tisdag 1 april 2014

Garmin Forerunner 620 en recension - sponsrat inlägg

Detta inlägg presenteras i samarbete med Garmin som också försett mig med klockan. Åsikterna är helt mina egna.



Inlägget om mina första intryck av pulsklockan Garmin Forerunner som ni hittar här har lästs över 3800 gånger. Nu har jag sprungit över 3000 km med klockan och har därmed ett bättre underlag för de saker som jag inte avhandlade i det första inlägget. Jag vill, som alltid, vara tydlig med att jag fick klockan av Garmin. Jag försöker alltid vara objektiv när jag skriver om prylar vare sig jag köpt dem själv eller fått dem.

De grundläggande funktionerna beskrev jag i förra inlägget och att ställa in skärmarna med det du vill se och komma igång är enkelt och kräver ingen manual.



Handhavande
Klockan kan ge ett lite plastigt intryck men den tål ganska tuffa tag. Touchskärmen klarar pass i regn bra och det är inga problem att bläddra mellan menyerna med tunna handskar. Kyla likaså, har provat i temperaturer ner till strax under -10 grader den här milda vintern och klockan fungerade precis som vanligt. Jag har också råkat tappa klockan i asfalten ett par gånger när jag fumlat med armbandet och det har den klarat utan märken eller repor på skärmen (det som ser ut som en repa på bilden ovan är skit på linsen :-). Armbandet förresten, det är rätt så kort om man har flera lager på sig och då har jag ändå rätt så tunna handleder.

Pulsbandet
Är mjukt och sitter väl på plats och jag har aldrig upplevt kontaktproblem med Garmins äldre hårda pulsband eller detta mjuka nyare. Då hade jag mycket större problem när jag använde en enkel Polarmodell 2008-2009.

Hitta satellit
En av de största skillnaderna mot tidigare modeller! Klockan lär spara vissa vanliga platser, ingenting jag ställt in själv men klockan är verkligen blixtsnabb på att lokalisera satellit, det tar ca 5 sekunder från det att jag låser upp skärmen tills dess att den låst signal och kan börja mäta avstånd!

Batteritid
Var alltid lite av ett orosmoment med Garmin Forerunner 305, speciellt nu mot slutet, hade jag glömt att ladda klockan så var det inte sällan den lade ner i mitten eller t o m innan ett pass. Batteritiden både räcker och blir över för mina behov. Stänger jag av GPS'en lär batteriet räcka 6 veckor. Kort sagt, jag har aldrig upplevt problem med batteritiden.

Upplevda problem
ett pass fick jag inga data på löpdynamik (Stegfrekvens, vertikal rörelse, markkontakttid) men det verkar ha varit en engångsföreteelse då det inte upprepats. På ett långpass nyligen sa klockan att jag sprang första kilometern på 4:05 vilket jag inte alls gjorde, snarare 5:05 men kanske hade inte klockat låst satellit när jag började. Resten av passet fungerade klockan normalt.


GPS-noggrannhet
Jag har inte reagerat över konstiga mätningar på mina invanda rundor.

Några sakerjag var tvungen att konsultera manualen för.

Utföra intervallpass som förts över till klockan
Likt tidigare Forerunnermodeller går det enkelt att skapa ett intervallpass i Garmin Connect och sedan föra över det till klockan. Alternativt kan du snabbt skapa ett eget intervallpass direkt i klockan. Du hittar denna funktion genom att på startskärmen (som visas efter att du låst upp skärmen från vanligt "klockläge" trycka på det som ser ut som en pokal, vilket jag först bara trodde var någon form av logotype. Här lägger du enkelt och snabbt in antalet repetitioner och längden på dessa samt hur lång vilan ska vara, sedan sköter klockan allt, utom springandet då.

Virtual Partner
Denna funktion där du kan tävla mot dig själv, på en tidigare runda eller ställa in en viss snittfart och tävla mot den finns också i 620 men det tog ett tag att hitta den.

Några saker jag ännu inte lyckats med eller fått att fungera tillfredsställande.

