onsdag 1 juni 2011

Date med "Olga"

Vaknade med ont i halsen, kanske var det därför gårdagens distans med tröskelinslag gick så tungt trots ganska blygsam fart? Passar på att rapportera om fredagens "Olgor" istället nu när masspsykosen inför maran gått över. Det kändes som hela världen fokuserade på Stockholm marathon den gångna veckan och jag vet inte hur många gånger jag (som är Löparen med stort L på mitt jobb trots att vi har löpare som är betydligt vassare än jag) fick svara på frågan varför jag inte springer maran i år.

Inte en marathonlöpare så långt ögat når
När resten av världen vilade på fredagen festade jag alldeles själv på Södertälje IP genom en date med "Olga" . Olgor är löpning strax under och strax över tröskelfart och jag har länge varit sugen på att testa detta pass och Daniels inlägg gjorde att jag gick från ord till handling. Jag hittade på en egen variant; 2x2400m där varje 2400m var 3x400m i 3:45-fart varvat med 3x400m i ca 4:15-fart som "vila".

Alltså
400m - 3:45-fart
400m - 4:15-fart ("vila")
400m - 3:45-fart
400m - 4:15-fart ("vila")
400m - 3:45-fart
400m - 4:15-fart ("vila")

x 2 med två minuters gåvila mellan.

Jag nöjde mig med två repetitioner då jag sprungit med bra kvalité i veckan. Som ni ser nedan så höll jag mig till planen att springa de snabba fyrahundringarna på 3:40-3:45 utom den sista som gick lite snabbare. Att "vila" i den planerade farten var däremot svårare vilket framgår av tiderna, det ville gärna gå lite för snabbt mellan 4:00-4:05-fart och vilovarven blev lite ojämna.

Ett givande pass på "lagom" intensitetsnivå och ett pass som jag definitivt kommer att köra igen. Roligt att få ytterligare ett pass i verktygslådan att jobba med i min strävan att träna smartare för att fortsätta utvecklas! Nu körde jag passet på bana men det kan lika gärna utföras under en vanlig distansrunda genom att springa delsträckorna på avstånd eller tid, t ex 90 sekunder eller två minuter.

Skärmdump från Jogg.se
Tredje kvalitétspasset på åtta dagar varav två på bana, när hände det senast? Svar: Det har inte hänt tidigare! Nu väntar långhelg med fem lediga dagar med förhoppningsvis tid för både det ena och det andra och även lite löpträning när halsontet försvunnit!

6 kommentarer:

 1. Härrligt, jag testade olgor efter att läst om dem i senaste RW, dock kallades de då varierat intervall pass. Motsvarar den snabba tiden din 5 km fart och den långsamma din milfarten?

  SvaraRadera
 2. Mats, ja, den snabba motsvarade min 5km-fart från förra året, den långsamma var tänkt som lite långsammare än halvmarafart och inte som milfart.

  SvaraRadera
 3. Hej Staffan!
  Du verkar vara i en grym form :-). 4-fart på vilan :-).

  Jag läste också om det här passet i RW och fastnade för det. Såg riktigt intressant ut :-).

  Kul att du provade det och jag avser att prova det här passet så fort kroppen har återhämtat sig lite efter maran. Det blir förmodligen någon gång strax före eller efter midsommar :-).

  MVH

  SvaraRadera
 4. Nu är det dax att planera in ett gemensamt banpass! :-) Eller vad säger du? Krya på dig! Bort med det halsonda!

  SvaraRadera
 5. Lennart, tack, ja det har känts bra ett tag nu och jag har haft en regelbundenhet i kvalitétspassen jag inte haft förut.

  Ingmarie, det vore verkligen skoj! Lurar faktiskt också på att tävla på 10 000m på bana den 22 juni på Enhörna Challenge i Södertälje men först måste jag kurera den här förkylningen som nu gjort mig riktigt seg!

  SvaraRadera
 6. Vad spännande! Då behövs lite banpass innan. :-) Förkylningen är snart borta ska du se.

  SvaraRadera