måndag 26 april 2010

Långpass nr 8 2010 - 32,2km med 2x3 km fartökning

Höjdprofil från dagens pass, har inget att jämföra med
men visst ser det ganska kuperat ut?

Rullade iväg 06:30 (!) söndag morgon för långpass utan plan förutom att rulla runt 30km med tanke på att det var en månad sedan förra långpasset. Arla morgonstund och med frukosten och morgonkaffet skvalpandes i magen kändes det inget vidare första halvmilen. Den fantastiskt vackra och soliga morgonen och symfonin med fågelsång vägde dock upp det hela.

När jag skakat ner frukosten kändes det bättre och jag kom in i en skön rull. Vid samma telefonstolpe som för en månad sedan satt återigen en ormvråk, denna gång modell mindre, som flög iväg när jag närmade mig. De två tranorna jag brukar se på mina långpass spatserade på den vanliga åkern. Eefter 13km kände jag behov av att hitta på något och jag gjorde en liten fartökning och landade tiderna på 4:30, 4:35 och 4:27 (km 14-16) innan jag slog av på tempot igen.

Det rullade på fint, jag drack Maxim sportdyck som jag hade med mig utan att magen protesterade och efter 21km höjde jag farten igen, nu till 4:19, 4:31 och 4:22 på km 22-24. Nu var jag hemma i Nykvarn igen och jag rullade en sväng i samhället utan att vara speciellt trött eller sliten. Avslutade med en trettioandra kilometer på 4:37 innan jag klev innanför dörren kl 09:10 ( 32,2km, 2:36, 4:52 min/km)) och åt frukost (igen) med resten av familjen!

Kl.10.00 hade sonen sedan innebandyavslutning vilket för mig innebar 4st 7-minutersmatcher med föräldrar och barn vilket väl inte precis var vad mina ben kände för men jag intog en defensiv backposition och benen överlevde.

Här hittar ni hela passet i Garmin connect. Kolla in backen vid 16km i höjdkurvan här ovanför, jag brukar kalla den min alldeles egen Aborrebacke...

20 kommentarer:

 1. Det är åt andra hållet du ska ta de där backarna staffan ;-)
  Fint jobbat och jag tycker det är starkt att ta ett så långt pass så tidigt på dagen. Livspussel i sin ädlaste form antar jag.
  Känns skönt att det rullar på för dig!

  SvaraRadera
 2. Jag kan ju inte fortsätta att skriva att jag blir imponerad för det här passen börjar ju höra till standard när det gäller dina långpass.

  Det ska bli väldigt kul att se hur det går för dig på Kungsholmen och StM. Jag har redan begärt draghjälp på Kungsholmen av Espen (www.mosjonisten.com) men jag tror nog jag ska hålla ordentlig koll på din rygg också! :-D

  SvaraRadera
 3. Som vanligt är jag riktigt impad över hur du får ihop dina pass med familj och allt. Själv hade jag stora problem att få ihop min löpning denna helgen och då har jag inga barn. Springa sådär tidigt finns inte i min värld heller ;)

  Kul med lite fartökningar här och var på långpasset. Det blir lite roligare och jag tror det har en bra effekt. Såg en intervju med Ryan Hall, han brukade lägga in lite fartökningar i sina långpass. Du kan ju kolla detta korta klippet...

  http://www.youtube.com/watch?v=jOSnKpaOVko

  SvaraRadera
 4. Staffan!

  Det är härligt att läsa dina löparbetraktelser det ger sån energi till min fortsatta träning. Någon dag ska även jag haka på dig och då tar jag mig mina 4 mil till Nykvarn så kanske jag kan få lite draghjälp i arla morgonstund. Mvh Jesper ps har bytt bloggportal till jesperscheutz.blogspot.com ds

  SvaraRadera
 5. Det ar just det har som ar sa harligt med bloggandet - jag laser din historia och blir grymt sugen att ge mig ut pa en liknande distans! Denna vecka drar jag dock igang mitt marathonprogram sa jag ar nog snart dar med "Staffan-pass" jag ocksa...

  Och jag haller dem, visst ar morgonlopning bast!

  SvaraRadera
 6. 06.30?! Jösses, då går vanliga hederliga människor och lägger sig. I alla fall om det är helg. Fast det är klart, det skulle kunna bli ett väldigt sent pass för oss vanliga hederliga människor. Men Gud vet om naturen klarar den maltdoftande whiskyanden som följer med. Jag kan tänka mig att tofsviporna och strandskatorna skulle lägga sig på rygg för ett sista bensprattel.

