måndag 9 februari 2015

Motivationsdipp

Nej, jag har verkligen ingen lust för löpning just nu! Det känns helt enkelt ovanligt motigt. Förra veckan sprang jag ett helt OK tröskelpass på band  på tisdagen, 2x 6-4-2 min med två minuters joggvila, från marafart ner till 5 km-fart, ett bra pass helt enkelt. Dagen efter skulle jag springa 10 km lugn distans och det var ta mig fanken det segaste passet sedan..blåsigt kallt, ben tröttare än överkokt, överbliven spaghetti, motivationen låg, ansträngningen alldeles för hög trots snigelfart i slutet.

Jag har dessutom känt att jag inte riktigt hittat tiden sista veckan, har längtat ut i längdspåret istället men också varit frusen och trött på kvällarna och inte kommit iväg ut på skidorna, det har bara blivit en superkort sväng skidor ännu så länge. Jag beslutade mig för att ta resten av veckan som återhämtning och även om jag faktiskt sprang fyra gånger förra veckan blev det inte många kilometer. Helgen har spenderats hos bror, föräldrar och farföräldrar i Oskarshamn och det blev bara en kort morgonjogg på 6 km med hustrun på Löpningens dag följt av en dag i pulkabacken och på skridskobanan. Väldigt trevligt!

Jag vet att det vänder. Såklart. Jag vet att vi faktiskt inte haft vinter så länge och jag brukar tycka det är lite småtöntigt med alla dem som klagar på kylan och snön när vi faktiskt bor i ett nordligt vinterland men i år är även jag trött på det redan. Jag har sprungit pass med vacker pudersnö på träden, fått vyerna. check på den. Orkar inte med fler "härliga" vinterbilder. Jag blir sliten i benen av underlaget, längtar efter shorts och linne, lätta skor och hög fart trots att det faktiskt bara är en dryg månad sedan jag sprang i värmen på Gran Canaria!

Funderar på att ge mig ut en sväng ikväll trots allt, får se hur det blir med det. Det här inlägget blev väl ungefär lika roligt att läsa som att se en fotbollsmatch som slutar 0-0. För att avsluta med något mera roligt så bokade jag och hustrun i fredags flygbiljetter till höstens New York-resa och maratonloppet och nu känns det mera "på riktigt". Återstår att hitta boende såklart, ni som varit i New York får mer än gärna bjuda på tips på boende och andra tips också såklart i kommentarsfältet. Vi kommer att åka över på fredagen innan loppet och stanna kvar och semestra veckan efter loppet.

23 kommentarer:

 1. New York i en vecka låter bra :-)

  SvaraRadera
 2. Vi bokade en lägenhet via airbnb sist vi var i New York och det var riktigt bra! Har också bott på hotell, men lägenheten var snäppet billigare och MYCKET större än ett hotellrum. Frukost äter man ju ändå ute i New York! :) Jag gillar Upper West Side, vi har alltid bott där. Det är mysigt, nära till Central Park och tunnelbanan. Funkar fint att bo ganska högt upp också, för tunnelbanan går så ofta, sist bodde vi vid 103:e gatan och det kändes inte ens långt borta :)

  SvaraRadera
 3. Mitt tips är att bo nära målgången. Det går inte att gå igenom Central Park medan loppet pågår, så West Side något söder om parken är mitt tips. Vilka hotel som finns där vet jag inte. Visst finns det tunnelbana och så, men för mig var det besvärligt att komma hem med min ömmande och svullna fotled. 42 km betong är hårt men underbart kul :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den aspekten har jag inte tänkt på. Har mera tänkt på att ha nära till färjan och starten faktiskt.

   Radera
  2. Äh, till färjan åkte jag taxi. Typ mitt i natten.

   Radera
  3. :) Men då måste du ju ha med dig pengar, jag hoppas tunnelbanan går så tidigt på morgonen :-)

   Radera
  4. Ja, jag hade lite pengar, ett tunnelbanekort och ett kontokort i en liten ficka i löpartightsen genom hela maran. Som jag minns det åkte jag från hotellet typ halv fem på morgonen för att jag hade missat att boka en mer lagom färja (se till att boka färja i tid om du reser på egen hand som jag gjorde). Det är inte särskilt mycket service loppet erbjuder om man tvingas bryta långt borta i Brooklyn eller Bronx - en buss plockar upp de som brutit efter det att "repet" gått för sista startgrupp - dvs VÄLDIGT sent om man startar tidigt. Inte är det särskilt varmt i NYC vid den där tiden heller så jag ville inte riskera att frysa ihjäl utan pengar om jag hade tvingats bryta.

   Radera
  5. Bra tips, jag tänker boka färjan på morgonen och ha med ett T-banekort i tightsfickan, det är planen som det ser ut just nu :-) En hotellbokning är också gjord, ganska centralt på Manhattan söder om Central Park.

