plan med en första kilometer på 3:45. Thomas skötte farthållningen väldigt jämnt och bra innan jag tog över efter kanske 4 varv. Jag lyckades inte lika bra med att hålla jämn fart utan det gick lite snabbare nu när vi också började passera några löpare. Det kändes i alla fall väldigt lätt de första 2-3 kilometrarna, som om vi var ute och joggade! Förutsättningarna var perfekta med ca 17-18 grader i luften och nästan vindstilla.

Thomas varvtider, ibland var jag en sekund före som farthållare, ibland en sekund bakom
Det är lite svårt att beskriva banlöpning runt runt i 25 varv och jag har svårt att nu efteråt återge exakt var olika saker inträffade under loppet men Thomas och jag hjälptes hela tiden åt med farthållningen, vi drog båda ett längre avsnitt i mitten av loppet. Vid varje varvpassering fick vi antalet varv kvar av tidtagande funktionärer och ibland fick vi mellantider och pepp. Jag kände mig stark i princip hela vägen, passerade 5km på 19:06 och fick en mental svacka strax efter som höll i sig in på den sjätte och till i början av den sjunde kilomtern. Svackan blev dock inte speciellt djup och jag kom ur den genom att fokusera på löptekniken när tröttheten kom smygande. Vid ett tillfälle när Thomas tog över farthållningen och i samband med det passerade en löpare höll det nästan på att bli en lucka mellan oss men jag bet ihop och kom upp i rygg på honom igen.

När jag började se slutet med knappa 3km kvar började jag känna mig starkare igen och med 4-5 varv kvar var jag såklart trött men sprang med en positiv känsla och här någonstans sa jag till Thomas att "vi fixar detta". Vi blev varvade av segraren men han utökade inte försprånget så mycket sedan, vi varvade själva några löpare i slutet och avancerade hela tiden upp i fältet. Vi sprang enligt plan ihop in på sista varvet och i början av bortre långsidan gick jag upp bredvid Thomas och höjde farten och Thomas hängde på. Vi hade en blåklädd löpare ca 20m framför oss och att se att vi hela tiden tog in meter skapade positiva tankar. I utgången av sista kurvan var det bara fem meter fram och både jag och Thomas pressade oss förbi honom på upploppet med hjälp av våra sista krafter och jag stannade klockan på 37:43 vilket först blev 37:42 på den officiella klockan efter ett sista varv på 76 sekunder. Thomas var precis i rygg med tiden 37:43. Enligt de preliminära resultaten på Enhörnas hemsida så fick jag tiden 37:43 och blev femma av nio herrar i B-heatet.

Efteråt var det enbart positiva känslor såklart! Vi kramade vi om varandra och tackade varandra för hjälpen. Jag hade aldrig fixat att hålla i farten så här bra vid den där kritiska tidpunkten drygt halvvägs utan din hjälp Thomas så igen - Tack för draghjälpen och för en otroligt positiv löparupplevelse. Väl hemma igen hade jag väldigt svårt att varva ner och få bort det stora breda leendet som satt klistrat över hela ansiktet och som fortfarande sitter där idag!

Tre nöjda millöpare med nysatta PB'n. Från vänster Thomas, jag, Robert.
Mina kilometertider på egen klocka: 3:45, 3:48, 3:42, 3:48, 3:52, 3:48, 3:44, 3:50, 3:48, 3:29 min/km.
Femmorna på: 19:06/18:36.
Snittpuls/maxpuls: 188/197 bpm.


21 kommentarer:

 1. Grattis åter igen! Måste nog testa på lite banlöpning men som sagt man ska nog göra det ihop med någon för att hålla ihop hela vägen. /Odda

  SvaraRadera
 2. Tack själv Staffan!!
  Ja jäklar vilket race och vilket härligt löparminne!

  SvaraRadera
 3. Tack Odda, ja, jag upplevde det inte så tungt mentalt att springa runt runt men hjälp med farthålningen gör nog en otroligt skillnad!

  Hempa, ja vilket race och vilket minne, jag har uppdaterat inlägget med preliminära resultat och placeringar från hemsidan nu!

