måndag 31 augusti 2009

Tankar under en snabbdistans

Efter söndagens fullproppade schema med fotbollsmatcher och därtillhörande idéellt arbete så blev det en lucka som utnyttjades för en löprunda. I förra inlägget funderade jag på en snabbdistans och så blev det.

Snabbt och snabbt förresten, allt är relativt, men tanken igår kväll var att springa i sub90-halvmarafart, dvs i 4:15 min/km och det lyckades väldigt väl!!

En timme efter maten är kanske lite för tätt inpå men man får ta de luckor som erbjuds...

Jag gav mig i alla fall iväg med siktet inställt på 5-6 km snabbare löpning. Iväg direkt utan uppvärmning och det kändes helt OK även om farten blev ojämn i början, första km 4:19, andra 4:05. Ändå helt problemfritt och med lätt känsla de första fyra km. Jag passade på att fokusera på tekniken också, kadens, armföring, djupare andning. Jag säger som Lisa Nordéns triathloncoach: "Running is pretty technical". Jag menar, det går ju att komplicera även den enklaste sysselsättning.

Efter fyra km började det gå lite tyngre. Rundan innehåller här flera motlut och då går det direkt tyngre. Jag vet ju att jag inte är någon backlöpare av rang, inte uppför åtminstone. Vid det här laget var blotta tanken på 21,1 km i det här tempot skrattretande MEN jag har en ny teori om detta...kan det vara så att blotta tanken på att rundan snart är slut, att passet snart är genomfört, gör att det känns mycket mycket jobbigare?? Snälla, säg att det är så...

Hur som helst, jag plågade mig igenom backarna, och kom tillbaka någorlunda OK och avslutade efter 7,5 km (vilket ju faktiskt var lite längre än jag tänkt) och 31:58 på klockan. Toppfarten under passet var 3:42 min/km vilket talar om att jag någonstans under rundan legat på för hårt.
Avslutade med 1 km nedjogg. Träningsdagboken för augusti landade nu på den hyggliga siffran 154 km och totalt passerades 1200km för året.

8 kommentarer:

 1. Jag tror att det är tanken på att passet snart är slut som gör att det känns extra jobbigt. Känner så väl igen det där. Ibland är huvudet en riktigt bromskloss. Jag försöker le när det blir jobbigt, känns som att jag lurar hjärnan att det är roligt då =)

  SvaraRadera
 2. Gött jobbat! 1 timme efter middagen hade fått mig att ta en spyrunda i skogen:)

  SvaraRadera
 3. Antingen känns det extra jobbigt...eller extra lätt när passet snart är slut. Varierar lite från dag till dag det där.

  Men man får aldrig glömma att tävling är tävling. Det är stor skillnad på att hålla fart när det är tävling, fokus, adrenalin och medtävlare gör det betydligt lättare...

  SvaraRadera
 4. Daniel - hoppas du har rätt, alternativet är för jobbigt att tänka på om man tänker springa 3 gånger så långt i den farten

  Anna - ha ha. Ja många verkar ha det så, själv är jag inte så känslig utan kan sticka ut ganska nära maten (så länge jag inte fullständigt kör slut på mig).

  Tobias, hoppas du har rätt och att tävling gör skillnad, jag har hittills inte upplevt det så, snarare tvärtom (för mycket press).

  Förresten, huvudet i era bloggar, hur får ni till dem så snyggt med de breda bilderna? Måste man kunna HTML?? Min bild fyller inte ut ramen i blogg-mallen vilket inte är så snyggt och jag verkar inte kunna påverka utseendet genom att välja anpassa i menyn???

  Staffan

  SvaraRadera
 5. Jag hade samma problem med bilden när jag gjorde min blogg. Fick aldrig riktgit ordning på det så jag kan tyvärr inte hjälpa dig.

  Jag har valt en "custom template" istället för standard uppläggen. Den vet jag nu hur jag ska fixa och trixa med. Jag är tyvärr inte rätt man att förklara det på ett begripligt sätt. Det här med HTML kan jag inte men efter många försök och svordomar brukar jag få ordning på det ;-)

  Hoppas någon annan kan hjälpa dig bättre...

  SvaraRadera
 6. Gött jobbat! sprang ut på en lugn distans en timme efter maten ikväll va inget vidare...

  SvaraRadera
 7. Staffan: Angående bilden så har jag helt enkelt gjort en bild som passar i ramen. Jag har för mig att den är 660 pixlar bred.

  Att ta bort ramen runt bilden har jag för mig bara är en inställning i menyn.

  SvaraRadera
 8. Tobias, tackar för det, jag ändrade helt enkelt storleken till det som låg närmast 660 pixlar, nu ser det i alla fall lite snyggare ut.

  SvaraRadera