torsdag 3 maj 2012

Förkylt månadsslut och första träningen med Malin Ewerlöf Krepp

Jag både avslutade april och inledde maj med en vilodag då har varit en intensiv valborgshelg! Kryssning på Ålands hav och Uppsalabesök och när det ändå var löpvila passade jag på och få ont i halsen och blev snorig men det halsonda försvann ganska fort.

En snabb summering av april ger följande:

Antal km: 220
Antal träningstimmar: 17:17
Antal långpass: 3st varav ett över 30km (37km)
Antal kvalitetspass: ca 6st lite beroende på vad som räknas, varav en tävling.

Jag ska träna den specifika marafarten nu men inser att det inte är så många veckors "riktig" träning kvar innan nedvarvning påbörjas! Jag har ännu inte sprungit längre än 16km i marafart och till helgen ska jag prova en halvmara i marafart som ett substitut för att jag inte i år heller kan springa halvmaran Kungsholmen Runt i Stockholm.

Igår var det äntligen dags för första träningen med Malin Ewerlöf-Krepp. Innan vi möttes upp i Lilljans-skogen hann jag med att jogga ett par varv inne på Stadion och det var otroligt inspirerande att springa längs med Drottnings Sofias väg utanför murarna och komma in på arenan genom porten och tänka på att jag ska springa här igen om en månad!


Om exakt en månad springer jag in genom porten vid Sofiatornet, ser all publik på läktaren...
och går i mål här någonstans...pepp!

Passet inleddes med uppjogg följt av ett rejält block löpskolning; skipping, amerikansk skipping, tripping, ett par varianter av hälkick (mot rumpa respektive baklår), mångsteg och överstegsövning med rotation. Ett par av övningarna var nya för mig och även vid de övningar jag gjort innan fick jag massor av tips på förbättringar och jag kände att övningarna tog på vaderna på ett helt annat sätt än när jag kör löpskolning själv!!

Efter löpskolningen fick jag ta på mig löparryggan jag var tvungen att ha med mig av praktiska skäl då det var dags för intervaller, 2x1000m+6x45sek+1x1000m (1 min vila på tusingarna, 45s på de kortare). Intervallerna sprangs på en grusväg i form av ett "V" där varje intervall började och slutade plant men på mitten kom först en rejäl utförslöpa ner i en dalgång följt direkt av en skarp kurva och en rejäl uppförsbacke tillbaka. Tusingarna gick ganska bra (3:38, 3:40) men de första kortare intervallerna kändes tunga och löpningen kantig. Med hjälp av pepp och tips från Malin som bland annat handlade om att slappna av i axlarna och att arbeta mera aktivt med armföringen kändes det bättre och jag kunde arbeta mig igenom de korta intervallerna på ett bra sätt i ganska jämn fart (3:18-3:25 min/km). På de avslutande tusingen var jag rejält trött i slutet men jag bet ihop i den avslutande backen och kunde avsluta starkt och landade den sista tusingen på 3:32. Vi avslutade med nerjogg och träningssnack och jag fick Malins åsikter om formtoppning sista veckorna innan maran och det var kul att höra att hon tyckte att jag hade massor av löpning i mig och att jag var riktigt bra förberedd inför maran och har bra förutsättningar för att springa maran under tre timmar, när jag beskrev hur jag tränat i vår!

Det var ett riktigt kul och bra pass och jag har rejäl träningsvärk i mina vader idag! Jag ser såklart fram emot att få träna med Malin igen då hon var väldigt trevlig och positiv och kom med mängder av pepp och konstruktiva råd kring vad jag bör tänka på. Saker jag haft på känn men som jag nu fick svart på vitt att jag behöver tänka på (t ex en mera aktiv armföring i högre fart). Idag ber mina vader om en vilodag och så blir det förhoppnings ett intervallpass redan imorgon igen!

17 kommentarer:

 1. Perfekt att få träna med ett proffs och få coaching innan Stockholm Marathon. Verkar ha varit ett bra pass och löpskolning är inte fel och faktiskt jobbigt om man gör det ordentligt. Kul att läsa om ditt livspuzzel d.v.s få ihop löpning med resten av livet. Jag är i samma situation och fick idag t.ex. ta med barnvagnen till idrottsplatsen för att få till ett pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var kul och inspirerande Per! Och ja, löpskolning rätt utfört är jobbigt!!

   Radera
 2. Låter riktigt kul & jobbigt! Körde ett liknande pass m Markus Torgeby i Lill-Jansskogen i höstas och det var väldigt givande. Extra kul att du har några gånger till med Malin Krepp och att få lite input på din träning och status inför maran!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det Magnus! Vi får se om vi hinner träffas mera nu innan maran eller om det blir först senare!

   Radera
 3. Väldigt roligt att läsa om träningen med Malin. Inspirerande! Körde ni passet ihop eller stod hon bredvid och skrek - öka! fortare! i bästa Hollywood-stil? Bestämde hon upplägget eller körde du som du hade tänkt och hon hängde på?

  Jag tror inte du behöver vara så orolig över få mil i mara-fart. Du har ju massor med fart-träning och intervaller ändå. Dessutom har vi ju en månad på oss att komma i form. Även jag tänker mig ofta in i bilderna kring stadion och hur det kommer kännas i mål...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi körde hela passet ihop, på vissa av löpskolningsövningarna var hon bakom och instruerade men alla intervallerna sprang vi ihop och hon orkade både peppa och kolla löpstilen, även i 3:30-fart :)

   Det skulle ändå kännas bra med ett par längre pass i marafart och jag tänker köra ett i helgen till att börja med!

   Radera
 4. Bra pass och bra present!

  SvaraRadera
 5. Låter kul och utmanande att springa med Malin! Och kanske lite nervöst? Frågar eftersom jag själv har upptäckt att jag springer otroligt självmedvetet när jag ska träna tillsammans med min "coach". Lite som en uppkörning. :-)

  SvaraRadera
 6. Kul var det, lite utmanande också i slutet på intervallerna, nervöst? ja, kanske en aning innan men det släppte väldigt fort då hon var väldigt lättsam och positiv att prata med! Att springa självmedvetet ibland tror jag bara är bra för löptekniken och visst gör man så när man vet att någon annan studerar en!

  SvaraRadera
 7. Stort lycka till i morgon! Hoppas vi ses!:-)

  SvaraRadera
 8. Lina, om du menar Kungsholmen Runt så kommer jag tyvärr inte till start i år (heller) då min fru jobbar och jag inte har någon barnvakt. Stort lycka till själv!

  SvaraRadera
 9. Så spännande! Vilken fin present du fick! Jag kan tänka mig att det var otroligt inspirerande.

  SvaraRadera
 10. Malin är en fantastisk person och löpare.Hälsa från oss bloggläsare och tacka för alla fina idrottsupplevelser.Malin är en stor inspirationskälla.

  SvaraRadera
 11. Det var det Kim!

  Peter, såklart jag ska hälsa från mina läsare nästa gång!!

  SvaraRadera
 12. Vad roligt det låter Staffan! Verkligen kul att få köra ett pass med Malin. Hon måste kunna ge hur mycket tips som helst.

  De där övningarna för vaderna borde jag prova. Mina vaer verkar lite klena.... Aktiv armförning tror jag ockå är ett bra tips att tänka på. Framförallt de sista två kilometrarna på ett millopp. Då kan aktiv armförning vara avgörande... Bra tips!

  SvaraRadera
 13. Ja, det vr kul och nyttigt Lennart!!

  SvaraRadera