Distansmätning med accelerometer inomhus.
Garmin FR 620 har en accelerometer som påstås kunna mäta distans inomhus på samma sätt som en fotpood mäter distans. Jag har provat detta nu vid ett flertal tillfällen och får det inte att fungera tillfredsställande, felmarginalen på distansmätningen blir över 10% och fartangivelsen helt fel, det kan skilja så mycket som 1 min/km medan det ibland i jämn fart kan vissa relativt nära det bandet visar. Kanske kanske att det finns en tendens till att felet blir mindre över tid. Jag har provat på flera olika band och ändrar jag farten t ex på intervallpass hänger inte klockan med alls inomhus. På banan inomhus uppskattade Garmin 5 km till 4,31 km.



Ta bort etapper
När jag sprungit ett intervallpass och tryckt lap manuellt vid start-stop av varje vila vill jag efter passet ta bort viloetapperna från passet då de påverkar snittpulsen. Det gick lätt med Garmin Forerunner 305 men jag har inte lyckats ta bort enstaka etapper i 620. Det går lätt att hitta etapperna i historiken på passet men det går inte att ta bort enstaka etapper genom att trycka på skärmen, bara ta bort hela passet. Om någon vet om det går att ta bort enstaka etapper i klockan får ni gärna skriva en kommentar om det!

Vad jag inte provat

Live tracker. Forerunner kommer med en ny funktion som innebär att någon kan följa dig live på löprundan. Kan ju vara bra som ett alternativ att slippa ta med sig telefonen och ringa till en irriterad partner och tala om att du blir sen, nu ser ju partnern hela tiden var du är. Det gäller ju bara att man inte är ute på dumheter... Den här funktionen har jag inte provat, inte för att jag är ute på dumheter utan för att jag (eller min fru) inte haft behovet, eller intresset :-)


Forerunner 620 är en ganska dyr klocka men då får du också mycket för pengarna. En robust klocka, nya funktioner där jag tycker att data på stegfrekvens är extra bra, färgskärm, bra batteritid. En både enkel, användarvänlig och avancerad klocka på samma gång. Distansmätningen inomhus är väl det enda jag inte fått att fungera tillfredsställande, i övrigt är jag väldigt nöjd med funktionaliteten och klockan som sådan.

26 kommentarer:

  1. Jag har samma klocka och är väldigt förtjust, men en sak undrar jag lite över, nämligen estimerade prestationer på olika sträckor och vo2max. För mig ger den samma vo2 som mättes på ett laktattest för ca ett år sedan, men dom estimerade prestationerna kommer jag inte ens nära. Sluttiden på maran kastar med nästan en timme, och milen med ca 7 minuter. Hur är det för dig? DCRainmaker menar att den estimerar alla hans tävlingsstreckor med max 30s marginal, så det verkar ju funka ibland åtminstone. Vad säger du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fua! Jag har aldrig gjort laktattest men för mig stämmer VO2max-estimaten ganska väl med det jag får i tabeller t ex i Jack Daniels running calculator. Jag har inte kollat på ett tag men jag minns att de stämde hyggligt, på korta distanser, 5-10km tror jag att jag sprungit något snabbare än klockan visade medans jag inte riktigt nått upp till den föreslagna marathontiden. Ska kolla igen!

      Radera
    2. Hej! Jag upplever också att de uppskattade tävlingstiderna stämmer mycket dåligt. Min miltid ligger nog 5 min sämre, halvmara runt 20 min sämre och maraton har jag ännu inte sprungit(men snart, 31/5) ligger nog på 50 minuter sämre skulle jag tro ;).

      Kan det vara så att vo2max mäts fel beroende på vad hur man tränar? Mina långpass nu (+20km) har jag ett tempo på runt 5.30/km och klockan säger att jag ska kunna ha runt 3h på maran, låter lite orealistiskt ;-).

      Radera
    3. Hej Stefan, jag kan inte exakt redogöra för hur klockan estimerar VO2max och tävlingstider annat än att den använder algoritmer från något som heter First Beat, läs mer i den in-depth-review'n:

      http://www.dcrainmaker.com/2013/11/garmin-forerunner-review.html

      Antar att det handlar om pulsspann, variationen av pulsen mellan lätta och hårda pass, samt tid i olika pulszoner. Tränar du mest lätta pass antar jag att klockan kommer visa lägre värden. Jag har märkt att det är på det riktigt tuffa passen som klockan visar nya värden för VO2Max. Jag tror alltså du behöver variera träningen för att få en bra uppskattning. Jag har också märkt att klockan i början föreslog helt orimligt långa återhämtningstider efter tuffa pass, efterhand som jag kört flera sådana pass visar klockan allt kortare värden för återhämtningstid.

