torsdag 3 december 2015

Fokus återuppbyggnad

Så är november förpassad till handlingarna och också vilan efter New York Marathon som blev något längre än jag tänkt mig även om jag sprungit lite, drygt 141 km i november. Tanken är att komma upp i normal träningsdos nu i december och framförallt genom lugn löpning. Kroppen signalerar fortfarande motvillighet, det går ofta bra att springa men mellan löppassen är kroppen stel och inte helt smärtfri eller samarbetsvillig.

Att vara stel är inte är ovanligt bland löpare men viktigare är: Jag är stelare än jag vill vara och det påverkar min vardag negativt! Sitta på knä med benen under mig med hälarna mot rumpan går inte utan smärta, sitta i skräddarställning - fixar ni läsare det? - går inte heller, vilket alla som har yngre barn vet blir ett problem då de ofta leker/pysslar/ritar ”i sin höjd” vilket ofta betyder på golvet och inte sällan vill att jag ska vara med. Problemet är att det smärtar, svider och drar i muskelfästet på insida knä, den så kallade gåsfoten eller pes anserinus bursit. Detta har jag dragits med av och till i flera år i mitt högre knä, även om jag till största delen fått bukt med det men nu är det vänstra som börjat krångla på samma sätt och även i vila smärtar ibland en punkt några centimeter snett nedanför/innanför knäskålen. Det här har jag känt av ända sedan slutfasen av min rehab i somras, att jag blev stelare och stelare men det påverkar inte så löpningen så mycket då jag fick till 12 riktigt bra träningsveckor innan New York utan att ha ont.   

När jag tar ut löpsteget i högre fart med en högre bakåtkick drar det i musklerna ovanför knäskålen på framsida lår.

Vad gör jag åt det då? Problemet är att det inte verkar bli så mycket bättre av att ”bråka med det” i form av stretch och punktmassage. Istället reagerar det mera positivt på vila. Jag kör ändå stretch och punktmassage då jag är övertygad om att det behövs. Jag kör också just nu mera löparstyrka, t ex djupa benböj med extra bred ställning, sidoplanka, sidohöftlyft och några andra övningar i ett försök att stärka upp eventuella obalanser i benmuskulaturen. Skador och känningar orsakas ju ofta av att vi är asymmetriska i meningen olika starka i t ex fram-/baksida, in-/utsida.

Som sagt, jag kan springa  - idag gick 12 km på lunchen riktigt lätt och fint, men när jag springer – speciellt i högre farter, känner jag också nu att jag inte har en bra grund vilket jag borde ha efter maraträning och ett maraton. Därför ligger fokuset där just nu, så mycket lugn löpning som kroppen klarar utan att protestera allt för mycket,  benstyrka och fartlöpning i farter som känns kontrollerade just nu, inte som känns kontrollerade när jag är i bättre form – Gräv där du står som sagt! Jag har inte lust att lägga tid och pengar på naprapat igen utan försöker jobba med detta själv så länge det inte blir ännu värre. 

Just nu har jag också haft en paus från intaget av mina järntabletter jag behöver för att hålla mitt blodvärde på en bra nivå, annars är risken att löpningen framemot vårvintern kommer kännas lika tung som den gjorde i våras  när jag t o m hade allvarliga funderingar på att lägga ner löpningen eftersom det gick så tungt och dit vill jag verkligen inte igen! 

Det blev ganska långt detta. Motivationen är hög men just ligger mitt fokus helt på att få tillbaka en mera samarbetsvillig kropp. Bli starkare, återuppbygga en stabil, aerob grund. Som snart 44-årig löpare kommer jag nog alltid vara stel men jag vill inte vara så stel att det påverkar min vardag negativt!  När väl det jobbet är ordentligt gjort går det relativt fort sedan att bygga på farten och uthålligheten!

8 kommentarer:

 1. Lustigt. Jag upplever exakt samma! Men så tänker jag att det nog är bra med lite lugn period nu. Kroppen kanske bromsar för att vi inte ska kunna rusa iväg? Över lag tror jag vi följer naturens rytm för dåligt. Full speed 12 månader om året kan liksom inte vara bra tänker jag... Allt i naturen går på sparlåga utom vi människor!
  Kunde du sitta i skräddarställning/sitta på knä innan? (Jag kan. :-) ) Om du kunnat och plötsligt inte kan signalerar ju kroppen något och du verkar lyssna bra. När jag inte kan nå golvet med fingrarna när jag böjer mig fram då vet jag att något är tok.
  Och du, 44 är ingen ålder. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det säkert, det finns väl en anledning till att många löpare behöver/tar en säsongsvila på senhösten. Jag håller med, vi behöver andrummen. Det var länge sedan jag t ex kunde sitta i skräddarställning eller på underbenen men just nu är det extra illa. Baksidorna är jag inte lika stel i längre efter min rehab så nå golvet går bättre :-)

   Radera
  2. Ö.h.t tror jag vi behöver andrum då och då. Löpare eller ej. :-) Skynda långsamt!

   Radera
  3. Visst är det så! Will do/try :)

   Radera
 2. Tjenare Staffan.
  Jag känner igen dina symptom med drag på framsida lår över knäet. För mig hjälper punktmassage, men längre upp på låret. Om man börjar vid ljumsken och jobbar sig nedåt mot smärtan, så hittar iallafall jag massor med punkter som triggar sattelitsmärta i området du beskriver. Jag vet inte om det kan hjälpa dig, men man kan ju hoppas. Ha en trevlig adventstid.
  Kör hårt.
  Mvh, Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus, jag gör en del sådant men behöver kanske "leta bättre". Tack detsamma till dig!

   Radera
 3. Jag hoppas att din kropp snart är med på noterna igen! Det är verkligen inte roligt när den inte samarbetar som man vill, speciellt inte när huvudet vill så mycket mer. Bara att lyssna på vad den försöker säga, vilket jag tycker du gör. Låt den läka ut ordenligt, så flyger du snart fram igen!
  Skräddarstöllning och knäsittande går fint här. :-) Men gick sådär för ett par år sedan. Rörlighetsträning gjorde underverk för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas jag också men det är segt att helt bli av med detta, helvila reagerar det inte positivt på heller, och inte jag heller i det stora hela :) Tycker ändå att benet har reagerat positivt på några styrkeövningar jag kört senaste veckan som mera bygger styrka i sidled och inte bara rakt fram som löpningen ger...

   Radera