lördag 26 april 2014

Nya skor fick bekänna färg direkt

London bjöd såklart på en del shopping, inte så mycket för mig som för äldsta dottern men ändå. En sak jag köpte var ett par nya löparskor. Inte för att mitt behov av skor är stort, men jag har funderat på vilka skor jag ska springa Stockholm Marathon i. Mina älskade Asics Tarther från 2011 är väl fortfarande OK men ärligt är inte känslan lika pangbra i dem längre även om jag hoppas på många mil till i dem.

Mina Salming Speed har jag sprungit upp till 25 km i och de skulle säkert fungera bra på maran, men de är aningen stora vilket känns i sidled i kurvor, jag får i vissa strumpor antydan till skavsår av hälkappan, jag har lite respekt för det låga droppet på 5 mm och de är rätt så tunna också och jag är lite rädd att jag slår sönder vaderna i dem.

Priserna på skor i London var inte låga och utbudet inte heller så bra. Frågade efter Tarther i Asics Flagship Store som trots det imponerande namnet var en identiskt kopia av butiken i Stockholm. Fick till svar att de fortfarande görs men att Asics anser dem vara en "transitionssko" mellan trainers och spikskor och att den främst är avsedd för bana och därmed inte säljs lika brett. De fanns på en outlet på Wembley dock. Istället provade jag en modell jag tittat på ett tag, nya Asics DS Racer 10, en modell som är väldigt lik Tarther i ovandelen och generellt och en modell som efter att ha blivit tyngre och allt mindre av en tävlingssko flera årgångar nu återigen är en lättare sko. Priset var ungefär som i en engelsk nätbutik och lite billigare än hemma.Skor ska inte behöva springas in enligt mig och efter att ha studsat lite i dem hemma fick de följa med på dagens tidiga långpass. 05:45 stängde jag dörren efter frukost och kaffe och sprang ut på rundan jag kallar "Tre-Sjöar" eftersom jag passerar just tre olika sjöar på ett varv på 12 km. 50% grusväg, 50% asfalt och ett relativt backigt varv. En kall morgon på tre minusgrader vid start. Jag planerade tre varv och lade ut en påse med en literflaska saft, en banan och en belöning vid varvning och drog iväg och ju högre solen steg ju skönare blev det! Lät benen springa i den fart de valde själva och det var ca 4:45-4:40 min/km i början. Lyssnade på några avsnitt av en amerikansk podcast som heter Runners Connect och det var väl OK förutom att en löpare hela tiden tackade Gud för att han sprang så bra. Den coachen har jag inte hört talas om, i alla fall inte i löparsammanhang.

Magen gav sig till känna vilket jag var tvungen att åtgärda efter 15 km och jag hade druckit lite mycket men utöver det var känslan allt bättre. Farten skruvades ner till 4:30 av sig självt och andra varvet försvann relativt fort bakom mig. Varvning, vätska, banan och dags för sista varvet. Övervägde ett tag en fartökning ner till 4 min/km men avstod då jag inte ville bli för sliten då jag visste att resten av dagen inte skulle bjuda på någon återhämtning (städdag på gatan m m). Farten var högre nu, en hel del kilometer under 4:20, någon enstaka ner mot 4:10 och jag tröttnade inte nämnvärt mot slutet heller. Fokuserade på mina hangups jag brukar ha på den här rundan. Inte fuska genom att passera lyktstolpen på skolgården eller stenen bredvid cykelbanan till vänster. Nej, till höger för att hålla banan. Fullkomligt knäppt såklart men det bjuder jag på. Avslutade med en 35:e kilometer en bit under 4 min/km och det var kontrollerat. Kanske såg jag fram emot belöningen, en Geisha Dark och då menar jag inte en vacker Japansk sällskapsdam i siden-kimono utan en 37g chokladbit i påsen vid vattenflaskan. Joggade hemåt sista kilometern och kunde nöjd och inte speciellt sliten summera 36 km på 2:41 (4:29'/km).Hann precis duscha, steka mig lite potatis och en korv innan det var dags att gräva sandlåda och rensa rabatter på städdagen. Nu några timmar senare är jag rätt fräsch i benen ändå, ska ut i solen nu efter lunch en runda igen och fixa lite på tomten. En lång historia blev det om ett enstaka träningspass! Så kan det gå. Ha en trevlig lördag!

Hemma efter passet! Nya skor, calf sleeves jag tänker springa maran i och så
klubbjackan höjde motivationen idag!

12 kommentarer:

 1. Men också (framförallt) en rolig, inspirerande, intressant och detaljerad historia. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar Ingmarie, hoppas du mår bättre väldigt snart! Kram!

   Radera
 2. Du som har så många skor ;-), har du provat asics nimbus? Vad tycker du om dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, Stefan, ja just nu har jag det men inga så tunga som Asics Nimbus. Nimbus är ju Asics "flaggskepp" i den neutrala kategorin och all den där teknologin och all den där dämpningen kan säkert skydda en ovan löpare som väger mycket och som sätter i hälen tungt i löpsteget och därmed får en hög belastning på höft och knä, men jag tycker det är en för tung och uppbyggd sko och det var många år sedan jag sprang i en sådan tung sko. Då skulle jag nog istället titta på Asics Cumulus om den finns kvar som ett lättare, något mindre dämpat alternativ.

   Radera
 3. Väldigt hängiven löpare ska man nog vara för att gå upp så tidigt en ledig dag. Smart det där med varv och belöning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju klart lättare nu än i januari Anneli :-) men visst, jag är nog att klassa som väldigt målmedveten i min löpträning, mer än jag själv kanske förstår ibland. Ja, det kan tyckas tråkigt att springa tre varv men det är en vacker runda och fördelarna med att slippa släpa runt vätska överväger!

   Radera
 4. STARKT!!!
  Du börjar verkligen vara i form om du kan springa 4.30-fart med fartökning över 36K. Rena elitpasset...

  SvaraRadera
 5. Tack Magnus, Elitpass, nja, men visst är det både långt och snabbt och ett pass jag är nöjd med! Ännu mer nöjd blir jag om jag lyckas springa en bit över 20km i 4 min/km på torsdag, då börjar jag känna mig redo!

  SvaraRadera
 6. Bra pass! Jag har inte heller hört talas om någon coach som heter Gud... :-)

  SvaraRadera
 7. Rapport på dina sleeves hoppas jag kommer framöver? :-)

  SvaraRadera
 8. Kanske det :-) inte så mycket att säga om dem ännu, gillar dem och kommer springa maran i dem :-)

  SvaraRadera