onsdag 11 november 2009

Recension "Röd" och att köpa skivor på macken...


I CD-hyllan bredvid kassan på bensinmacken i lördags lockade "Röd" - Kents nya album på mig. Det är inte ofta jag köper skivor numera, minns knappt förra gången men det kan faktiskt ha varit "Tillbaka till samtiden" - Kents förra album. Också det inköpt på en bensinmack!

Detta fick mig att fundera. Att jag numera köper mina skivor på bensinmacken, vad är det ett tecken på? Förfall? Medelålder? Lathet? Brist på tid? Bristande musikintresse?

Hur som helst, efter några genomlyssningar av "Röd" är intrycken blandade. Skivan bygger vidare på den mer elektroniska ljudbild som kom med förra skivan och "Röd" låter ännu mera Depeche Mode.
Några riktigt bra låtar ("Hjärta", "Vals för Satan (din vän pessimisten", "Töntarna") samsas med betydligt anonymare spår, varav vissa dock växer sig starkare en bit in i låtarna, t ex "Krossa Allt". Inledningspsalmen är direkt märklig. Precis som vanligt avslutas plattan med en lång, mäktig låt som sakta byggs upp, denna gång med 747-lika "Det finns inga ord". Jag tror att skivan växer med fler lyssningar men hittills blir intrycket att den inte riktigt når upp till "Tillbaka till Samtiden"-albumet vilken i sin tur inte når upp till "Du och Jag och Döden" som i mitt tycke är det bästa Kent gjort. Vad tycker ni?

8 kommentarer:

 1. Nu är ju Kent ett av mina favoritband så jag är väldigt partisk ;)
  Skivan är asbra precis som alla andra skivor dom släppt!!! =)

  SvaraRadera
 2. Ah maste klicka hem! Om plattan har Depeche Mode-influenser sa lat det ju annu battre:)

  SvaraRadera
 3. Jag har inte lyssnat på Kent på väldigt länge och har bara ett par skivor med dom så jag kan inte uttala mig om vilken som är bäst. MEN helt klart är att jag får ta fram skivorna och spela dom.

  SvaraRadera
 4. Daniel, Kent är ett av mina favoritband också men ännu så länge väljer jag en lite mer kritisk inställnnig till nya skivan än dig ;-)

  Petra, ja gillar du Depeche Mode-soundet så lär du inte blir besviken på den här skivan...

  Anna, den här årstiden är väldigt "Kent-lämplig" tycker jag så gör du det :)

  SvaraRadera
 5. Det kan bero på att den gått på högvarv här sen jag köpte den i fredags. Man behöver lyssna in sig lite ;)
  "Sjukhus" är min favorit. Gillar hur den byggs upp och den suckande basen tillsammans med stråkarna är fint ihopsatt. =) Sen tycker jag texten känns väldigt aktuell och allvarlig.

  SvaraRadera
 6. Daniel, jag spelar den så mycket som resten av familjen orkar ;-). När jag är själv hemma så vrider jag upp volymen högre. Som jag skrev i inlägget så kommer den säkert växa. Många låtarna börjar ju lite trevande för att sedan bli riktigt bra. Texterna generellt tycker jag är vassa! Ännu så länge är mina favoriter "Hjärta" och avslutande "Det finns inga ord". Ha dé gott!
  Staffan

  SvaraRadera
 7. Haha, jag känner igen mig i det du skriver. Helgen då Kents album släpptes var jag på jakt efter det i två olika gallerior utan att få napp. Det fanns helt enkelt inga CD-butiker kvar där. Istället fick jag hålla mig till tåls med Spotify och sedan beställa hem albumet via CDON. Då jag loggade in där såg jag att mitt senaste skivköp var en Kent-skiva från 2005!

  Favvolåtarna på nya skivan är just nu: Vals för satan (din vän pessimisten), Det finns inga ord, Idioter.

  SvaraRadera
 8. Patrik, Ja antalet butiker som endast säljer CD-skivor är på drastiskt nedgående. Spotify har jag aldrig varit inne på, känner av ålderskrämporna där ha ha.

  Skivan växer ju som sagt, Idioter är också en stark låt med fin refräng, Hjärta och Det finns inte ord är just nu favoriterna.

  SvaraRadera