  SvaraRadera
 4. Härlig race report!
  Proffsigt att ni kunde lägga upp en taktik, hålla den och faktiskt få hjälp av varandra.
  Nära pers på 5km också ser jag... Dags för ett 5k lopp snart kanske..

  SvaraRadera
 5. Kan bara säga ett ord: Underbart!
  Och ibland är inte ensam stark ;-)
  Får skaffa mig en hare/farthållare och testa bana helt enkelt!

  SvaraRadera
 6. Stort grattis Staffan! Underbart med sub38! :)

  SvaraRadera
 7. Ett riktigt stort grattis!!! Imponerande!!! Jag har själv haft tankarna på att åtminstone träna lite på bana. Gjorde ett snabbesök på Friidrottens Hus i Göteborg i förra veckan. Blev riktigt sugen på att springa något träningspass där.

  Staffan, i september arrangeras Kretsloppet (10 km) i Borås igen. Tror att denna bana kunde vara tillfälle för dig att sätta nytt pers. Banan är snabb och flack. Är du och ev. dina löparkompisar intresserade, så hör av Er.

  Ha en bra sommar.

  // Martin

  SvaraRadera
 8. Kul att ses igår och grattis till ett riktigt bra lopp. Jag var faktiskt helt övertygad om att ni skulle hinna ikapp mig när jag hade några km kvar, jag är riktigt nöjd att jag höll undan :)

  SvaraRadera
 9. Vad ligger din maxpuls på?

  SvaraRadera
 10. Linus, tackar! Det var kul (och nödvändigt) att köra ihop! Ja, jag velar mellan 5 och 10km den 20/8.

  Tack Eva!! Maken kanske (på cykel då...)

  John, tack!!

  Martin, träna på bana är KUL!!! Borås är tyvärr lite långt borta för mig!

  Tack detsamma Robert! Nja att hinna ifatt dig kändes aldrig nära!

  Adam, 203 vad jag vet vid egen mätning två gånger efter progressiv löpning i tuff backe.

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Det låter som att du kommer att göra det här igen :-).

  Känner också igen det där med att du inte riktigt kommer ihåg när i loppet olika saker hände :-). Det är lika dant för mig när jag tänker tillbaka på den gången jag sprang 10000m på bana.

  MVH

  SvaraRadera
 12. Tack för en bra rapport. Förstår att leendet är klistrat :)

  SvaraRadera
 13. Härlig läsning. Vilket lopp! Stort grattis. Jag inte orkat läsa bloggarna på ett tag, men nu känner jag mig laddad av energi.

  SvaraRadera
 14. Vem vet Lennart, det blir säkert fler gånger!!

  Olov, varsågod, jajamen still smiling :)

  Lars, tack tack! Krya på dig och välkommen tillbaka till bloggarna!

  SvaraRadera
 15. Tack för återigen inspirerande läsning!
  Fasiken vilken fart ni håller!
  Jag ska ha din berättelse i huvudet, nästa gång jag springer bana (träning) och vill öka farten :-)
  Skulle vilja ligga på typ 4:55 eller nått, jösses vad nöjd och glad jag skulle vara då :-)

  Och åter stort GRATTIS till bra tid och bra placering!

  SvaraRadera
 16. RosaMilton! Tack tack!

  Jalapeno82, tack själv!! Ja, det kändes riktigt bra de 25 varven! Träna på regelbundet så kommer resultaten, heja!

  SvaraRadera
 17. Stort grattis än en gång! Och tack för att du delade med dig av ditt äventyr! :-)
  Fortsätt le! Länge och mycket! Och var stolt!

  SvaraRadera
 18. Tack Ingmarie! Det gör jag, ler alltså! Löparlivet är så härligt nu, och du, när kommer förresten den där artikeln i DN Söndag, imorgon?? Vi fick ingen tidning förra helgen :(

  Lycka till med dina intervaller idag!

  SvaraRadera
 19. Grattis :-)!
  Löpningen när den är som bäst. Alla bitar faller på plats.

  SvaraRadera