tisdag 31 augusti 2010

Ett stillasittande liv

För att uppmuntra till mera vardagsmotion har vi börjat med en stegräknartävling på jobbet där vi i lag ska gå de 640km mellan Stockholm och Köpenhamn mellan 30 augusti och 22 november vilket gör ett dagssnitt på 9999 steg eller 7,5km om dagen.

Igår - en arbetsdag utan någon löpning inplanerad efter söndagens 21,2km - startade vi och det blev direkt väldigt tydligt vilket stillasittande arbetsliv jag lever.


Somewhere, something went terribly wrong...

En vanlig arbetsdag ser lite förenklat ut så här för mig: Gå ca 300m till busshållplatsen och SL-bussen som tar mig de 15km till mitt arbete (det händer men alltför sällan att jag springer den här sträckan i någon riktning). Arbetsdagen tillbringar jag mycket framför datorn, på en hel del möten i huset där jag arbetar eller i byggnaderna nära intill. Avbrotten består av mycket korta promenader till kollegor, skrivaren eller kaffeautomaten. Mitt på dagen går vi till lunchmatsalen som ligger kanske 700 meter från kontoret innan eftermiddagen fortsätter på samma sätt som på förmiddagen och jag slutar dagen med att gå på bussen alldeles utanför huset jag arbetar i. Efter 25 minuters bussresa går jag återigen de 300 meter till hemmet. Kvällarna ser väl ut som kvällar gör i de flesta barnfamiljer, skjutsa något barn till någon träning och kanske träna något själv men igår var det inte mycket sådant på programmet.

Det här är en beskrivning av en stillasittande vardag jag tror jag delar med en stor del av Sveriges befolkning och när jag kom hem igår hade jag inte ens gått hälften av de rekommenderade 10 000 steg vi bör gå dagligen. Endast med hjälp av en kort kvällspromenad med min fru kom jag till slut upp i 7500 steg totalt.

Idag med hjälp av 11,4km lunchlöpning (för att komma upp i 150km i augusti, siffernörd vem jag??) i form av en "Staffanmil" (distanslöpning med fartökning till tröskelfart var tredje kilometer, 4:01, 3:55, 3:48 min/km) ser naturligtvis siffrorna mycket bättre ut.

Tack löpningen för att vi har hittat varandra!

16 kommentarer:

 1. Intressant. Man kanske borde gå ännu fler varv till kaffeautomaten/ dag...

  Men på allvar. Det är faktiskt skrämmande att man rör sig så lite när man har stillasittande jobb. Skulle jag inte springa, skulle jag verkligen inte röra mig många meter per dag. Så jag får också tacka löpningen stort.

  Btw. du kanske kan tjäna en extra hacka på att sälja några steg till kollegorna? Kanske tom. leva på löpningen en månad?

  SvaraRadera
 2. Ja usch, det är en sorglig sanning!
  Bra tips från Sofie; sälj några steg!

  SvaraRadera
 3. Upptäckte också för ett par år sen att det är svårt att komma upp i 10 000 steg (var också en såndär tävling på jobbet). Idag tror jag dock att jag hamnar på ca 10 000 steg/dag. Tycker det är skönt med en kvällspromenad på 2-3 km och där får jag nog några steg.

  Resten är till tåg, jobb, lunch, handling, gräsklippning (som jag gjorde idag), etc.

  MVH

  SvaraRadera
 4. Ha ha, vi är lika nördiga på siffror Staffan. Själv har jag maxat både igår och idag bara för att med nöd och näppe ta mig över 200 km i Augusti. Träning som jag aldrig hade utfört på samma sätt om det inte varit de två sista dagarna i månaden... :-)

  Du får börja springa till jobbet (eller hem) det blir mycket gratis träning det.

  SvaraRadera
 5. Sofie, ja visst sitter vi kontorsråttor extremt mycket stilla, jag har lanserat idén att sälja lite steg men det verkar inte som om jag kommer kunna försörja mig på det direkt ;)

  Tolla, har försökt som sagt, hittills utan framgång ;)

  Lennart, en kvällspromenad är skönt men inte alltid lätt att få till tycker jag.

  Tobias, skönt att vi är flera :) Ännu nördigare var att jag förutsåg att du skulle träna precis så när jag såg att du låg så nära de magiska 200. Jag är nöjd med att jag har en sådan notering i år från april, det var ett av årets mål, men utan regelbundna marathonförberedande långpass har jag svårt att komma upp i den mängden.

  Absolut, transportlöpning är tidseffektivt men lite logistiskt krångligt, därför blir det inte så ofta som jag skulle vilja.

