tisdag 15 december 2015

Tränar på men roar mig i det lilla...


Det har inte funnits så mycket att skriva om senaste veckorna. Så här års är det så mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Det betyder dock inte att löparskorna vilar i skohyllan utan jag har tränat hyggligt mycket och bra med både löpning och hemmastyrka de senaste två veckorna. 

Jag provar just nu några nya hemmastyrkeövningar för att komma tillrätta med stelheten jag skrev om i förra inlägget, övningar som utmanar i sidled och inte bara i rörelseriktningen rakt fram som vi jobbar i när vi springer, övningar som bygger styrka och stabilitet. Det är för tidigt för att utvärdera men hittills tycker jag kroppens svarar positivt på det. Dessutom försöker jag stretcha baksida, insida lår/höftböjare lite extra.  

Löpningen består mest av lugn distans, t ex så sprang jag en timma terräng i helgen på riktigt hårda, frusna stigar. Det var länge sedan jag sprang i skogen nu då jag hela hösten efter mitt uppehåll prioriterade asfaltslöpningen. Två saker roar jag mig med just nu; Jag springer fartleksbetonade intervaller i ett försök att inte vara slav under klockan, det innebär att jag springer fartökningar med joggvila som blir precis så långa och så snabba som jag känner för, där jag varierar ansträngning, sträcka och fart utan att titta på klockan. Om man bara lär sig lyssna kan kroppen ge bättre feedback än vilken avancerad klocka som helst! 

Dessutom kommer jag ett par gånger i veckan att avsluta lugna distanspass med att springa några riktigt snabba, korta intervaller, t ex 4-5x 30/30s som jag springer i treminutersfart eller t o m något fortare. Tanken med det är stimulans, bygga lite löpstyrka och väcka eventuella snabba muskelfibrer. Naturligtvis finns också en förhoppning om att de här farterna ska bli lite mer bekväma och avslappnade så småningom vilket de inte är idag, då jag verkligen tar i.

Två små saker jag roar mig med nu/gör annorlunda alltså, jag är verkligen lättroad! Viktigast i slutändan är ändå variationen, för träningsglädjen, och förhoppningsvis för att nå resultat. 

En lågt stående decembersol kan ge skugga på stigen men en illusion om att träden "står i brand". 
En av mina favoritställen, Jägarskogsudden vid skön Yngern i Nykvarn. Här tar jag ofta en kort paus under lugna rundor för att stanna och njuta av stillheten vid sjön.
Lunchspring runt Brunnsviken, Stockholm förra veckan, en förmån att kunna springa i så vackra omgivningar!

8 kommentarer:

 1. Längtar lite till efter nyår, då ska jag också ta en period med lugn distans och bara njuta av att vara ute i naturen. Jag har fokuserat på fart ett tag nu. Det sliter mentalt.

  /Morgan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, ja det kan det såklart göra om du kör hårt och samtidigt har mycket utanför löpningen! Ta det varsamt! Jag varvar mestadels lugn distanslöpning med riktigt korta, hårda intervaller just nu och lite fartleksbetonade längre intervaller för variationen skull och för att jag lätt blir uttråkad av att enbart springa lugna pass.

   Radera
 2. Du är nästan lika lättroad som mig. ;-) Jag har märkt att ex cykel/spinning intervaller går bra att köra hårt. Tror ju också på det där med att hålla igång de snabba nervbanorna. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vetenskaplig undersökning på ett större urval :) skulle säkert bekräfta hypotesen att långdistanslöpare är mer lättroade än genomsnittsbefolkningen, tror det är en egenskap som behövs i träningen :) Ja, det där är nog nyttiga och bra grejer!

   Radera
 3. Smart att lägga några korta snabbintervaller i slutet på några pass. Ska jag härma!
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ja tror det är ett bra sätt att behålla lite fart under vintern, kanske t o m utvecklas lite. God Jul på dig också!

   Radera
 4. De där superkorta intervallerna tar mer än man tror.
  Var lite skeptisk när de körde tabata-intervaller på ett spinningpass för ett tag sen. Just där och då; visst det var rejält flåsigt och jobbigt, men mentalt överkomligt pga den korta tiden. Men jäklar vilken träningsvärk jag fick! Har aldrig fått träningsvärk av spinning innan (vad jag minns). :-)

  Ha en riktigt god jul nu!
  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar ju främst de längre intervallerna, tycker de ger mer (uthållighet) men jag tror inte det är så dumt att stimulera lite nya nervbanor genom att springa riktigt fort också, inte minst ger det den där variationen jag gillar och tjatar om :-)

   En riktigt god jul till dig också Malin! Kram!

   Radera