  SvaraRadera
 7. Vilka fina fartökningar. Mumma för maran!

  SvaraRadera
 8. Joel tack! Och jodå, jag har sprungit den här backen åt andra hållet också, det är ingen vacker syn när man kommer upp på krönet ;)
  Visst är det livspussel, jag MÅSTE inte ge mig ut och springa 06.30, men det känns skönt att få det gjort istället för att ha det hängande över mig hela dagen...dessutom är det ganska lätt nu med tidiga morgonpass, januari, mörker och -15 grader, då krävs det lite karaktär...

  Tobias, tack! Det känns spännande med Kungsholmen Runt, jag kan inte säga att jag har så mycket fartförberedelser förutom några bra tröskelpass, men som du påpekat tidigare har jag sprungit lite mera i vår och jag hoppas och tror jag har en bra chans på 1:30 men Espen med 1:27-kapacitet vågar jag nog inte hänga på :)

  Daniel, tack! Visst är det ett pusslande och som sagt jag måste inte springa vid tidpunkten men det känns skönt att inte lägga tid mitt på dagen på långpasset. Ska kolla in det där klippet snarast!!

  SvaraRadera
 9. Jesper, tack!! Ja, det vore kul med ett gemensamt pass någon gång, finns fina vägar att springa på i krokarna här! Träna på men bli frisk först!

  Petra, tack! Roligt att kunna inspirera, långpassen är ju viktiga inför maran, men dra inte ut på ett 30km-pass det första du gör bara utan arbeta dig upp från halvmaran så kommer det gå jättebra!!

  Badgear, jag vill beteckna mig som kvällsmänniska, mer än morgonpigg men det var VÄLDIGT LÄNGE SEDAN jag gick och lade mig 06.30 någon gång :)

  Ellinor, tack, hoppas precis på det!

  SvaraRadera
 10. Du är ju grym ju! :-) Kommer du på Lördag och förgyller Kårstajoggen med din närvaro förresten.

  SvaraRadera
 11. Piratfarsan, tack! Nej tyvärr, det hade varit kul men jag ska springa mycket nu i veckan, vila på lördag när min fru jobbar och sedan förhoppningsvis köra ett långpass på söndag igen.

  SvaraRadera
 12. Vilket pass! Grymt inspirerande. Väl pusslat i livet oxå.
  / anders

  SvaraRadera
 13. Gött att se att du tränar på! Långpass med fartökning ger styrka

  SvaraRadera
 14. Anders, tack! Jodå, tidiga långpass är min specialité :)

  Julle, tack! Hoppas du har rätt. Jag börjar känna tillförsikt nu inför maran faktiskt.

  SvaraRadera
 15. Härliga långpass... Du kommer att trivas den 5 juni :)

  SvaraRadera
 16. Vilka tider! Jag ska springa marathon i Köpenhamn, du ska springa i Stockholm antar jag?

  Intressanta reflektioner. Jag sprang långpass igår ("bara" 20 km dock) med vätskebälte för första ggn, tänkte börja vänja min klena mage vid att dricka/fylla på med energi under passet. Det gick sådär. Hade saft och vatten i flaskorna... kanske är bättre med sportdryck!

  SvaraRadera
 17. Grymt imponerande och inspirerande!

  SvaraRadera
 18. Fartfylld, tack! Ja, det stämmer, det blir min tredje Stockholms-mara och jag känner tillförsikt trots att jag kanske inte sprungit så många långpass men det är ju några veckor kvar...Bra att testa dryck under träning, vissa får magproblem av sportdryck, jag är lyckligt lottad som aldrig upplevt det! Lycka till i CPH!

  Jossan, tack! Lycka till med träningen nu inför premiärmaran! jag lovar, att komma imål på stadion efter 42,2km löpning uppväger all träning och allt slit. Jag hade ett leende på läpparna i flera veckor efteråt :)

  SvaraRadera
 19. Staffan:

  Visst är det skönt att sticka ut tidigt på morgon, vi kom iväg nästan samtidgt ser jag lite komiskt, se min blogg.

  /Gax-Staffan

  SvaraRadera
 20. Staffan! Kul! Nja, skönt och skönt...OK, efter ett tag då. Jag måste nämligen ha frukost och morgonkaffe först och så länge det ligger ytligt och skvalpar i magen är det inte så skönt! Det var en fantastisk morgon att springa dock! Noterade att du var ute en timma längre än jag, hur långt sprang du?

  SvaraRadera