      Radera
    4. Jag sprang en lång snabbdistans i ca halvmarafart för ett tag sedan och därefter fick jag ett VO2Max på 60, något som jag har svårt att leva upp till vad gäller tävlingstider i dagsläget.

      Radera
    5. Har haft klockan sen januari och har sen dess kört marathonträning, med sikte på ASM. Så det blir mestadels pass på 10-30 km i marathonfart, så det är ju inga tuffa pulspass direkt heller, även om det har blivit några intervallpass nån gång varannan vecka typ.

      Annars gillar jag klockan skarpt, och att den hittar satelliterna på 5 sek är ju underbart :-).

      Radera
    6. Ja, att den hittar sattelit så snabbt är en stor fördel, inte minst på vintern när det är kallt och man slipper stå och vänta på klockan! Med lite fler intervallpass där du får upp pulsen borde VO2Max-värdet krypa uppåt kanske. Lycka till med träningen mot Stockholm marathon!

      Radera
    7. Tack för ditt svar! Intressant med återhämtningstider, dom upplever jag som relativt OK, eller till och med korta för mig. Den kan säga återhämtning 24h efter ett långpass som gett mig sån träningsvärk att ett pass 24h senare skulle ha varit en pina. Men då är jag på väg tillbaka efter ett ganska långt uppehåll, dvs mitt hjärta är i bättre skick än mina ben just nu.

      Radera
    8. Intressant Fua, jag tycker generellt att återhämtningstiderna är ganska långa, väldigt lugna pass undantagna men "Återhämtningsfunktionen" som visas efter 6 minuter löpning visar i princip alltid "Bra" även om jag springer lågt tidigare än vad klockan rekommenderat. En gång testade jag dubbelpass, mest för att se vad "Återhämtningsfunktionen" skulle säga och då stod det "Ganska bra". :-)

      Radera
  2. Snygg tycker jag. Låter bra med snabb satellit-kontakt - det är det mest irriterande med den jag har (405 tror jag den heter).

    Läste förresten något om att alla GPS-mätningar under mars har varit fel på grund av någon felaktig logaritm i någon satellit. Eller kan det ha varit ett aprilskämt kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, utseendemässigt fungerar den som en vardagsklocka på träningsdagar också! Det där sista får du nog ta som ett av de väldigt många aprilskämt som florerade igår ;-)

      Radera
  3. Tack för en superbra recension, Staffan!
    Min Garmin (405) börjar bli lite trött, och det här låter verkligen som ett lockande alternativ. Fast å andra sidan inser jag att jag antagligen skulle klara mig med basic-basic-modellen. Jag bryr mig ju nästan aldrig annat än sträcka och tid.
    Hur stor diameter har klockan? Jag har pytte, super smala armleder och får finna mig i att klockor ser ut som grytlock på armen, men det finns ju grader i helvetet. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Bureborn :-)

      Klockan mäter 4,4 cm i diameter, inte så överdrivet stor på mina ganska smala handleder och den svarta (den finns också i en vit/orange variant) är ganska diskret. Den billigare varianten heter 220 och då får du plast på knapparna istället för metall och inga data på löpdynamik, (stegfrekvens, markkontakttid, vertikal rörelse). Du får heller inte uppskattning på återhämtning samt uppskattning av VO2Max m m.

      Här finns lite mer om skillnaden i teknologi mellan olika Garmin-klockor (som jag i och för sig gissar att du INTE är så intresserad av :-)

      Nu när 220/620 släppts så har den tidigare varianten 610 gått ner i pris ganska mycket. Det är också en kompetent löparklocka.

