onsdag 27 januari 2016

Långpass i utbyte mot städning

Har du svårt att hitta tid för långpassen på helgerna? "Köp" tid genom att erbjuda dig att själva ta hand om gemensamma göromål hemma :-)

Den gångna helgen hade vi relativt lite inbokat och söndag förmiddag skulle yngsta dottern gå på sin dans-/gympaklass ”Born to Move” och min fru följa med. Med de större barnen relativt självgående fanns alltså tid för mig att träna. Nu hade jag redan sprungit en hel del i veckan och hade därför inte planerat att springa långpass i helgen. På lördagseftermiddagen hörde David av sig och frågade om jag ville hänga med på långpass söndag morgon. Det kan ta emot lite extra vintertid att springa långa pass och trevligt springsällskap är därför alltid välkommet. Då jag tänkt springa ”bara” ca 15km så tänkte jag först tacka nej men på vilka grunder då?  

Stämde av med hustrun som väl kort suckade något om min löpning. Vi skulle städa på eftermiddagen och jag var då snabb med att erbjuda mig att sköta det själv så hon kunde vila och då var det inte några problem att få springa långpass :-) Två och en halv timma senare hade jag sprungit drygt 30 km, knappt två timmar i pratfart med David och så en sista mil i ca 4:20-4:30-tempo och en sista kilometer strax under 4 min/km med bra känsla hela vägen även om jag såklart blev tröttare i slutet. Vilken bonus att få in drygt 30 istället för tänkta 15 km en söndagmorgon!

En riktigt bra träningsvecka fick jag på köpet, 88 km löpning! Inte blev jag speciellt sliten av långpasset heller, städningen klarades av och också en stunds skridskoåkning med barnen på eftermiddagen!

Jag är bra grundtränad just nu och kan också springa fort på riktigt korta sträckor. Det jag behöver träna på just nu är fartuthållighet/tröskel, vilket har varit svårt i snön nu i januari men igår på lunchen bjöds det på i alla fall lite ren asfalt på lunchfartleken när jag sprang några snabbare kilometer och med (tillfälligt) fortsatta plusgrader i veckan finns hopp om att kunna lämna Icebugsen hemma och hoppa i lite smidigare skor för lite snabbare löpning! Den här veckan är dock tanken att ta det lite lugnare än förra veckan som bjöd på mer mängd.


Grusig is i Bergshamra...
...och asfalt vid Naturhistoriska

9 kommentarer:

 1. haha! Bra deal! Som gav dig "extra" träning. ( I alla fall rörelseträning. ;-) ) Grymt bra pass och kul att du så bra igång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Nu råkar det vara jag som städar mest i alla fall medans min fru gör mer av andra saker :)

   Radera
  2. Ja, det har varit en bra träningsmånad, saknar lite fartlöpning bara, det har varit svårt att få till ute i kylan eller i avsaknad av löpband (bandet på jobbet är trasigt och ett nytt är på gång).

   Radera
 2. Rörelse är inte träning? Är det ens motion? ;-)
  Här skulle jag aldrig kunna byta bort städningen då det är jag som sköter den biten. För allas skull :)
  Får fundera ut en annan bytesvara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag som städar mest hemma också medan min fru gör mer av annat som sagt, vi har hittat en bra fördelning över många år tillsammans :)

   Radera
 3. Städning skulle garanterat fungera som bytesvara i det här hushållet. En syssla vi annars delar lika på. Men Det skulle i så fall innebära att jag tränade och städade, medan sambon tittade på film hela dan...
  Här hos mig är asfalten nu inte bara bar utan till och med torr. Absolut fartmässig.

  SvaraRadera
 4. Tur att du skriver att du vanligtvis städar.
  Jag tänkte direkt; typiskt en man att byta till sig träningstid, för något han ÄNDÅ ska hjälpa till med....!! :-o
  Haha! ;-)

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, som sagt är det jag som städar mest, medans min fru gör mer av annat. Vi hjälps år på ett mycket bra sätt med alla sysslor :)

   Radera