   Radera
 4. Det vore ju konstigt om motivationen alltid var på topp med tanke på all träning du lägger ner Staffan.
  Det är också klart rimligt att dippen kommer på vintern, hur mycket man än försöker intala sig att vinterlöpning är vackert och mysigt eller härligt så går det inte att sticka under stolen att löpning är en idrott som helst ska göras i ganska varmt och behagligt klimat.

  Det är att tänka positivt, det går att få några minuters löpning i ljus på eftermiddagarna och mer ljus lär det bli framöver :-)

  SvaraRadera
 5. Infektion i kroppen?
  Kan finnas roliga 0-0 matcher också Staffan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite småsnorig. Roliga 0-0-matcher? Det vete tusan Mikael :-)

   Radera
 6. Tänkte när jag läste förra inlägget att din motivation inte är så stor som du ville ge sken av. Brukar vara ett säkert tecken när folk talar om sin inte så stora men ack så långsiktiga träning, sin fullständiga skadefrihet och att motivationen aldrig tryter, där de i själva verket tränar röven av sig, har haft skadeproblem som alla andra (i ditt fall känningar av löparknä, benhinneinflammation och problem med höger knä) och där motivationspratet i sin blotta närvaro indikerar att motivationen i själva verket ohjälpligt är dalande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det det stämmer inte alls. Skadekänningarna du nämner, höger knä undantaget, hade jag bara i början för sju-åtta år sedan. Jag tränar inte " röven av mig". Visst kan även jag ha tillfälliga dippar som nu men överlag är motivationen god.

   Radera
  2. Vi får väl se... hade du haft full motivation hade du satt upp nya ännu tuffare mål för 2015 och jobbat ännu hårdare, men så inte, och är man fullt motiverad bara gör man det som behövs och skippar pratet om skor och andra produktplaceringar och då behöver man inte försöka få det till att man är motiverad fast att man själv ännu inte är medveten om att man inte är det.

   Radera
  3. Jisses va du drar på Bengt. Måste man sätta upp nya tuffa mål? Man kan väl få vara ostrukturerad och bestämma senare under våren vad man vill ha för mål med året.
   Motivationsdipar har vi alla och just skoprat kan för egen del liva upp det hela :) Jag gillade ditt inlägg om skor Staffan
   Men löpning ska tydligen vara hårt och fritt från GPS och prylar enligt en del...
   tror inte att många klarar mycket bättre tider än vad du gör Staffan med din ringa träningsmängd! Man vill ju inte offra familjelivet för några minuter snabbare sluttid på en mara.

   Radera
  4. Jösses... Bertil vad du går på, jag vet inte hur länge du läst min blogg eftersom jag inte känner igen din insinuanta kommentarer sedan tidigare men jag har skrivit om detta tidigare:

   http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.se/2014/06/nar-du-ar-sa-jakla-bra-med-sapass.html

   Jag uppnådde, med mina mått mätt, riktigt mycket 2014 men det var inte spikrakt fokus från början av året, visst jag fick en bra start på träningsåret och satte därefter höga målsättningar. Jag är ingen robot och är inställd på att årets säsong inte kommer innebära PB på nästan varenda tävling och det är OK. Endast jag lever mitt liv och jag gör mina egna val, självklart skulle jag kunna höja träningsdosen till 10-12 mil i veckan. Tid finns, det gör det för i princip alla men "kostnaden" för det skulle bli för hög för mig, det skulle ta värdefull tid från familjen och jag är inte beredd att göra den uppoffringen, det handlar inte om motivation, det handlar om val, två helt olika saker.

   Och ditt snack om "skor och andra produktplaceringar". Om du menar förra inlägget så var det tänkt som en rolig serie bilder över skor jag använt under de år jag sprungit, samtliga skor köpta för egna pengar. Jag går min egen väg och behöver inte dina utmanande ord.

   Radera
  5. Tack Niklas! Precis, alla lever sina egna liv och gör sina egna val utifrån det! Jag har varit inställd på att prova lite nytt i år, kanske lite terräng längre fram i vår, kanske någon ny sträcka, vilket jag redan gjort på 3000m även om det nu inte gick jättebra. Jag vill ju gärna springa maran under 2:50 någon gång men hade jag blivit gladare av att springa på 2:47 genom att höja träningsdosen med fyra mil till i veckan. Nej!

   Radera
  6. Precis! Man håller ju på för att det är roligt och för att må bra.

   Radera
 7. Varför ljög du om skadefriheten i förra inlägget???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag verkligen inte gjort, så här skrev jag:

   "Jag har inte någon gång under alla dessa år haft en skada som hållit mig borta från löpningen mer än 3-4 dagar och bara något enstaka sjukdomsuppehåll på ca 5-6 dagar".

   Och det stämmer, de första två säsongerna 2007-2008 hade jag KÄNNINGAR av löparknä och benhinneinflammation liksom jag haft KÄNNINGAR av insida höger knä sedan 2012. Dessa känningar har ALDRIG krävt träningsuppehåll och är numera borta. Frågor på det?

   Radera