tisdag 17 maj 2011

Born to Run - Recension

Det fanns inte på världskartan att hinna med ett lunchpass idag och imorgon ser det minst lika illa ut. Racerskorna i väskan får hoppas på ett kvalitétspass senare i veckan. Istället sitter jag hukad över powerpoint väldigt likt människan till höger i bild.



Nu har jag läst ut Born to Run av Christopher McDougall. Boken är lättläst, intressant och inspirerande men åker tillbaka in i bokhyllan med blandade intryck.

Inledningen känns lite lång och handlar inte så mycket om löpning. Det är istället en färgstark reseskildring i jakten på Caballo Blanco, en mystisk individ som springer i de Mexikanska bergmiljöer - Kanjons - där boken utspelar sig. Direkt när man börjar läsa en bok skapar hjärnan bilder av det man läser. Jag tror att det är därför man ofta blir besviken när man ser en film som är baserad på en bok man tidigare läst, eftersom filmen inte stämmer med de bilder hjärnan skapat.

Miljön där boken utspelar sig gjorde det utmanande för min hjärna att få ett grepp om hur det faktiskt ser ut då det är en främmande miljö för mig. De mustiga personporträtten i boken drar också ner betyget för mig. Studenter i surfarshorts som festar hårt hela natten men ändå presterar på topp på ultralopp dagen efter utan vätska, som springer maran under tre timmar inkl att "stanna och ta en öl efter 37km" och skygga indianer jag inte riktigt får grepp om som festar hårt på majsöl hela natten för att på morgonen springa lopp i bergen över 160km med sandaler på fötterna, det funkar inte riktigt på mig och gör att jag får svårare att förhålla mig till boken då berättelsen mest av allt liknar en skröna bitvis.

Då uppskattade jag mera de kapitel i boken som skildrar människans unika förutsättningar att springa långt vad gäller uthållighet, andningsfysiologi och anatomi även om jag får lite svårt att förhålla mig även till dem av anledningen jag beskriver ovan. Jag har förstått att den här boken är lite av en "Ikon" bland minimalist-/barfotalöpare. Den statusen uppnår den inte hos mig. Med en bättre balans mellan det mera faktainriktade innehållet och de frejdiga personbeskrivningarna så hade betygen blivit högre.


Summa summarum: En trevlig, lättläst bok med en del läsvärt innehåll.

Edit 18 maj: jag kompletterar mitt inlägg med Dagens Nyheters recension som så lämpligt fanns i kulturdelen av tidningen idag på morgonen.

7 kommentarer:

  1. Tackar för recensionen, boken plockas nu bort från inköpslistan. Åtminstone tillfälligt för att möjligtvis ges en ny chans i sommar. Lustigt nog var jag inne på adlibris och höll på att beställa böcker när jag såg att du uppdaterat med detta inlägg.

    Inte helt lätt nu att hinna med träningen när jobb, aktiviteter med familj mm har sin högtid fram till midsommar då det ofta lugnar sig lite.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om det frejdiga. Många har nog trott att det bara är att rusa ut och springa halvnaken och sedan linkat tillbaka när de läst denna bok. Jag har kollat upp de fakta som finns i boken och de stämmer så långt jag kan se, men Chris egna tolkningar är kanske lite väl frejdiga och mustiga och det skulle vara intressant hur övriga resesällskapet tolkade resan och tävlingen.

    SvaraRadera
  3. Bra timing Thomas :) Du kan ju låna den av mig istället vid tillfälle. Näe, nu är det ganska tjockt i kalendern ett tag framöver.

    Johan, jag kollade också en del fakta kring personer som nämns i boken. Jag kände att jag behövde det för att kunna förhålla mig till berättelsen på annat sätt än som en skröna som jag skriver i inlägget.

    SvaraRadera
  4. Tack för recensionen! Jag har inte läst boken själv men förmodligen så skulle jag uppfatta den på ett liknande sätt. Med löparskor på fötterna eller inte så tycker jag att alkohol kommer ganska långt bort från en god hälsa.

    Utan att läsa boken har jag lovat mig själv att springa minst 50k helt barfota i sommar :)

    SvaraRadera
  5. Tack!

    För första gången läser jag en recension av denna bok som är saklig och inte förblindad av alla "fantastiska och revolutionerande" halvsanningar som boken sprider. Även om jag personligen tyckte att boken var fantastisk när jag lyssnade på den, så har den nu snarare blivit en laughing stock i min bokhylla - en påminnelse om att påståenden som låter vackra kan vara vidriga.

    SvaraRadera
  6. John, håller med dig och med stor familj så är det där med alkohol självreglerande. Två glas vin är ungefär vad man klarar av nuförtiden...

    Henrik, tack för din kommentar så att jag hittade till er matnyttiga sida, där verkar det finnas mykcet bra info! En skopa (och inte bara en nypa) salt är nog bra att ha till hands vid läsning av boken

    SvaraRadera
  7. Vi hoppas att personer som delar våra intressen, däribland du, ska tycka att det finns mycket matnyttigt. Nu har vi precis släppt avsnitt 8, där vi bland annat tar itu med logiken i argumenten från barfotadebatten. En skopa salt låter rimligt när man blir mer informerar om hur McDougall har kommit fram till sin sanning. :) Vår ståndpunkt är att det finns för lite underlag för att jämföra barfotalöpning med löpning i skor - det är den tråkiga sanningen.

    En viktig del i Fysiopodden är för övrigt att ha ett utbyte med våra lyssnare, och att inte bara prata om saker som intresserar oss, så om det finns något ämne som du tycker att vi bör ta upp så hör av dig på kontakt@fysiopodden.se

    SvaraRadera