onsdag 4 augusti 2010

Tröskelintervaller

Kvällens intervaller skulle egentligen varit ett distanspass igår men efter en heldag på IKEA en regnig semesterdag med nästan alla andra lediga familjer (låt mig kalla det en....hm... intressant dag...) så räckte tiden och orken bara till lite husfix istället.

Lunchrestaurangen på IKEA en regnig semesterdag måste väl vara det ultimata redo-att-skaffa-barn-testet?

Desto större var då löplusten ikväll efter att vädret varit så fint att det blev några timmar på stranden på eftermiddagen. Löplusten gav ett bra tillfälle att köra lite kvalité igen. Har mest sprungit lugn distans nu ett tag sedan det där testloppet på 5km för ett par veckor sedan.

Upplägget ikväll var en repris av ett bra pass jag körde i början av sommaren, 3x2km med 2 minuters gåvila. Planen med intervallerna ikväll var dock lite lugnare fart omkring tröskelfart, jag har ingen riktigt bra koll på min tröskelfart men den ligger nog någonstans kring 4:05 min/km och pulsen strax över 180 bpm när jag kör tröskel.


Iväg efter en dryg kilometers uppjogg och jag hamnade ganska snabbt vid vad jag upplevde som rätt ansträngningsnivå, pulsen runt 180-182 och den första intervallen sprangs ganska lätt i 3:59-fart. Den andra repetitionen inledde med en uppförskilometer och även om det inte var brant så låg pulsen lite högre, farten 3:59 min/km även över dessa 2km. På den sista repetitionen hade jag till en början svårt att få upp både fart och puls, farten låg runt 4:10 och pulsen runt 175 men med hjälp av en backe till där jag ökade farten hamnade pulsen där jag vill ha den på de här passen och med en liten ökning i slutet sprangs dessa två kilometer med en snittfart på 3:57 min/km.

Det var varmt idag och jag var ganska trött efter sista repetitionen. Avslutade med 2,6 km hemjogg som tydligen gick i skaplig 4:46-fart även den. Farten på passet blev lite högre än jag hade förväntat mig idag, får väl tolka det som om jag är i form :-) För övrigt tycker jag det här är ett kanonpass som ger uthållighet i lite högre fart, borde vara perfekt träning för ett millopp!

Så ska pulskurvan se ut efter tre intervaller, fast pulsen borde nog sjunka mer under nerjoggen...

7 kommentarer:

 1. Fint pass Staffan! Tror mycket på att köra i tröskelfart men gör det alltför sällan. Lite lurigt att hitta rätt känsla på just trösklefarten, känns som dagsformen spelar stor roll!?

  SvaraRadera
 2. Finfint pass, Staffan; det tänker jag kopiera rakt av inom en icke avlägsen framtid; tror jag fått en släng av tröskelbrist. Vän av ordning vill tillägga att du borde TÄVLA FÖR BÖVELEN! Det verkar vara läge att göra några "officiella" pers av typen "tider som är så bra att man vill tatuera in dem på kroppen eller få inhuggna i sin gravsten"

  SvaraRadera
 3. Bra pass, ska som sagt testa samma upplägg fast i mer human fart :-)
  Tröskelfart tror jag man måste lära sig att hitta pga dagsform, väder, underlag mm. Lära känna kroppen alltså, hm hur jag som garminslav ska klara det blir intressant.

  SvaraRadera
 4. Personligen blir jag mer förvånad över IKEA's portioner än alla gapande barn. Man kan få 115 köttbullar och en liten halvt missbildad potatis. Borde det inte vara billigare med potatis än köttbullar? Passar iofs om man vill hålla sig till LCHF-kost. Då kan man ju alltid be om lite extra sås också ;).

  SvaraRadera
 5. ps. Du Staffan, jag lade till en liten länk på min blogg nyligen ;)

  SvaraRadera
 6. Daniel, tack! Håller med dig om tröskelpassen, lite lurigt är det med bra pass blir det oftast!

  Ulf, tack! Närmast på tur är Telge Stadslopp, fem plågsamma kilometer den 21/8, ett lopp där jag aldrig varit sub 20 på två misslyckade försök så tider av den kalibern kommer jag nog inte göra där men nog sjutton ska jag sub 20 i år! Sedan blir det nog halvmara 11/9 (E18-loppet i Enköping) och så håller jag på och förhandlar med familjen om att springa Hässelby i oktober!

  SvaraRadera
 7. Hempa, ja det är inte helt lätt det där att hitta rätt känsla och inte blir det lättare med en Garmin på armen :-)

  John, instämmer, häromdagen fick man en köttbulleportion med 16kr, måste ju vara rena förlustaffären (iofs brukar jag inte äta deras köttbullar, får min beskärda del av den maträtten hemma med tre barn...)

  blogglänk? Tackar!

  SvaraRadera