fredag 15 februari 2019

Icebug Oribi 3 - en osponsrad recension

Jag kasserade mina Icebug Aurora efter förra vintern, gillade löpkänslan och att de var förhållandevis lätta men hade problem med att de var så stela och misstänkte att de bidrog till min hälsporre. Jag gillar verkligen fästet hos Icebug med de dynamiska dubbarna men ogillar att de ofta är stela och tunga. Tittade på andra märken, t ex VJ Sarva, när jag skulle köpa nya vinterskor, men tillgängligheten gjorde att valet föll på Icebug igen och den lättare modellen Oribi och efter 25 vintriga mil är jag riktigt imponerad av den här skon!

För tydlighetens skull är detta inlägg inte på något sätt är sponsrat av Icebug, jag har köpt skorna själv och skrivit inlägget helt på eget initiativ!

Oribi marknadsförs som en lätt sko på Icebugs hemsida:


De här påståendena läser jag med en hel skopa salt men här skriver jag under på det mesta. Oribi är lätt för att vara en Icebug-sko, och framförallt, den känns lättare på foten än den faktiskt är. De första passen tyckte jag känslan påminde mer om att springa med en tävlingssko och då väger mitt par i storlek 44 trots alls 276 g vilket förvånade mig rejält när jag plockade fram vågen hemma.

Oribi3 BUGrip

Fästet med de dynamiska dubbarna är så bra som jag förväntat mig och gör att jag kan springa helt avslappnat även på partier med blankis. Dubbarna verkar heller inte slitas, däremot har jag tidigare haft problem med att dubbarna har börjat lossna helt efter ca 50-60 mil men det är för tidigt att bedöma det på mina Oribi ännu. Mina tyngre Icebug DTS (Distance Training Shoe) uppvisar inget sådant slitage efter 70 mil.

Oribi med 25 mil till vänster och Icebug DTS BUGrip med 70 mil till höger. Inga dubb som lossnat ännu.

Det bästa med Oribi utöver fästet är löpkänslan och den tunna ovandelen. Där tidigare modeller var varit tjocka, vadderade och stela är ovandelen och plösen på Oribi väldigt tunn och följsam. Här får jag intrycket av att Icebug tagit efter många andra skor på marknaden och deras tunna, flexibla ovandelar.

Ovanligt tunn och följsam ovandel...

...och väldigt tunn plös.

Flexibiliteten är god för att vara en dubbad vintersko och löpkänslan mycket bra tack vare den förhållandevis låga vikten och den tunnare ovandelen vilket gör skon följsam.

Den enda nackdelen hittills med skon, vilket den delar med andra lättare skor är att det är lätt att bli lite sliten i fötterna av för mycket, kontinuerlig användning. Framförallt märkte jag detta i december och första halvan av januari, när det ännu inte kommit så mycket snö utan underlag bestod uteslutande av hård, ojämn is. Efter flera pass i rad kände jag mig då öm i fötterna men det är ett tufft underlag för alla skor och lösningen är som vanligt att vid sådana förhållanden, variera både skor och underlag mera. Att springa mer i skogen och att använda den mer dämpade DTS rådde bot på det problemet.


Dubbarna och de snedställda dobbarna som känns igen från den lättare modellen Acceleritas.

Jag tycker den här skon passar en bred målgrupp och jag kan verkligen rekommendera den. Den vana löparen som uppskattar lite lättare skor kan använda den på många pass och jag tror även den som inte är så van kommer att uppskatta skon för fästet och löpkänslan! Vintern är lång i Sverige och varför inte springa med en sko som erbjuder både fint fäste och väldigt fin löpkänsla istället för bara en av faktorerna? Hur skönt det än är med bra fäste går dubbsäsongen mot sitt slut men jag tror att jag i Oribi har hittat en väldigt bra trailsko att använda på de ganska tekniska stigarna nära mig där jag tycker om att springa året runt. Dubbat ger ett överlägset grepp även på sommaren.

Till sist så tycker jag skon är snygg, vilket må vara oviktigt, men det är i alla fall ingen nackdel.

2 kommentarer:

  1. Suger åt mig all relevant information jag kan om dubbskor - jag har Icebug Zeal, vilka är grymma vad gäller fäste men tyvärr misshandlar mina fötter å det grövsta. Jag har väldigt tunna, spensliga, ja, rentav beniga fötter och zeal-modellen klämmer något så vansinnigt inunder fotknölen (där jag har en annan mindre knöl som sticker ut) att jag har ont även utan sko på foten. Nu har jag halkat runt i vanliga trailskor senaste veckan för att låta fötterna vila, och till nästa säsong måste jag köpa nytt, även om det känns slösigt. Blir sugen på dessa, eftersom du nämner att de är mjukare och inte så stela som andra modeller. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sophia! Zeal är ju väldigt styv/hård, har bara känt på den i butik när den var ny men blev lite "avskräckt" p g a det. Det är den absolut styvaste Icebugsko jag provat. Oribi är något helt annat, tunnare, mjukare och mycket mer flexibel ovandel.

      jag har också Icebug DTS som är tyngre men väldigt väldämpad, som gjord för bekväma riktigt långa turer, tänk "Cadillac-dämpning" för att färdas riktigt långt men det är en riktigt tung sko, vilket jag inte är så förtjust i.

      Ett intressant alternativ till Icebug är finska VJ som är populära i orienteringskretsar:

      http://www.vjsport.fi/sv/skor/

      Av deras modeller tycker jag t ex VJ Sarva Xero eller D'vil är intressanta. De finns i butik på Orienteringsspecialisten på Kungsholmen i Stockholm en liten butik men väldigt bra service, rekommenderas!

      Radera