söndag 1 november 2009

Att springa upp och ner på en stege

Efter att ha klarat av följande på lördag förmiddag; frukost, sonens innebandyträning 90 minuter, handla, hänga tvätt, damma, dammsuga, våttorka, laga lunch, diska undan lunchen, förbereda kvällens middag med kompisar (jag borde haft pulsklockan på mig även under förmiddagen...) så blev det en stund över till träning.

Lite kortare och lite snabbare än vanligt var idén och jag beslutade mig för att testa en s k stege där man springer ökande snabba distanser och sedan vänder och springer kortare sträckor igen, i detta fall 200-400-600-800-1000m och tillbaka. Det blev ett riktigt roligt pass, där jag tog i utan att köra max och där jag försökte fokusera på löpteknik, bl a korta snabba fotisättningar och hög bakåtspark.

Vilan mellan varje sträcka var inte tidsbestämd utan jag vilade tills pulsen var nere i 140 och jag kände mig någorlunda OK igen. Extra nöjd över att farten på första 800 och tusingen inte sjönk eftersom det är riktigt kuperat där. Andra åttahundringen var den jobbigaste sträckan i passet, men så gick den snabbast också.

Distansmätningen med fotpod blir väl sisådär på så korta sträckor som 200m, framförallt när man springer fortare än "normalt", tycker alltid det är en viss fördröjningn innan distansmätningen kommer igång, men vad gör det om sträckan var 220 istället för 200m? Det betyder ju bara att jag i så fall sprungit lite fortare än vad som faktiskt står i tabellen...

Det hade varit kul om något filmat min löpning idag, 800 på 2:44 och jag tyckte det gick undan, samtidigt kommer jag ihåg 800m från damernas sjukamp i Beijing där vinnaren sprang imål på 2:11 och det såg ut att gå såååå långsamt....

Kan rekommendera den här typen av pass, riktigt roligt! Testa!

13 kommentarer:

 1. Intressant intervallupplägg. Detta måste jag prova när jag lagt min lågpulsträningsperiod bakom mig.

  SvaraRadera
 2. Ja det låter onekligen roligt. Jag är dålig på att köra nya typer av intervaller, blir oftast bara vanliga tusingar men det är nog läge att börja variera sig lite.

  Det är tur att du kommer med inspirationen Staffan!

  SvaraRadera
 3. Stegar och fartlek är aldrig fel! Både effektivt och roligt. Tiden fullkomligt FLYGER iväg!man har ju liksom fullt upp med att hålla reda på vad som kommer härnäst att man t.o.m "glömmer" att känna efter om man är trött. ;-)

  SvaraRadera
 4. Det lät som ett tufft pass! Som det ska vara... :)Och jag håller med föregående talare, tiden går snabbt när man kör intervaller.

  SvaraRadera
 5. Grymt bra drag på intervallerna.. Impad!

  SvaraRadera
 6. Roadrunner - ja, det var kul med de olika längderna

  Tobias, kan jag inspirera på något sätt så by my guest :-)

  Ingmarie/Fitnesscoachen/Piratfarsan: Ja, det var både ett effektivt och roligt pass, vilan var aldrig särskilt långt borta och efter tusingen blev ju repetitionerna kortare igen. Precis som Ingmarie skriver så fick man ju använda huvudet mera än vanligt också för att räkna ut vid vilken distans jag skulle trycka på "lap" på klockan nästa gång.

  SvaraRadera
 7. http://piratfarsan.blogspot.com/2009/10/coopertest-vo2max-tabeller.html
  Där har du tabeller för Coopertestet..

  SvaraRadera
 8. Piratfarsan, kanon, tackar!
  Staffan

  SvaraRadera
 9. Haha... Ja, det är inte lätt att läsa ut hastighet från hur det ser ut. Minns Börje Salming i Superstars på 800 meter. Det såg fan ut som han gick. Tiden? 2:46... ;-)

  Och Wislander såg bedrövlig ut på 2:51...

  Kolla TV3 play...

  Avsnittet med Salming: http://tv3.se/play/24239

  Avsnittet med Wislander: http://tv3.se/play/24211

  SvaraRadera
 10. Har kört nån liknande form av stege och det är riktigt bra träning!

  SvaraRadera
 11. Rosenblom, ska kolla in TV3 någon gång...
  Julle, ja det kändes bra, men dina kvalitétspass går väl i högre fart än mina kan jag tänka mig... :-)

  SvaraRadera
 12. Jag ska också prova ett sådant upplägg, verkar både effektivt och roligt!

  SvaraRadera
 13. Joel, kan rekommenderas, effektivare träning på en halvtimma tror jag man får leta efter...

  SvaraRadera