fredag 10 april 2015

Bloggtankar (i brist på löpträning)

Inspirationen att skriva just nu är inte så stor och det märker säkert ni läsare av också? Nu var det en vecka jag skrev senast. Även om jag tycker det är viktigt att skriva i både med och motgång så är lusten att skriva mycket större när löpningen går bra vilket väl är naturligt. Bloggen är heller inte den träningsdagbok den var från början där jag skrev om nästan varje pass och då är det inte lika "lätt" att ofta producera krönikor/kåserier/tankar/funderingar i inlägg.

Jag har börjat funderat lite på hur länge jag ska fortsätta skriva! Efter mer än sex år är det inte bara att sluta utan en process som får ta sin tid. Jag går ibland av olika anledningar tillbaka och läser gamla inlägg och tycker ofta att de är riktigt bra skrivna med bra formuleringar om jag får säga det själv och det får jag ju. Ofta klart bättre än jag skriver nu och kanske är det så att min blogg "peakade" redan för ett par år sedan?

Jag har "levt löpning" under en ganska lång period nu - flera år. Med "levt löpning" menar jag att jag tränat ambitiöst, haft tidsmål som tidvis varit tuffa och lagt mycket fokus och mental kraft på löpträningen, skrivit den här bloggen och fört träningsdagbokdet samtidigt som det varit fullt upp på många andra håll i mitt liv också och kanske börjar jag faktiskt tröttna lite på att blogga, prenumerera på löpartidningar, läsa om löpning i samtliga mina sociala medier trots att jag faktiskt gillar det och gillar personerna jag följer i dessa kanaler. Missförstå mig inte nu, jag älskar fortfarande löpning även om jag haft en liten svacka ett tag nu men kanske är det som Tove Langseth så bra uttryckte det när hon beslutade sig för att sluta blogga förut; "Att hon ville ha löpningen för sig själv ett tag". Lite så känner jag just nu faktiskt!

Jag läser just nu Björn Ferrys bok "Ferry Tales" där han skriver: "Jag vill inte fastna i att ägna flera timmar om dagen åt att växla mellan Twitter, Facebook och kvällstidningarna" (min kommentar: det sista gäller inte mig, har inte köpt en kvällstidning på säkert 15 år...). "Jag har något Lutherskt krav inpräntat i mig, det jag läser ska ge mig något, inte bara nöje för stunden, nåt mer, kan inte precisera vad riktigt men jag mår ofta lite sämre när jag kastat bort två timmar av livet på förströelse".

Jag håller inte helt med Björn Ferry här, jag tycker trots allt att förströelse behövs, t ex som avkoppling men de här raderna slog ändå an något hos mig.

Jag har mitt första maraton utomlands framför mig i höst, något jag ser fram emot och jag har tänkt att skildra den resan på bloggen och jag har förhoppningsvis också en löparsäsong innan dess även om den just nu är lite suddig i konturerna då tävlingslusten inte riktigt infunnit sig och min evighetssega förkylning ännu håller sig i sitt grepp.

Många bloggar jag en gång läste har tyvärr gått in i glömskan och försvunnit. Det finns en mängd andra men tyvärr inte så många av de slags träningsbloggar jag helst läser. Av och med bloggare som vill något mera med sin löpning. Satsa lite mera. Har både en ambition och en plan på vägen dit och skriver om det. Alla dessa hälsobloggar som nu vuxit fram tycker jag är ointressanta; smoothies, chiafrön, kvarg och matchade outfits har säkert en publik men vad som är hälsa är så otroligt individuellt beroende på livssituation, jobb och en massa annat och för mig ter sig dessa hälsobloggar som ointressanta och ängsliga även om jag också gillar snygga träningskläder.

Ja, det var en parentes. Hela inlägget kanske var en parentes men jag kände ett behov av att formulera dessa tankar i brist på löpträning som det är just nu. Förkylningen är i alla fall så pass bra att jag ikväll ska ut och lågpulsjogga en sväng! Och ni behöver inte oroa er, någon omedelbar nedläggning av 4:30-fart genom tilvaron är inte aktuell. Som jag skrivit så många gånger tidigare har den här bloggen gett mig så otroligt mycket mer än jag någonsin kunde föreställa när jag började skriva och att bara sluta skriva helt plötsligt varken vill eller kan jag. Trevlig helg på er fina läsare!


Imorgon blir det innebandy i Örebro, sonens (med nr 14 på tröjan) lag Nykvarns IF P01 spelar sista cupen för året!

20 kommentarer:

 1. Bra inlägg!
  Skriver väldigt sällan själv på min blogg och kan som du gå tillbaka och hitta välskrivna inlägg som jag nog idag inte skulle kunna leverera faktiskt.
  Känner lite att bloggar tappat lite sin funktion. Folk lyssnar mer på poddar och hänger på Instagram istället.
  Jag låste min träningsdagbok i höstas och det kändes bra. Ville ha vissa saker för mig själv. Känner fortfarande så.
  Försöker hitta mitt nya sätt att uttrycka mig och gillar Instagram. Du kommer inte hitta bilder på chiapuddingar på mitt konto men kanske lite persilja.
  Och den där utlandsmaran; lite avis på dig. Du kommer rocka New Yorks gator och få ett minne som varar resten av livet <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva! Poddar tycker fortfarande är i sin linda just inom träningsområdet och Instagram har jag inte riktigt hittat formen för ännu men jag håller med om att bloggar som företeelse nog "peakat". Persilja är bra och gott men jag vill ju ha mitt järn lite mer koncentrerat :)

   Ja NYC hoppas jag kommer vara en upplevelse OCH en träningsmorot. Det behöver jag!

