torsdag 19 augusti 2010

Träning som planerat och nervöst pladder inför tävling

Veckans träning har blivit precis som planerat, ett fartlekspass i tisdags, 8 km i 4:22-tempo med några tuffa backdrag, kortare tempohöjningar till tröskelfart och en kilometer i 3:45-fart och däremellan lätt distanslöpning i 4:50-fart. Ett ganska tufft pass i den höga luftfuktigheten och kanske lite tuffare än jag tänkte mig men förhoppningsvis bra träning inför lördag.

Igår kväll blev det också ett lättare fartpass, 2km lätt jogg följt av 1km i 3:30-fart (kändes ganska lätt men det var ju bara 1 km), en fjärde kilometer med lite fartlek i form av sprintstart och tröskelfart och 1 km långsam nerjogg. Kändes som ett bra tävlingsförberedande pass...

Min erfarenhet, som inte tränar varje dag, är att träning två dagar i rad kan framkalla en liten formtopp om det sedan följs av någon dags vila. Stämmer det också för er? Jag tävlar för lite för att bli klok på om jag mår bäst av helvila några dagar innan en tävling eller om jag presterar bättre när jag kör ett lätt pass två dagar innan en tävling. Dagen innan brukar jag så gott som alltid vila, bara någon gång har jag kört en 2-3km jogg för att väcka benen. Spontant tror jag att för oss motionärer funkar det lika bra eller bättre att vila dagen innan tävling.

Den här gången bestämde jag mig tidigt för att testa två dagars helvila för att vara pigg på lördag. Kände mig också lite förkylt tidigare i veckan men det verkar vara borta nu.

Känner lite fjärilar när jag tänker på tävlingen eftersom det ska gå fort, men eftersom jag inte kommer att vinna ska jag försöka tänka positivt och bara slappna av! Förra året hade sonen åttaårskalas samma dag men i år kommer jag ladda med annat än vaniljglass vilket nog funkar bättre än förra året! I startlistan i år hittar jag inga löpare i yttersta eliten vilket väl beror på SM i Falun i helgen.

Målsättning frågar ni? Eftersom jag sprungit så bedrövligt dåligt i mina två tidigare Telge Stadslopp så sätter jag ingen PB-press på mig den här gången!! Egentligen är allt under 20 minuter OK, Näe förresten, självklart ska jag en bit sub20 den här gången!! Sub19:30 är godkänt, sub19 är jag jättenöjd med och räcker det hela vägen till ett nytt PB är jag såklart mer än jättenöjd, men som sagt jag fokuserar främst på att springa bra och få ett positivare lopp än tidigare så får vi se hur långt det räcker. Flum flum, en raceplan skulle kunna se ut så här: Öppna första kilometern i trakterna av 3:45-3:50 (första kilometern är den tuffaste) för att sedan förhoppningsvis ligga mellan 3:40-3:45 och orka öka sista kilometern nedåt 3:30 min/km.

Man får också bjuda på några sekunder i det här loppet, alla löpare startar på samma startskott och endast bruttotid registreras så det gäller att stå hyggligt långt fram, samtidigt som den första kilometern är de jobbigaste på hela banan. Wish me luck!

16 kommentarer:

 1. Staffan jag håller både tummar och tår att du får den start du önskar!!

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 2. Du verkar ju vara väl förberedd, kör hårt och krossa motståndet!

  SvaraRadera
 3. Önskar dig självklart lycka till!!!

  Tror att du hamnar på en tid under 19 min. Runt 18.30 tippar jag på.

  Angående uppladdning föredrar jag en lugn jogg och några stegringslopp dagen innan bara för att hålla igång kroppen.

  SvaraRadera
 4. Lycka till! Håller du bara hjärnspökena borta, så är jag öervtygad om att du slår - eller tangerar bra nära - ditt pb.

  SvaraRadera
 5. Tror också på ditt upplägg med två pass och vila.
  Du kommer helt säkert att vara grym på lördag...
  Jag avstår loppet och hejar på dig istället!
  Så kör hårt nu!!!

  SvaraRadera
 6. Lycka till på lördag nu och glöm inte att andas under loppet! Lugnt och fint med magen alltså! ;)

  SvaraRadera
 7. Tack Jesper, känns bra att veta!

  Jenny, hoppas det, OK, jag kör på :-)

  Fitnesscoachen, OK, då kör vi!

  Lennart, OK, hoppas du har rätt! Jag har också som sagt provat löpning dagen innan men tyckte inte det gav så mycket!

  Bureborn, hoppas du har rätt men de där hjärnspökena är ena svåra motståndare!

  Janne, ok, tack!

  Daniel, tack! Bra tips där, ska lägga in någon djupandning ungefär halvvägs ;-)

  SvaraRadera
 8. Lycka till i morgon! Ös på!

  SvaraRadera
 9. Lycka till Staffan! Du fixar lätt sub19! Själv springer jag Midnattsloppet i morgon och vilar så klart hela dagen tillsammans med en hel del kalorier. Jag brukar vila två dagar innan tävling men nu testar jag ett nytt upplägg därför körde jag ganska hårda intervaller igår. Får se hur det funkar.

  Lycka till ännu en gång!

  SvaraRadera
 10. Lars, tack! OK, will do!

  Tolla, tack!

  John, tack! Hoppas du har rätt, eller förresten känner mig rätt så säker på att fixa sub19, fattar inte riktigt varför jag är nervös, det var jag inte innan 5km på 18:30 på träning...lycka till själv på Midnattsloppet! Hoppas inte du drog på dig för mycket syra på intervallerna bara, tröskelfart tycker jag kan funka 2 dagar innan men inte för många repetitioner.

  SvaraRadera
 11. Självklart önskar jag dig luck! Ska bli kul att läsa om ditt sub 19.30 lopp.
  Ang. din fråga så har jag inget bra svar men det viktigaste är ju att du kommit på hur DU funkar! :-)

  SvaraRadera
 12. jag menade förstås sub 19...Minst! (Eller heter det högst?)

  SvaraRadera
 13. Stort lycka till! Sparka rumpa så det sjunger om det

  SvaraRadera
 14. Ingmarie, ha ha, vi får se vi får se hur långt det räcker! Men visst borde jag fixa sub 19!

  Ellinor, sparka rumpa, min egen med ett högt löpsteg med aktiv bakåtspark eller andras ;)

  SvaraRadera