torsdag 15 april 2010

Problemområden

Det räcker att tillbringa en kort stund i löparbloggvärlden eller på något löparforum på nätet för att inse att skador är ett vanligt ämne bland löpare. Det är knän, höfter, hälsporre, benhinnor, hamstrings och behandlingar diskuteras och hur fantastiskt nätet än är som informationskälla så uppstår problemet kring vad som är "rätt".

Jag har varit förskonad från allvarliga skador under de drygt tre år jag sprungit regelbundet. Innebandy däremot är en annan femma och det vågar jag mig inte längre på...

Jag har haft känning av löparknä vid ett par tillfällen men båda gångerna har det varit lätt avhjälpt med hjälp av stretchövningar från nätet. Däremot har jag ett problemområde där jag ofta har småkänningar som jag inte vill kalla skador, och det är vaderna/benhinnorna.

Jag är oftast lite småöm i just benhinnorna och jag kan hitta den där specifika punkten på vadens insida där det gör otroligt ont att trycka till. När mina skor börjar ta slut är det ofta benhinnorna som signalerar detta vid asfaltslöpning och ofta har jag en känsla i vaderna av att det är lite "småtrasigt" och allmänt ömt, speciellt efter hårdare pass eller om jag sprungit flera dagar i rad.

Benhinnebesvär kan bero på hög hålfot och pronation i kombination med felaktiga skor men jag har normala fotvalv. Jag pronerar väldigt lätt och jag använder rätt sorts skor. Det kan också bero på ökad träningsmängd eller överbelastning men jag brukar ju ligga på ganska jämn och också låg volym löpning (iaf jämfört med många löpare). Den kan också bero på felställningar i höften och en sjukgymnast tyckte en gång att jag var lite sned i bäckenet och att benen var lite olika långa och att jag därför skulle använda en 5 mm "kork-klack"/inlägg vid hälen i ena skon men efter några halvhjärtade försök gav jag upp detta då det bara kändes märkligt.

För benhinnorna och underben/vad går det att hitta bra övningar på nätet. Jag har en balansplatta men plockar inte fram den så ofta som jag borde tyvärr. En del bra stretchtips finns också och eftersom jag just nu har lite känningar i vaderna, trots att jag faktiskt sprungit mindre än vanligt i april så ska jag köra dessa oftare. Den undre övningen just för benhinnorna tycker jag dock är svår att utföra rätt eftersom jag får ont i fotbladen av att sitta sådär.

Sittande töjning av Soleus-muskeln (inre vadmuskeln eller "flundremuskeln)

Töjning av tibialis anterior. Bilder från den utmärkta sidan www.hemovningar.se

Vilka problemområden har Du och vad gör Du åt dem?

6 kommentarer:

 1. Först och främst, hur enkelt är det egentligen att avgöra att det skiljer ca 5 mm mellan benen genom att dra och slita lite och hålla hälarna bredvid varandra? Har haft två olika naprapater som sagt att mina ben är olika långa. Ett sådant korkilägg som du nämner gav mig långt värre snedbelastningsskador än de jag först sökte för...

  Mina problem boils down to dåligt stretchade höftmuskler och en kraftig pronation på högerfoten. Höftmusklerna ger, förutom lokal värk, även löparknä. Pronationen tror jag också är lite av grunden till höftontet, knäontet samt alla j**la blåsor jag får på högerfoten...

  SvaraRadera
 2. Glömde skriva vad jag gör åt dem förutom gnäller.

  Försöker bli bättre på att stretcha samt tänka på att trycka fram höften när jag springer.

  För pronationen använder jag tegelstenar på fötterna och kämpar med att hitta lösningar på blåsorna, testar strumpor och funderar på fotbäddar.

  SvaraRadera
 3. När jag inte får några problem av löpningen så passar jag på att ägna mig åt andra sporter så jag kan få nya skador... ;-)

  SvaraRadera
 4. Låter som att det är precis samma som jag ofta får ont i. Riktigt ont sist nu. Jag gör många grejer åt det, vila(!), massage, stretch och styrkeövningar bla, men det som verkar vara lösningen för mig är nog högre kadens. Funkade även då jag hade samma problem som hällöpare.

  SvaraRadera
 5. Jag har också snett bäcken (med olika långa ben som följd) men det dras enkelt rätt av kiropraktor. Iallafall på mig :)
  Benhinnorna hade jag ont i förr men sen jag började knapra omega 3 (jag kör med dessa: http://bit.ly/aX0F8i) känner jag knappt av dem alls!

  SvaraRadera
 6. Joel, ja man kan få olika svar...jag har fuskat ett tag med stretchningen utan konsekvenser jag jag tyckt men kanske är det dumt att inte stretcha ordentligt!

  Tobias, har sett det, se upp nu så du inte riskerar marastarten genom att cykla i diket...

  Claes, högre kadens kan nog hjälpa, hur masserar du bort det onda?

  Mialena, Omega 3 alltså, otroligt! kanske ska låta en kiropraktor göra en årlig genomgång...

  SvaraRadera