   Radera
 2. Intressant och bra skrivet! Jag håller med dig om att inriktningen i träningsbloggvärlden har ändrats och tyvärr inte enbart till det bättre. Oavsett hur det blir med ditt bloggande framöver så har du ju redan bidragit med massa positivt till löpar-Sverige! Det är imponerande att du har "hållt ut" så här länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lisa, det var snällt skrivet och jag blir glad för din kommentar :) !

   Radera
 3. Jag förstår dig till 100%. Beundrar dig för att du fortsätter, men vilken tur det är att min blogg finns nu när det är så mycket Hälsobloggar överallt :-).

  Vi kanske kan ha en lite träff snart i anslutning till något lopp där vi samlar ihop alla som finns runt bloggarna och andra sociala medium. Vi säger en dag, tid och plats i anslutning till ett lopp så ses vi alla någon timme innan och någon timmer efter. Det skulle vara kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lennart, ja tur att Milen Sub40 finns kvar :) ja en träff på något lopp skulle vara roligt!

   Radera
  2. Jag skulle gärna träffa er och andra, letar faktiskt efter ett lopp kring Sthlm och vi kanske kunde försöka styra upp något så att flera kan ses?

   Jag är ju för övrigt en sån där oerhört poppis fitnessbloggare nu för tiden, både chiafrön och kvarg har synts på bloggen. :-)

   Radera
  3. Haha Johnny! Ja, en träff vore roligt, min vårsäsong är lite oplanerad men några tävlingar hoppas jag det blir i vår!

   Radera
 4. Känner igen din tanka. Trevlig helg Staffan.

  SvaraRadera
 5. Vi alla har våra svackor, både med löpning, bloggande och annat i livet. Ingen fara på taket Staffan! Vi vet att det vänder! Nä vi är många som följer dig, och kanske är det för att dina "lite sämre" inlägg i verkligheten är riktigt bra!! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju Kim! Det var snällt skrivet, tack!

   Radera
 6. Finns massa exempel på idrottare som inte konsumerar sin idrott. Tycker inte alls det är konstigt. Många bloggar och pod som handlar om löpning saknar djup. Finns inget att nytt att tillföra och det skapar ingen debatt/diskussion. Det kanske inte är syftet ... vad vet jag.

  Säga vad man vill om herr Colting men debatt skapas, känslosvall och diskussion. Sen får man tycka vad man vill i sakfrågan.

  Förr eller senare är suget för löpningen tillbaka. Tills dess är det bara att njuta av allt annat

  SvaraRadera
 7. Du kan ju alltid (försöka) ge sonen en match i innebandy.

  Fruktansvärt kul med sport där man får jaga en boll :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge hänger jag nog med men det börjar bli allt svårare, farlig sport för oss veteraner :)

   Radera
 8. Ett sådant bloggproffs som du lär väl stanna kvar i bloggosfären för alltid, kan tänka! Om du vill att andra ska vilja mera med sin löpning är det då inte naturligt att du själv går före och sätter upp ännu häftigare målsättningar? Att gå från tids- till placeringsmål. Att gå från tider till placeringar på nationella mästerskap osv. Och klart att du som smålänning inte pröjsar för kvällstidningar, de finns ju gratis på Internet ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det kan jag inte lova Fredric, att jag stannar kvar för alltid, det tror jag inte går med kvalité men visst kommer bloggen att få finnas kvar den dagen jag slutar skriva, jag kommer inte ta bort den efter all tid jag ägnat åt den! Nja, just nu känner jag inte för att sätta upp några målsättningar alls faktiskt, det går upp och ner med motivationen och just nu är det lite ner och det måste få vara OK, vi är ju inga robotar som tur är. Jag har mina två DM-medaljer i Maraton i M40 och de är jag glad över, en veteran-SM-medalj vore roligt någon gång men är ett tufft mål!

   Radera
 9. Många som går i bloggförändringstankar nu! Håller verkligen med dig om att de som jag verkligen gillade finns inte så mycket kvar av. Men dina inlägg, oavsett din egen inspirationsnivå, är alltid givande. Jag säger som jag sa till Snorkkis: fortsätt gärna, men utan egna krav på frekvens! Läser hellre få genomtänkte inlägg än många om chiafrön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen Malin, Instagram har nog tagit över för en del och löpning har formligen exploderat i sociala medier och varje tidskrift, sida om löpning pumpar ut artiklar på Facebook och Twitter och många av oss som bloggat ett tag nu känner kanske att det mesta redan är skrivet! Jag säger tack och kommer fortsätta!!

   Radera