fredag 12 februari 2010

Blodvärde och de två senaste passen

Jag var på min regelbundna koll av blodvärdet för någon vecka sedan och kan nu glatt konstatera att mitt Hb-värde var 153 g/L. Ett så högt värde (nej, jag har inte EPO-dopat mig, det är ett normalvärde för män) har jag inte haft på flera år och det bidrar säkert till att löpningen känts ganska lätt på sistone.

Jag fortsätter äta järntabletter varje dag eftersom mina järndepåer var väldigt låga under hösten även om Hb-värdet var OK och det verkar som om jag behöver äta mer regelbundet för att hålla blodvärdet på en normal nivå. Jag har ju haft detta sedan 1997 då mitt Hb var katastrofalt dåliga 60 g/L (vid 90 brukar man få akut blodtransfusion!) vid ett läkarbesök. Sedan dess brukar det ligga runt 120 med hjälp av järntabletter, vilket är i lägsta laget. Jag har vid det här laget gett upp hoppet att man ska hitta någon orsak och jag mår bra nu.

Löpmässigt kan jag åstadkomma en +50km vecka med hjälp av ett pass på söndag. Efter måndagens långpass har det blivit två ytterligare pass den här veckan ännu så länge:

Igår lätt eftermiddagsjogg 7,1 km i -8 grader med låga 162 i snittpuls @4:51 min/km tack vare de två sista kilometrarna i 4:31-fart som drev upp puls och snittfart . Annars lätt jogg i 5 minutersfart. Det känns som ett bra kvitto på formen att det verkligen känns som just jogg och inte löpning fast farten ligger omkring 5 min/km.

Idag lätt morgonpass innan jobbet på löpbandet. Först snabb promenad i ett par minuter för att vakna sedan första 7km i jämn 4.55-fart. Avslutade sista kilometer progressivt med 400m i 14 km/h (4:17 min/km), 300m i 16 km/h (3:45 min/km), 200m i 18 km/h (3:20 min/km) och 100m i 21 km/h (2:51 min/km). Avslutade med stretch, lite hantelövningar och ryggresningar med 10kg viktplatta.

Nu lunch.

10 kommentarer:

 1. Ett Hb på 60 är inte att leka med! I och för sig är just Hb värdet en sanning med modifikation men ett så lågt är svårt att "spä ut sig till". Skönt att det gått åt rätt håll. Antar att du har rett ut varför det var så lågt? (Fast det verkar som om de inte hittat orsaken?)Och jag hoppas du inte behöver käka det allt för länge för som du vet kan det vara jobbigt för bl.a levern.Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Ingmarie, nej 60 är verkligen lågt och läkarens gissning var att jag adapterat mig till detta under många år. "Annars skulle du inte kunna stå upprätt" var hans kommentar.

  Jag har tyvärr tvingats äta järn mer eller mindre hela tiden sedan 1997 trots att jag vet att det inte är helt bra för bl a levern men alternativet är sämre...jag är extremt välutredd (du vill egentligen inte veta men det innebär diverse kameraundersökningar "från båda ändar" så att säga. Jag har t o m svalt en liten kamera som filmat hela passagen. Tänk vilken kul film det måste vara att kolla igenom...Ändå har man aldrig hittat något, bästa gissningen är att ett ytligt liggande blodkärl som ibland och av någon anledning ligger och "sipprar".

  Så är det. Bara att gilla läget. De senaste åren har jag inte känt av det utan mått bra hela tiden, tack vare löpninge? Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Vilket grymt pass du fick till! Ställer du in programmet i förväg på bandet? Mitt framtida mål är att 5,00-fart ska kännas som jogg :) Just nu känns det som ganska snabb löpning, men jag noterade att du och jag hade samma snittpuls vid 4,52 min/km :)

  SvaraRadera
 4. Petra, nej på det lowtech-band jag oftast använder regleras fart och lutning lätt via två rattar och de olika farterna är tydligt utmärkta i km/h (och det verkar också välkalibrerat eftersom klockan visar i princip samma fart...) så jag bara vrider upp hastigheten när jag vill öka.

  SvaraRadera
 5. 21 km/h på löpband är ju sjukt fort. Hade jag aldrig vågat springa...vågar knappt gå över 15 då är jag rädd att jag ska trilla av. Hade det dessutom varit på morgonen kan jag nog lova att jag hade trillat av.

  Men så springer jag inte på löpband speciellt ofta heller... ;-)

  Vad har du för maxpuls?

  SvaraRadera
 6. Tobias, ja 100m i 21 km/h kändes tillräckligt så dags! 14km/h tycker jag faktiskt känns bättre för steget än 12 km/h på bandet.

  Min maxpuls är 203, vad jag vet

  SvaraRadera
 7. Så bra att du hittade mig - för då kunde jag hitta dig! Och svimma lite över ditt tempo. :-)
  Önskar att min tillvaro innehöll 4:30-fart. I en eller annan intervall åtminstone.

  SvaraRadera
 8. Burebor, ha ha tack! Såg i någon kommentar att du håller till i Enköping. Där (Enögla) har jag svärföräldrarna så det händer att det blir en runda där emellanåt.

  SvaraRadera
 9. Har jobbat på kirurgen i många år så jag vet exakt vad det är för (o)lustiga undersökningar som måste göras...Jobbigt men som du säger så är det väl bara att gilla läget. Och så länge der är så här så är det ju bara bra! Fortsatt trevlig helg du med!

  SvaraRadera
 10. Ja då vet du ju Ingmarie! Såg att du varit ute och sprungit långt i helgen i snömodden, bra kämpat!!

  SvaraRadera