onsdag 3 oktober 2012

Två pass, två helt olika syften

Två pass sedan sist. Två pass med helt olika syften. Efter några års löpträning är det skönt att ha en arsenal av pass att välja mellan beroende på vad syftet är och vad jag har lust med. Kalla det rutin.

Syftet i söndags var att få ett pass med bra kvalité på en ”lagom” tuff nivå samtidigt som jag ville få lite volym också. Jag plockade fram min ”femtonstege” men nu sprang jag den för första gången två gånger med 1km vilojogg mellan.

Det är ett roligt pass och omväxlande pass att ta till när du inte har lust med intervaller men inte heller "bara" för ett lugnt distanspass! Jag brukar kolla på klockan då och då men en annan variant är att försöka pricka farten så nära som möjligt utan att kolla klockan för att trimma in fartkänslan.

Upplägget är enkelt. Värm upp och utgå från lugn distansfart för dig. Efter 1km öka farten på nästa kilometer med 15 sekunder utan vila mellan. Nästa kilometer ökar du igen med 15 sekunder och så igen. Och igen. Hela tiden utan någon vila mellan. En slags progressiv snabbdistans på 5km. Den sista kilometern bör vara ganska tuff löpning. Jag kör oftast så att de tre sista km går från marafart-ungefärlig halvmarafart-milfart, så även i söndags. Uppvärmning och sedan 4:37-4:29-4:12-4:00-3:45 min/km-vilojogg 1 km @ 4:52 och sedan 4:45-4:31-4:13-4:01-3:42 min/km. Totalt 16km @ 4:29 min/km och bokslut på september på 192km löpning eller 14,5 timmars träning.

Igår kväll fyllde löpningen ett annat syfte efter en stressig eftermiddag. Min fru jobbade sent och jag visste inte hur jag skulle få tiden att räcka till. På mindre än två timmar skulle jag hämta katten hos veterinären, hämta sonen på sexårs, dottern på dagis, handla lite, fixa middag, hämta dottern i stallet så att hon kunde vara barnvakt när jag åkte till äldsta sonens innebandy för genomgång av matchprotokoll. Det gick såklart inte men nu "löste" det sig då jag fick hämta dottern tidigare p g a feber och då fick mer tid.

Senare på kvällen blev det 10 km kravlös skön distanslöpning. Mörkt, disigt och få människor ute men en ganska behaglig kväll och det blev en väldigt skön löprunda där jag sprang avslappnat utan tankar på tempo. Däremot roade jag mig lite med teknikfokus och att kolla stegfrekvensen vid ett par tillfällen och den låg på 178 resp 180 steg per minut. Tur att jag är lättroad! Det var sådär otroligt skönt att bara vara ute och röra på mig knappt 50 minuter och jag hade ett stort leende i ansiktet när jag kom hem igen!

3 kommentarer:

  1. En roligt variant av progressiv distanslöpning. Kommer testa den under grundträningen i vinter.

    SvaraRadera
  2. Kunde inte uttryckt det bättre än Mathias, det där passet ska jag definitivt testa i vinter.

    SvaraRadera
  3. Testa Mathias och Håkan! Det är ett roligt och också ganska krävande pass!

    SvaraRadera