tisdag 20 april 2010

Min första mara och shopping som ett substitut för att springa

Ni har väl sett att Petra lagt ut berättelsen från min premiärmara 2008 på sin blogg?

Eftersom jag fortfarande är för risig för att springa så är shopping ett bra substitut.

Efter nästan tre år med en Polar på armen och en fotpood på ena skon på mina löprundor har jag bytt pulsklocka till populära Garmin 305 som nu gått ner i pris. Jag har varit jättenöjd med min Polar och främsta anledningen till bytet är inte att jag vill sitta massor framför datorn och analysera träningen eller att få löprundan plottad på kartan utan att jag vill få mera tillförlitlig distansmätning. Dessutom ska det bli skönt att slippa fotpooden på skon!!!

Imorgon hoppas jag kunna testpringa klockan. Ska bli spännande att se om distansmätningen stämmer hyggligt! Klockan lär ju inte vara så svår att hantera? Jag vet att ju att det finns flera Garminanvändare bland mina läsare, använder ni Sporttracks eller Garmin Training Center? Motionbased? Det finns visst olika noggrannhet man kan ställa in för GPS-mottagningen, hur gör ni med det?

Vilka är era övriga bästa Garmintips?

14 kommentarer:

 1. Blev tipsad om Garmin Connect som är helt fantastiskt! Bättre än mjukvaran som följer med 305:an och enklare och snyggare än Sporttracks. Rekommenderas varmt! Den funkade dessutom bra med min Mac vilket såna här program inte brukar göra :) För övrigt är shopping ett fantastiskt bra alternativ till träning!!

  SvaraRadera
 2. Var köpte du din Garmin förresten? Vad fick du ge för den?

  SvaraRadera
 3. Petra, Garmin Connect trodde jag var samma som följde med klockan/Garmin Training Center? Var hittar du Garmin Connect, via Garmins hemsida?

  Jag köpte via Misco.se för 1695kr. Emporio.com var 50 spänn billigare och med några fler tillbehör men tog längre tid på sig för att leverera.

  SvaraRadera
 4. Nej, det är inte samma som mjukvaran som följde med klockan. Garmin Connect är bättre och du hittar det här: http://connect.garmin.com.

  :)

  //Petra

  SvaraRadera
 5. Grattis till nyförvärvet! De flesta visar tummen ner för Garmin TC och tummen upp för Sporttracks. Själv är jag fullt nöjd med TC, men vill jag animera loppet eller plocka fram lite tjusigare diagram så är Garmin Connect inte så illa. Har för mig att man på 305:an kan ställa in hur tätt gps:ens mätpunkter ska ligga och vill du ha så tillförlitliga mätningar som möjligt bör du förstås kalibrera optimalt.

  SvaraRadera
 6. Vilket bra köp! Jag använder inte klockan fullt ut med alla funktioner så jag har nog inte så mycket tips att ge dig då jag själv fortfarande än nybörjare på den.

  Har testat dom olika mjukvarorna och fastnat för Gramin Connect. Enklet och snyggt tycker jag! :)

  Krya på dig!!!

  SvaraRadera
 7. Grattis till ett mycket bra köp!

  Själv använder jag i turordning:
  Jogg.se
  Connect.garmin.com
  Sporttracks (använder det mindre och mindre men är bra om man verkligen vill analysera, eller om man inte vill spara sina rundor online)

  En av det första inställningarna jag gjorde på min klocka var Auto Lap (vet inte den svenska beteckningen på det) på 1 km, då tar klockan med automatik mellantiderna varje km.

  Mitt bästa tips är att lägga klockan i fönstret eller utanför dörren innan du börjar byta om så du slipper vänta på att den ska hitta satelliter när du redan är ombytt.

  SvaraRadera
 8. Jag kör fortfarande med en supersimpel start-stopp klocka så några tips har jag inte... Kanske ska shoppa en som tröst. ;-)

  SvaraRadera
 9. Petra, tack, ska premiärspringa idag och sedan ladda över både i Sporttracks och Garmin Connect, men just Connect verkar ju väldigt enkelt!

  Oliver Sture, jag ska såklart installera TC också och jämföra. Ang GPS så tror jag det fanns två mätningar, varje sekund eller var tredje sekund eller något sådant..

  Daniel, tack. Idag blir det premiärtur!

  Tack Tobias! Autolap ställde jag in på en gång! Sedan ställde jag in displayen på fyra fält (tror jag, får se på lunchen), snitthastighet, tid, sträcka och puls...det verkar gå väldigt fort att hitta satellit, i alla fall när jag testade kort hemma.

  Ingmarie, hur vet du då hur långt du springer?

  SvaraRadera
 10. Jag har själv min på fyra fält. Det går ju att växla mellan tre vyer och välja 1-4 fält per vy. Alltså maximalt 12 fält. Så hade jag det från början.

  Nackdelen är dock att om man har 4 fält så ser man inte sekunderna på tiden. Så nu har jag tre fält på en av vyerna som jag använder under tävling.

  SvaraRadera
 11. Lustigt, upptäckte idag att jag gjort precis likadant, fyra fält med tid, total snittfart "takt"/puls och sträcka och en vy med tiden med sekunder.

  Momentan fart finns inte ens att välja på? Det är kanske ingen idé med eftersläpningen? Det där med snittfarten över hela passet måste ju funka kanon som en morot på tävling att pressa på om man ser att man långsammare än sin målfart!?

  SvaraRadera
 12. För övrigt, jättenöjd med den efter bara ett pass! Det lustiga var att jag fick ett autolap efter bara 15 sekunder men jag antar att jag kom åt knappen...

  SvaraRadera
 13. Jodå, du har momentan fart fast det heter kanske något annat. Jag använder den själv men det går inte alls att jämföra med "pod-fart".

  Själv kör jag med snittfart på nuvarande sträcka istället för hela loppet. Då får jag en bra bild av snittfarten på varje kilometer. Tycker det fungerar bättre mentalt att få nollställa vid varje kilometer.

  SvaraRadera
 14. Nu har jag både ställt in fart på nuvarande etapp ihop med sträcka, tid och puls i en vy. I en annan har jag tid inkl sekunder, snittfarten över hela passet och sträcka, tror det kan vara en bra morot på tävling till att "jaga ikapp" sin måltid.

  SvaraRadera