      Radera
    2. Ville också svara till bureborn om storleken. Jag har också pyttesmå handleder och den här klockan sitter överlägset bäst av alla jag testat (fr 210, fr 610 och fr 620) eftersom den saknar den där gps klumpen på sidan som dom alla andra har. Den väger dessutom mycket mindre och är plattare, så storleksmässigt är den helt bäst! (säkert 220 också, den är 620ans mindre avancerade brorsa)

      Radera
    3. Tack för svaren! Nästan exak lika bred som mina handleder alltså. Hm? Måste in i butik och stämma av så att bandet håller klockan på plats på ovansidan av arnen. Och så kan man ju alltid hoppas att min teknikgalna sambo har spenderarbyxorna på när min födelsedag närmar sig.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Hahaha! Tur att du förtydligade att du inte var ute på dumheter... ;-)
    Säger som Bureborn; min klocka (305:an) börjar bli lite seg. Inte jättemycket använd förvisso, men det känns som att en lite nyare version inte hade skadat framöver. :-)

    Kram M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur Malin :-) Både 620 och 220 är kompetenta löparklockor, 620 är dyrare men har fler funktioner. Kram.

      Radera
  6. "Jag vill, som alltid, vara tydlig med att jag fick klockan av Garmin. Jag försöker alltid vara objektiv när jag skriver om prylar vare sig jag köpt dem själv eller fått dem".

    Jo, försöka duger. Men tyvärr går det inte att vara objektiv när man skriver om dyra prylar man fått från ett företag (klockan kostar ca 4 000 kr). Trovärdigheten för hela bloggen hade ökat om du köpt klockan. Varför betalade du inte? nu blir ju gåvan en form av muta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Björn. Det var jag som tog kontakt med Garmin, inte de som gav mig en klocka i utbyte mot positiva omdömen. Jag skriver ofta om skor och utrustning och det mesta har jag köpt själv. När jag mottar en produkt för att skriva om den så är jag väldigt tydlig med att jag skriver precis vad jag vill om produkten utan krav från producenten. Jag tycker det räcker ganska långt och min trovärdighet räcker nog till för de flesta läsare eftersom jag skrivit så länge. Dock är det ingen professionell dagstidning jag skriver.

      Radera
  7. Formellt kan din 4 000-kronorsgåva från Garmin ses som en muta, ett lagbrott. Att du själv bett om att få klockan förmildrar inte saken. Nu vet jag att ingen åklagare skulle ta tag i fallet, troligen inte heller om samma sak gällt en journalist på en tidning. Men du kan utgå från att journalisten, om det uppdagats, skämt ut sig och förbrukat allmänhetens förtroende. Jag tycker därför att du borde lämna tillbaka klockan. Fortsätt gärna att testa prylar men köp dom då själv eller be att få låna dem, oavsett värdet. Det skulle du och vi läsare vinna på. Din trovärdighet kan bara andra avgöra, inte du själv. Tråkigt att behöva ta i så här, bloggen är ju annars bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen! Det är helt helt sant att bara ni läsare kan avgöra min trovärdighet, inte jag själv. Det förekommer ju relativt frekvent att bloggare tar emot produkter för att skriva om dem och alla gör det på olika öppet sätt. Alla får förhålla sig till det. Jag tycker själv att jag gör det på ett öppet och ärligt sätt och i en ringa omfattning jämfört med många andra och hittills har ingen annan än du reagerat så starkt över min trovärdighet.

      Radera
    2. Hoppas ändå att jag fått dig att tänka efter. Ha det nu så bra, jag vill inte minnas dig som den snikne löparen.

      Radera
    3. Det har du. Jag är redan väldigt restriktiv med sånt här. Får en hel del "erbjudanden" men har bara skrivit om ett fåtal producenter/produkter som jag själv kan tänka mig att använda och sniken, nej det har jag aldrig någonsin blivit kallad.

      Radera
  8. Tror min kommentar försvann så risk för dubbelfrågor. Vet du om det funkar för denna klocka bara för att ladda upp till dator eller kan den via wifi lika gärna använda surfplatta eller telefon? Har du bara löptränat med den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mare, ibland fastnar kommentarer på äldre inlägg i en skräppost-mapp av någon anledning. Så fort den kommer i närheten av ett "känt" Wifi (kända Wifi's listas i Garmin Express, en mjukvara man installerar) så laddas passet upp från klockan. Du behöver alltså inte komma i närheten av datorn utan en wifi-källa, sedan kan du ju använda telefon, surfplatta eller datorn för att kolla på passet. Jag har använt den för sporadiska cykelturer också men det är ju en löparklocka jämfört med triathlonmodellerna 310 XT/910 XT där du kan "byta gren". Jag skulle inte simma med den t ex.

      Radera