torsdag 8 april 2010

Ett subtilt tecken på någon form av utveckling trots allt

Jag brukar beklaga mig på bristen på utveckling men idag noterade jag något som får betecknas som ett sådant tecken trots allt.

Förra året när jag sprang tusingar fick jag jobba en del för att göra det under 4 minuter. Idag avslutade jag mitt 16,2km lätta distanspass (5:03-fart totalt) med lite fartlek och tänkte mig två kilometrar i tröskelfart (vilket fart det nu är för mig men omkring 4:10-4.15 kanske...), den första gick på 4:13 min/km men km nr 15 gick på 3:58 och det gick så lätt!

3:58 på 15:e kilometern, inte så märkvärdigt men det gick så lätt!


Jag konstaterade utan speciell ansträngning att pulsklockan visade momentan fart mellan 3:52 och 3:56 och tänkte "det är väl ingen match att fixa 10km i den här farten, det här går ju lätt och fint". Andningen var lätt och benen pigga och när klockan pep för kilometermarkering hade jag absolut inget behov av att pusta ut eller vila utan jag joggade ner i 4:48-fart i en kilometer som avslut. Visst, jag hade vinden i ryggen och det var en förhållandevis platt kilometer, men ändå - något har bevisligen hänt trots allt - gott så!

12 kommentarer:

 1. Låter fint det där Staffan. Härligt när tempo runt 4:00 känns lätt! Rackarns att du inte kunde springa i måndags, är spänd på vad du kan prestera.
  När kommer nästa millopp?

  SvaraRadera
 2. Och lägger du sedan till lite adrenalin när du tävlar så kör du säkert det här tempot både i uppförsbacke och motvind.

  Det är en kick när man ser att det går framåt. Du tycks vara inne i en fin period!

  SvaraRadera
 3. Åja, så subtilt formbesked var det väl inte? Det ser ju lovande ut!

  SvaraRadera
 4. När blir första 10k tävling nu då?

  SvaraRadera
 5. Tack Daniel, jag vet faktiskt inte när nästa millopp går, det finns lopp hela tiden men med idrottande barn och en fru som jobbar varannan helg så är det inte lätt att få in dem i kalendern. Missförstå mig inte, jag klagar inte men det känns lite surt att det alltid blir så få tävlingar för min del. Vi ska till Örebro hela helgen med dotterns innebandy, Startmilen 10k går där lördag kl.14 och jag tar med med grejerna men räknar egentligen inte med att hinna med att springa...

  Oliver Sture, tack, Ja, det känns bra!


  Ellinor, tack!

  Roadrunner, tack! Nej kanske ändå inte...

  Tobias, se ovan, jag vet faktiskt inte...Såg att du skulle springa "Milspåret", en tisdag 25/5, kan det vara något, fast 90% grus...

  Lina, tack!

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig känsla!

  Imorgon bär det av för lite långlöpning längs Bohusleden. Ett lugnt tempo och en social tillställning. Hoppas på samma härliga väder.
  Får se om det blir drygt 3 mil

  SvaraRadera
 7. jaha, då var det dags att leta fram superlativboken igen. Inte för att det gör något Staffan, jag gillar att lära mig nya ord :-) Fantastiskt att kunna avsluta sådär. Vid 15 kilometer brukar jag vara duktigt seg i benen.

  SvaraRadera
 8. Mikael, låter härligt det där, ha en skön tur och hoppas också ni får bra väder, tror ni har haft det soligare där på "baksidan" än vi i 08-land idag :)

  Joel, ha ha. Ja, jag är inne i en bra period, men jag ropar inte hej än, det var samma sak förra våren och inte f-n nådde jag mitt maramål för det, men jag borde hinna några fler mil till i år och jag får hoppas det gör skillnaden.

  SvaraRadera
 9. Det är en skön känsla när träningen börjar betala av sig. Jag känner ofta som dig, att man står still och stampar men sen så glänser det till sådär härligt. Det är ju skitfina tider på passet som ger mersmak eller hur?!

  SvaraRadera
 10. Absolut Anna! Nu när våren verkar ha bestämt sig för att komma hit ska jag försöka snäppa upp farten en aning för att förhoppningsvis bättra på utvecklingskurvan! För övrigt har inte april varit någon bra löpmånad hittills.

  SvaraRadera