söndag 15 augusti 2010

Summering av en bra löparvecka och tävling på G

Summerar en för mig riktigt bra och varierad vecka med löpning varannan dag och totalt drygt 50 km.

Måndag: Långpass 20km
Tisdag: Vila
Onsdag 2x5x200m 1'PJ 2'SP, totalt 8,3km med upp-och nerjogg
Torsdag: Vila
Fredag: Fartlek 10,5 km @4:30 inkl fartökningar på 50, 100, 200, 2x500m och 1 km på 3:27 min/km
Lördag: Vila
Söndag: Tidigt distanspass (start 06.30) inkl 2x2km tröskelintervaller @4:08 min/km, totalt 11,5km.

En hel del kvalité i veckan som varit och det finns en tanke med det. Den här veckan blir nämligen lugnare då det är dags för tävling på lördag.


Telge Stadslopp hette Brolöpet tills för tre år sedan och var då ett 8km lopp över tre broar. Det loppet sprang jag fyra gånger på tider mellan 38 minuter någonting på den tiden då jag inte var lika löparbiten som nu och 33:50 2007 då jag började springa mera regelbundet.

För att få löpare att hitta till stan döptes sedan loppet om till Telge Stadslopp och sträckan ändrades till 5km. Startfältet brukar hålla bra klass, segertiderna 2008 och 2009 har varit "hyggliga" 14:16 och 14:45 (Henrik Skoog Spårvägen, Erik Sjöqvist Enhörna) och loppet kallar sig "Sveriges snabbaste femma".

De två gånger jag sprungit Telge Stadslopp har jag dock sprungit bedrövligt dåligt. Första gången 2008 tog jag en mugg vatten efter 3 km eftersom jag var vansinnigt torr i halsen varför man nu behöver dricka på en så kort sträcka som 5 km...Fick i alla fall hela muggen I halsen och det var bara att stanna och hosta ur eländet. Imål på bedrövliga 21:13 och plats 85. 2009 var det tungt från steg 1, jag sprang med negativa tankar hela vägen, funderade starkt på att bara kliva av och åka hem, farten fanns inte. Imål frustrerad och besviken på 20:31 och plats 88.

Sedan dess är 5000m lite av min "hatdistans" och ni förstår kanske att jag är revanschsugen, jag kan ju så mycket bättre och har sprungit så mycket bättre på träning. 18:30 som jag gjort i år på träning hade räckt till 35:e plats förra året.

Gäller bara nu att glömma tidigare misslyckanden, pumpa huvudet fullt med positiva tankar, att slappna av och fokusera på att springa fort på lördag. Innan det är dags blir det såklart ett par lättare pass i veckan (med lite lätta fartinslag) för att hålla igång benen.

Den egna löpningen och tankarna runt den känns dock obetydliga och triviala när jag tänker på gårdagens Midnattslopp i Stockholm, på brorsan som sprang runt på 51 minuter men främst när jag tänker på de två löparna som förolyckades Så fruktansvärt!! Sänder en tanke till deras familjer!

11 kommentarer:

 1. Du kommer att slå ditt PB på 5 km, jag känner det i luften. Själv är jag i Norge Tors-Lör så det blir tyvärr inget Telge-lopp för mig.

  SvaraRadera
 2. Glöm de tidigare misslyckanderna. Du är en helt annan löpare idag. Det går inte att jämföra dig idag med tidigare prestationer, du är bättre nu!

  5 km är ganska kul. Väldigt intensivt och fukuserat. Klart att jag gillar milen, halvmara och marathon bättre men blev positivt överaskad på Roslagsnatta (5 km) den första juli.

  Tror du kommer att få en positiv upplevelse. Lite avundsjuk att jag inte kan vara med själv.

  MVH

  SvaraRadera
 3. Spännande med tävling Staffan! Hoppas du slipper den här kvava och fuktiga luften så du kan kan trycka på ordentligt, då tror jag du kan göra sub18 :)
  Jag är dock inte avundsjuk som Lennart ;), 5km är så fruktansvärt jobbigt tycker jag.....pressa pressa pressa!!! ;)

  SvaraRadera
 4. Det är inget vidare när hjärnan är med och planerar loppet i förväg baserat på tidigare erfarenheter. Det är onekligen riktigt viktigt att träna den mentala uppladdningen också. Jag kom ihåg en artikel om Arnold Schwarzenegger som jag läste för många år sedan. Han var duktig på att visualisera och såg sina biceps som alptoppar, och de blev ju tillslut störst i världen.

  Tänk positivt och glöm inte att värma upp ordentligt :).

  SvaraRadera
 5. Lycka till! Du kommer att klara det galant som du laddat!

  SvaraRadera
 6. Japp, du ska göra som John skriver, visualisera varje liten backe som en alptopp!, så kommer det att kännas lätt och fint i benen... :D

  SvaraRadera
 7. Tobias, hoppas du har rätt! Jag sätter dock ingen PB-press på mig själv på lördag, vis av tidigare erfarenheter. Allt under sub20 är OK, sub 19 vore väldigt bra, pers fantastiskt!

  Lennart, hoppas verkligen du har rätt, jag ska ta med mig ditt positiva tänkade till loppet!

  Daniel, jag hoppas också att det inte blir så fuktigt! Visst är 5km jobbigt men jag hoppas förknippa det med mer positiva tankar efter lördag...

  John, det där med alptoppar ska jag försöka glömma (se Badgear kommentar) men visst sitter mycket i skallen! Det där med uppvärmning är jag kluven till, när jag gjorde 18:30 slöjoggade jag 1km utan några stegringslopp och det gick ju bra!

  Petra, hoppas du har rätt!!

  Badgear, just det ska visualisera nedförsbackarna då :-)

  SvaraRadera
 8. Gött att se att du är igång för fullt igen! Lycka till med loppet tror du kan gå ner emot 18 minuter om du har en bra dag

  SvaraRadera
 9. Haha! Jo, vi kanske skall glömma Arnold :).

  SvaraRadera
 10. Förhoppninsvis ses vi på lördag!

  SvaraRadera
 11. Löparmamman, kul! Håll utkik efter en grön Niketröja eller eller blått och gult Adidas-linne (beror på väder...)

  SvaraRadera