  SvaraRadera
 6. Oj där fick man svart på vitt. Man är en riktig kontorsråtta. Tänk om man stannat i soffan hela kvällen... Oj vad lite teg det hade blivit.

  SvaraRadera
 7. Om man tänkte sig den där bilden från apa till kontorslav som en lång rad där varje generation stod med en meters mellanrum och de skulle stå längs hela promenaden till Köpenhamn så skulle du passera gubben med borrmaskinen efter 3 meter, bonden efter 2-300 meter, spjutmannen efter 5-10 km, knivmannen efter 100 km, apmannen efter ytterligare 200 km, sen kanske ni är i Köpenhamn och se apan på ett zon:)

  /siffernörd

  SvaraRadera
 8. Samhället verkar byggas upp så vi ska slippa gå i onödan. Man borde kampanja för osmartare kollektivtrafik och enbart en fil på essingeleden. Då skulle jag kanske till slut få igång transportlöpningen till och från jobbet. Förstår inte varför jag inte lyckas ta mig i kragen och springa till jobbet.
  Siffernörd är även jag, ett underbart intresse! :-)

  SvaraRadera
 9. Ett litet tips är att är att se till att du får ett höj- och sänkbart skrivbord. Detta har du rätt till enligt arbetsmiljöverket ifall du har ett mycket stillasittande arbete. Människan är som sagt inte gjord för att sitta ner, det är därför vår kropp ser ut som den gör.

  Jag sitter ner max två timmar om dagen. Annars är mitt skrivbord upphöjt och bakom tangentbordet står jag i strumplästen och gör lite olika övningar med jämna mellanrum. Stå lite på tårna, stå lite på hälen och lite på utsidan av fötterna. Då gynnas även löpningen ;).

  Sen att alla kollegor tycker att man är lite galen är ju en helt annan femma :).

  SvaraRadera
 10. Jag undrar om inte stillasittande kontorarbete kommer att vara förbjudet om 100år, ungefär som asbest är förbjudet idag. Minst 4 h om dagen måste man förflytta sin kropp. Man får helt enkelt växla med städaren/vaktmästaren efter lunch :-)

  Min fru och jag tar ALLTID en kvällspromenad 3-4km efter middagen (med hunden). När man väl vant sig att ha det som vana är det inte svårt alls. Och ja, vi har 4 barn. Måste någon skjtsas eller om det är föräldramöte kan man ta med hunden till träningen och gå där eller promenera efter föräldramötet.
  Inte svårare än att hinna träna egentligen.

  SvaraRadera
 11. Ja det är många som har sådana vardagar på kontor. Och rör man inte på sig i form av träning när man kommer hem. Skrämmande egentligen

  SvaraRadera
 12. Läste inlägget och kommentarerna och höjde skrivbordet direkt till ståhöjd.
  /Dåligt samvete

  SvaraRadera
 13. Bra beskrivning! Det värsta är att stillasittandet enligt nya rön är farligt även om man försöker kompensera det hela genom träning. Man ganske borde ställa datorn på en hylla framför ett löpband och köra ett lagomt promenadtempo samtidigt som man jobbar?

  SvaraRadera
 14. Många (alla?)skulle behöva ha en stegräknare för att se hur det EGENTLIGEN är.Min käre sambo brukade alltid hävda att gick så otroligt mycket. Det var före stegräknarens avslöjande...
  När jag jobbar som sjuksköterska behöver jag dock inte vara orolig över för få steg. Inte ens utan träning.
  F.ö tycker jag alla rulltrappor borde skrotas. det räcker med hiss till de som verkligen behöver.

  SvaraRadera
 15. Anna, precis

  John, alla på mina arbetsplats har höj-och-sänkbart skrivbord men de flesta sitter mest, även jag tyvärr.

  Anonym, bra och innovativa idéer och den där kvällspromenaden är bra på många sätt för kroppen och för tid tillsammans!

  Julle, precis!

  Ellinor, bra :)

  Oliver, bra idé!

  Ingmarie, ja det var en ögonöppnare! Ja, låt oss skrota rulltrapporna!

  SvaraRadera
 16. Vad som behövs är regelbundna aktiva pauser. Problemen kring stillasittande kommer att öka lavinartat. Träning kvällstid är jättebra men kan inte motverka problemen man får vid 6-8 timmars stillasittande varje dag, det är två skilda saker.

  Kan varmt rekommendera www.pausit.se. Där hittar ni ett modernt pausprogram till datorn som idag används av såväl statliga myndigheter, kommuner som företag.

  SvaraRadera