onsdag 25 november 2009

Jag gillar inte löpband

Dagens morgonpass bedrevs på löpband på jobbet och jag kan bara krasst konstatera att jag inte gillar löpband. När det dessutom kombineras med morgonpass brukar det bli alldeles extra tråkigt och jobbigt och just så blev det.

07:30 klev jag upp på bandet och ställde in farten på 5 min/km till en början och det kändes SÅ JOBBIGT! Många tycker att de får hjälp av bandet och att det därför går lättare. Jag tycker precis tvärtom! Jag gissar det har att göra med att mitt steg blir annorlunda, jag upplever att jag inte får något frånskjut, att jag får fotisättningen för långt fram och att jag därför hela tiden får "springa ikapp mig själv"...En fart som känns lätt och bekväm utomhus känns väldigt mycket mer ansträngande på löpbandet.

Planen var att springa 8km. Efter 5,5km km i fart omkring 4:50-5:00 så stod jag inte ut längre så jag hörde farten i 500m gradvis upp till 3:20 min/km bara för att få ett slut på eländet. Jag avbröt alltså och klev av efter 6 km av ren leda!

Som krydda på moset så fick jag efter passet inte upp låset på skåpet med mina kläder. När jag tog i gick nyckeln av! Där stod jag dyngsvettig och med en kurs som började om exakt 12 minuter. När vaktmästaren öppnat skåpet och och jag duschat på cirka 2 sekunder rusade jag in på min kurs eftersvettig, med kläderna i oordning och med 170 i puls...Hur gillar ni löpband?

13 kommentarer:

 1. Jag älskar löpband!!
  Det är bra att det finns dom som inte gillar löpband, då blir det mer plats till mig!! ;)

  Har du testat köra med 1-3% lutning?? Kanske känns det mer naturligt då?? Jag tycker det...

  SvaraRadera
 2. Hej Daniel, har provat noll lutning samt några % motlut - ingen skillnad. Jag har så svårt att förstå att jag upplever det så mycket jobbigare på löbandet än utomhus. Kanske blir jag något mer tillbakalutad p g a ett mer passivt frånskjut, att det är därför jag upplever att jag måste jaga ikapp...dessutom blir det ju varmare/svettigare inomhus utan den kylande fartvind man får ute. Nej, jag kommer nog aldrig bli något fan av att löpa på band...

  SvaraRadera
 3. Är inte speciellt förtjust i löpband men ser det som nödvändigt ont om det är väldigt halt ute och det står intervaller på schemat. Men hellre inomhus på bana.

  SvaraRadera
 4. Jag och löpband är kompatibla men jag håller med om att jag har svårt att hålla samma hastighet där som ute. Jag blir dessutom mer stötig i steget vilket sliter mer på benhinnor och knän. Att det sedan brukar vara urusel luft där banden är placerade gör det såklart inte bättre.

  Precis som Daniel sa så rekommenderar jag också 0,5-1% lutning. Tror jag läst att det ska skapa bättre förutsättningar för ett normalt steg...

  SvaraRadera
 5. Jag gillar absolut bäst att vara ute men löpband kan vara helt ok! Dock inte 7.30 på morgonen... Tycker det är kalasbra om man ska köra fart. Tröskel träning är prefekt på band. Man bör absolut ha 1% lutning.

  SvaraRadera
 6. Nja, men jag har vant mig. Debuterade så sent som för tre veckor sedan men sen dess har det blivit några mil. Igår t.ex. blev det 17,5 km. Astrist men man får tänka på vad det ger istället.

  SvaraRadera
 7. Nej, löpband är verkligen ingen hit. Slipper gärna om det går!

  SvaraRadera
 8. Ellinor, håller med men min konsekvens brukar då bli att det blir sällan några intervaller alls under vinterhalvåret...

  Joel - äntligen någon som har samma upplevelse som jag, det tackar jag för. Jag brukar köra med 1% motlut men inte känns det bättre för det!

  Ingmarie, det brukar bli så äckligt varmt också, i alla fall på de två band vi har på jobbet.

  Roadruner, imponerade 17,5 km stillastående löpning, inte illa.

  Medeldist, I agree completely.

  SvaraRadera
 9. Gillar inte alls löpband. Varenda minut känns som en evighet. Ser bandet som ett nödvändigt ont, bör väl försöka hitta en något positivare inställning till bandet men jag håller hellre tummarna för en isfri vinter.

  SvaraRadera
 10. Hempa, ny besökare? Välkommen till min blogg! Håller helt med dig 99 ggr av 100 föredrar jag att löpa ute framför löpband! Kikade in på din blogg - hur gick innebandyn? Jag lade ner innebandy för något år sedan just efter att ha blivit skadad 2 gånger på kort varav en gång inkluderade just ett besök på akuten. Socialt och roligt, men löpningen blir lidande! Träna väl i vinter!

  Mvh
  Staffan

  SvaraRadera
 11. Tack! Ganska ny besökare, har läst din blogg ett par veckor men inte skrivt några inlägg.
  Innebandyn gick helt okej, har också lagt ner innebandy/fotboll pga skaderisken. Mitt ena knä ogillar starkt den sortens träning och i övrigt är oddsen rätt låga för att stuka en fot, sträckning etc. Men det är kul på alla sätt och vis så ibland trotsar jag oddsen och lirar rysk roulette med skaderisken...

  SvaraRadera
 12. Jag håller med dig - löpband är trist och jobbigt! Mycket skönare ute, oavsett väder!

  SvaraRadera
 13. Instämmer helt Anna! Nu är det snart dags för en lunchrunda (ute!)

  SvaraRadera