torsdag 4 februari 2016

Nu och då - 2014 vs 2016.

Tiden flyger tydligen fram (även om jag vill att den ska gå ännu fortare så att våren kommer snart) och nu är det igen en vecka sedan jag skrev något. Kan bara skylla på kombinationen brist på tid och brist på något att skriva om...

I min iver att upprepa resultaten från 2014 - min bästa löparsäsong hittills - inledde jag 2015 med att springa samma mängd som i januari 2014 och jag ser i dagboken att jag också tränade ganska hårda pass i januari, 8x1000m progressivt, backpass, korta fartpass i 3:20-fart t ex. Samtidigt var det mycket vid sidan om löpningen och mitt blodvärde var suboptimalt. Jag stretade på ändå med både fart och mängd, blev sliten och senare skadad. Nu är jag starkare i kroppen och förhoppningsvis lite klokare och jag vet att mitt blodvärde är bättre. Januari har vi precis gjort bokslut på och jag har jämfört januari 2016 med januari 2014, denna gång utan att känna någon press att träna likadant. Det är inget självändamål att stirra mig blind på säsongen 2014, träningen och de resultat jag uppnådde då och jag har inga mål att stressa fram samma löpmängd och kanske skada mig men 2014 och då framförallt våren när jag var i toppform, utgör ändå ett inspirerande riktmärke.

2014


2016Att tänka på vid jämförelsen är att jag var helt ledig i januari 2014 då jag började mitt nuvarande jobb en månad senare. Ändå är det väldigt mycket som är lika.

 • Jag hade en förkylning som höll mig borta från löpning några dagar både nu och då. men antalet vilodagar många fler 2014 än i januari 2016. 
 • Mängden blev i princip identisk, drygt 25 mils löpträning vilket är bra på en månad för att vara jag. 
 • Det var snö och kallt också i januari 2014 och jag minns flera långpass i vinterväglag..  
 • Lugn distanslöpning är det överlägset vanligaste passet både då och nu vilket passar för årstiden. 
 • Ledighet möjliggjorde fler långpass 2014 jämfört med 2016, fem stycken varav tre långpass samma vecka när jag provade att löpträna sju dagar i rad och sprang 121 km på en vecka. vilket gick bra och fortfarande är min toppnotering. I januari i år blev det två långpass. 
 • Sparsamt med fartpass var det både 2014 och 2016 jämfört med 2015. Ett par stycken bara. Nu avslutade jag januari med 5 km snabbdistans på 18:30 i lördags i form av ett testlopp som jag tyckte gick förvånansvärt bra. 
Jag har börjat smyga in lite mera fart i träningen och jag ska jobba på fartuthålligheten/tröskel härnäst (ge mig barmark tack!), då kan nog även den här säsongen bli bra. Att jag lagt en stabil grund med all distanslöpning vet jag! Tittar jag längre tillbaka än rekordsäsongen 2014 så ger 25 mils löpning på en månad perspektiv. Det är inte så länge sedan jag för första gången tyckte det var stort att komma upp i 20 mil löpning på en månad och tyckte att 15 mil var en bra träningsmånad!

Titta framåt mot nya mål är bra men glöm inte att också  titta bakåt på allt du redan åstadkommit! 


Januari är verkligen löparglamour...
och ett perfekt tillfälle för rekordpinsamma löparselfies i osannolika utstyrslar...

2 kommentarer:

 1. Haha - underbart att du bjuder på dig själv i en sådan läcker utstyrsel! Gissar att många skulle se detta som det yttersta beviset på att löpare inte är riktigt kloka. :-)
  Sitter och funderar lite på det här ned att löpare fokuserar på kilometer, medan skidåkare räknar träningstimmar. Finns det några som fokuserar på intensitet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktigt att bjuda lite på sig själv :) Vid ett par rundor i januari med spikvassa snökristaller i ansiktet har jag ju själv snuddat vid frågan om jag egentligen är så klok...?

   Ja, här är nog löpare undantaget, skidåkare, orienterare och cyklister fokuserar ju på tid och de sistnämnda också på watt vilket är ett direkt mått på intensitet. Cyklister jag känner tränar väldigt wattbaserat på intervaller t ex.

   Radera