måndag 14 maj 2012

Ännu en halvmara inkl 6/5/4km @ 4:12/4:08/3:51 min/km med bra spring i benen!

Det var inspirerande i helgen att följa SVT's sändning från Varvet från soffan med en kopp kaffe i handen!

Gläds åt att läsa om alla fina resultat såklart! Spanade efter bekanta i vimlet från TV-sändningen men såg bara ett bekant ansikte, duktiga Hanna Lindholm från FK Studenterna gå i mål på strålande 1:21. Hanna, som jag pratat med ett par gånger på olika lopp och som jag slog på Enhörna Challenge 10000m  i juni förra året och som jag hade över tre minuter efter mig på Stockholm halvmarathon i september var nästan minuten före mig i mål på Påsksmällen i april och måste ha utvecklats rejält i år!

Annars vilade jag i lördags, i alla fall från träningen, vi hade tio sexåringar på födelsedagskalas vilket kan vara rätt så svettigt! Igår kväll följde jag samma rutin som förra söndagen, ett kortare långpass i lite högre fart efter att min fru tränat Bodystep och Core. Jag var inte speciellt löpsugen men besegrade latmasken i mig. Velade om passets upplägg gjorde jag också men tog samma runda som för en vecka sedan vilket är ungefär en halvmara men vände håll för att slippa den tuffa stigningen de sista kilometrarna. Bestämde mig till slut för en progressiv intervallstege, 6km @ 4:15 min/km, 5km @ 4:10 min/km och 4km @ 4:05 min/km med 1 km pausjogg.

Två km uppjogg och sedan iväg på första långintervallen och det kändes som om jag var ute och joggade (!) tills jag kom på att det berodde på att jag hade vinden i ryggen! Det kändes lätt även efter vänstersväng där vinden istället vred mot. Av en slump fick jag rundans värsta backe, 400m lång, under första pausjoggen så jag fick starta 5km-intervallen ganska trött och i ganska kraftig motvind fick jag arbeta lite mera men tog mig ändå igenom den med kontroll. På den sista intervallen tryckte jag på lite eftersom jag kände att jag hade krafter kvar och jag igen hade vinden i ryggen. Mot slutet var jag ändå trött då jag faktiskt hade 15km snabbare än marafart i benen.

Utfallet för kvällen blev till slut: 6/5/4km @ 4:12/4:08/3:51 min/km med 1 km pausjogg (4:47/4:36), totalt 21,3km @ 4:17 min/km med en snittpuls på 172 (85%).

Träningen går helt enligt grovskissen med lite kortare, snabbare långpass nu i slutet! Planerar för långpass tre helger i rad i maj varav de två snabba korta långpassen nu är gjorda. Till helgen väntar det sista långpasset innan Stockholm marathon, en 30km-runda i mestadels lugnt tempo, men innan dess ska det springas ett par tuffare pass till! Bara att hålla i detta nu, pepp!!

15 kommentarer:

 1. Helt klart mäkta imponerad av dina resultat Staffan.
  Efter att ha prövat på sub85 2ggr och gått på pumpen så inser jag att jag behöver träna tuffare. T.ex. såsom ditt pass enligt ovan. Nu får det bli tuffare träning i 10dagar innan det blir att ta det lugnare innan Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Emir, jag gissar att du följer min träning och bloggen efter att du blev intervjuad av Petra Månström och jag är rätt så bra på att ta ut mig på träning, skulle önska att jag också var lite modigare och vågade trycka på mera när det är tävling!

   Korta intervaller som t ex 400m är roligt och bra för löpsteget men jag är osäker på hur mycket det hjälper en motionär, för mig har nog långa intervaller och snabbdistanser som denna varit mycket viktigare för min utveckling! Lycka till med formtoppningen!

   Radera
 2. Det ska bli oerhört intressant att se dig på maran!! Tänk en dag när allt stämmer, då kan det gå undan. Hamstrings krånglar hos mig, så jag avvaktar bra form!

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonas, hoppas du har rätt men maran är lurig, så mycket kan hända under tre timmars löpning och det gäller att man har en bra dag! Tråkigt att läsa om dina hamstringsproblem, hoppas du kommer tilrätta med det!!

   Radera
 3. Vilket pass! Underbart!
  Å här kommer pepp till dig från Götet ;-)

  SvaraRadera
 4. Bra pass! Nu är det inte långt kvar till årets (löpar-) höjdpunkt för mig, och antar även för dig! Tycker ditt upplägg för de sista veckorna låter klokt och jag kör nog något liknande. Ja din disciplin för hela året bådar gott - du har alla förutsättningar göra ett grymt bra lopp!

  Jag börjar nu känna den där skräckblandade förtjusningen inför D-day. Lika delar negativ press som alltför få riktiga långpass, inte tillräckligt med kvalitet och samtidigt en massa positiv press såsom jag har aldrig varit i så bra form som nu, fått vara frisk hela året, följt min plan hela tiden osv... Om 19 dagar får vi se vilken om positivt slår negativt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tobias! Ja, nu är det inte långt kvar! Du kan också se fram emot maran! Du har ju formligen radat upp snabba kvalitétspass och snabba långa pass! Jag skulle inte oroa mig så mycket för bristen på riktigt långa pass, du har ju gjort flera på +30km och jag vet löpare som gjort sub3 utan att enda 30km-pass i benen! Ser fram emot att ses på IP och att springa genom Stockholm ihop!

   Radera
 5. Snyggt jobbat som vanligt. "Keep it up and you will be kept up". :-)

  SvaraRadera
 6. Jag är imponerad av den fart du håller på dina längre pass. Det kommer gå undan på både halv- och helmara i år.
  Självklart ska du våga att trycka på men på ett smart sätt.
  Jag gick på pumpen i oktober förra året på Göteborgs halvmara. Körde lite för tufft i början och började tappa redan på km 13
  http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=17016810
  Tänkte köra smartare i år så kanske jag har 1.22 i hamn?

  SvaraRadera
 7. Du verkar vara i grym form! Vi har också haft 6-årskalas i helgen. Det är både kul men lätt omtumlande. Ljudnivån höjs ofta rejält efter intag av socker...

  SvaraRadera
 8. Tack Mikael, hoppas du har rätt! Jo, det gäller ju att springa med huvudet också men jag har ofta en gnagande känsla efter tävling att det gått att pressa lite till men det kanske gäller de flesta?

  RosaMilton, träningen har gått väldigt bra i vår med smart pusslande och några lediga halvdagar för långpassen och uthållighetsmässigt har jag aldrig varit i bättre form, osäker på om den riktiga snabbheten finns där men uthålligheten är viktigare för maran vilket är första målet! Ja, barnkalas brukar vara några intensiva timmar, jag kopplade av efteråt med Göteborgsvarvet på TV!

  SvaraRadera
 9. Pepp, pepp, pepp!
  Men du, kallas det verkligen intervaller när de är 6-5-4K långa? :-)

  SvaraRadera
 10. Tack Bureborn, visst gör det väl det även om de är ganska långa :-) Det finns ju tokar, t ex på Jogg.se som springer "ultraintervaller" på 8x10km under ett dygn.

  SvaraRadera