torsdag 30 juni 2011

Naprapatbesök och junisummering!

Familjen är hemma igen och efter några dagar själv hemma är det skönt att ha dem omkring mig igen och liv och rörelse i huset!

Jag skrev om min frånvaro av skador i förra inlägget men konsulterade naprapat på jobbet angående mitt knä i onsdags. Jag fick "beröm" för mina starka knän med jättefin stabilitet i knäleden och menisk, ligament och en massa annat helt utan anmärkning. Dock hittade han ömhet på insidan av knäskålen och kunde efter en massa tryckande ställa diagnos i form av en "light-light"-variant av Chondromalacia Patella, där ojämnheter i brosket på knäskålens undersida orsakar irritation när knäskålen rör sig upp och ner, ett tillstånd som tydligen är väldigt vanligt. Åtgärd var att under ett par veckors tid undvika de ställningar som framkallar smärta, vilket framförallt är att sitta på huk vilket det blivit en del av på sistone. Cykling på lätta växlar kunde annars hjälpa till att "slipa ner" dessa ojämnheter. Efter ett par veckor skulle jag märka skillnad. Blir det värre kan det bli aktuellt med en stunds löpvila. Stretchning av hamstrings och quadriceps var också att rekommentera. Huvudsaken var att träning inte gör det värre, snarare tvärtom i det här tidiga skedet!


Lugnad av det beskedet blev det också som jag skrev i förra inlägget ett riktigt kilometersamlande den här veckan som ju inte ens är slut ännu.

Måndag: Lunchlöpning 12 km @ 4:27 min/km (pigga ben)
Tisdag: Transportlöping till jobbet 14,6 km @ 5:10 min/km (riktigt segt)
Onsdag: Lunchlöpning 12km @ 5:00 min/km (ganska pigga ben)
Torsdag: Transportlöpning till jobbet 16,1 km @ 5:00 min/km (klart piggare än i tisdags men sällskap med D undelättade såklart!)
Söndag: ?

Kan därmed summera juni till 190 km vilket är det näst mesta jag sprungit någonsin! Dessutom innehölll juni ett nytt härligt personbästa på milen under 38 minuter, en tid jag inte ens drömde om för ett år sedan.

Jag kände av knät lite mot slutet av morgonpasset idag och viljan fanns därmed inte för att köra dubbelpass i värmen för att nå 200km, tid för det fann inte heller. Summerar ändå veckan på söndag till över 60km - en kanonvecka! Nu tar jag två mycket välförtjänta vilodagar. På söndag blir det lite löpning igen, förmodligen en kortare fallande stege i tröskelfart, det första kvalitétspasset sedan tävlingen förra onsdagen.

Tack kroppen för att du låter mig hålla på med min löpning utan att protestera mera än du gör!!

8 kommentarer:

 1. Härligt att familjen är hemma igen och skönt att det inte var något allvarligt med knät!
  190 km är snäppet fler km än jag skrapat ihop i juni, dubbelpass i den här värmen för att nå 200 förstår jag verkligen att du avstod.

  Ha nu en riktigt trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Måste bara säga grattis så här i efterskott till ett FANTASTISKT 10000m-lopp! Och vilken kanonmånad juni har varit :) Var rädd om knäet!

  SvaraRadera
 3. Thomas, ja nu ska vi bara hämta hem dottern från ridlägret på torsdag så är det fullt hus igen, det värsta är väl att hon kommer att vilja ha med en häst hem också...ja, det kändes inte så sorgligt att inte få ihop de 200km igår i värmen

  Sara, tack!! Nästan i nivå med din grymma kapacitet eller hur :) Synd att jag bor så långt från dig och Daniel, vi kunde nog harat varandra på ganska tuffa pass! Jag ska vara rätt om knät absolut!

  SvaraRadera
 4. Urk vad tråkigt med skadekänningar hoppas det löser sig fortare än fortast med lite rehabträning. När din skada läkt ut fundera på att testa din muskulatur speciellt styrkebalansen mellan baksida framsida lår samt balans höger vänster sida. Det är inte helt ovanligt med kompensationer av kroppen själv (omedvetna) när smärtsyndrom uppstår. Men det där kan du säkert redan.

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 5. Hoppas din skada snart ger med sig. Hur kommer det sig att den uppkommit?

  Själv hade jag en överansträngning i senfästet till höften. Funkar att springa när man väl blivit varm. Lite mer stretching och det kommer bli bra igen.

  SvaraRadera
 6. Jesper, hur testar jag den styrkebalansen? Jag ska i nuläget framförallt undvika att sitta på huk under ett par veckor.

  Mikael, vet inte hur den uppkommit men har haft de här problemen ett tag och tror inte det har med löpträningen att göra egentligen.

  SvaraRadera
 7. Hallo! Jag ar ny lasare har pa bloggen och blev lite engagerad i det har inlagget. Jag ar en lakarstudent som forskat/forskar lite kring knaproblem hos lopare. Fick du rontga ditt kna? Dina problem skulle aven kunna vara Patellofemoralt smartsyndrom, som ar vanligt hos loapre.

  Om du vill veta mer:

  http://www.aafp.org/afp/991101ap/2012.html

  SvaraRadera
 8. Hallå Lisa, jag är inte ny läsare hos dig :-) Nej, ingen mera åtgärd för knät, jag trodde Patellofemoralt smärtsyndrom och chondromalacia patellae var samma sak?

  SvaraRadera