tisdag 19 december 2017

Sveriges bästa motionsspår - bokenKommer ni ihåg projektet Sveriges bästa motionsspår? Philip och Oskar reste sommaren 2016 Sverige runt och testsprang motionsspår i rikets samtliga kommuner med ambitionen att därefter skriva en bok. Det har gått att följa projektet via bloggen och också via Magasinet Spring och länge var det osäkert om projektet skulle mynna ut i en bok men tillsammans med just Magasin Spring kan de till slut titulera sig författare. Som prenumerant på Spring och som tack för att jag tog kontakt och visade dem spåret i min kommun så landade ett ex av boken i min brevlåda häromveckan.

Boken är trevlig att bläddra i och i ett smidigt format. Det är gott om färgfotografier i en lättöverskådlig layout. De hundra främsta spåren i Sverige, enligt författarnas egen bedömning, presenteras länsvis. Topplistan nationellt blev 1. Skutberget, Karlstad, 2. Idre Fjäll, Älvdalen, 3. Bokskogen, Svedala. Övriga spår per län som inte platsat på topplistan presenteras också kort så den utflyktssugna löparen får många nya spår att välja på. Boken innehåller också som avslutning en tillbakablick på hur motionsspåren i Sverige kom till och varför.


Jag var hemma när Philip och Oskar passerade Nykvarn i juli 2016 och fick då guida Oskar ett varv runt vårt lokala spår Oxvreten vilket var väldigt trevligt! Oxvreten som är en lite anläggning och ett kort spår och inte så speciellt att det platsade på topplistan, är rejält kuperat och beskrivs så här i boken. Något som slår mig när jag bläddrar i boken är vilken variation som erbjuds i Sverige! Jag som är uppvuxen i Oskarshamn och har koll på Kalmar län har sprungit flera gånger i Havsslätt, Oskarshamn (nr 47 på topplistan) och Stensö, Kalmar. Havsslätt är fint underhållet och en vackert belägen spårcentral med havet som granne (varför inte avsluta löprunda med havsbad sommartid?) strax norr om Oskarshamn. Jag hade dock inte en aning om att den lilla orten Blomstermåla i grannkommunen Mönsterås erbjuder en stor mängd spår för traillöpning och mountainbike.  


Jag tycker själv boken är klockren för en löpare som vill upptäcka nya ställen att springa på i Sverige och jag kommer själv använda den så. Formatet gör den utmärkt att packa ner på resor runtom i landet. Boken går att beställa via motionsspar@gmail.com för 189 kr inkl porto.

9 kommentarer:

 1. "Boken är ett trevlig att bläddra i och i ett smidigt format."

  Du bör granska dina texter innan publicering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag alltid men det är lätt att bli hemmablind i en text man själv skrivit och inte hitta de här små felen. Rättat nu, så tack.

   Radera
 2. Sedan tycker jag att bokens titel är problematik och vilseledande. Skönhet ligger i betraktarens ögon. Den borde egentligen heta "Philip och Oskars bästa".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Kul bok, tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Tack för fina ord Staffan. Om någon undrar var man köper den :-) https://www.bokus.com/bok/9789163952807/sveriges-basta-motionsspar/

  SvaraRadera