torsdag 23 juni 2016

Har du haft någon sko du upplevt som konstig i början men som du sedan gillat att springa i?

Jag är inte märkestrogen i mitt val av löparskor såtillvida att jag enbart springer i ett märke. Det är enklare att räkna ut skomärken jag aldrig sprungit i än de jag provat; Puma, Mizuno, Salomon, Altra, Newton, Sketchers har jag aldrig sprungit i. Asics, Adidas, Salming, Saucony, Brooks, Nike, New Balance, Inov8, Icebug m fl har jag alla sprungit i. Mina fötter trivs i de flesta läster utan att protestera och skillnaderna är såklart ofta större mellan olika modeller i samma märken än mellan olika märken.

På tävling har jag mest sprungit i Asics. Asics verkar i Sverige (Europa?) främst rikta in sig på tunga dämpade modeller och tävlingsmodeller som Hyperspeed, Piranha och DS Racer blir allt svårare att få tag på. På Asics hemmamarknad Japan finns ett enormt utbud av lätta racemodeller. 2011 köpte jag Asics Tarther, vilken kom att bli en riktig favorit på längre sträckor, i den har jag sprungit ett par sub3-maror, satt personbästa på halvmaraton och sprungit hem silvermedaljen på Lidingö. Jag har dem kvar men de närmar sig en behaglig pensionärstillvaro. Den stora frågan blir när jag har hjärta att slänga dem...
Tarther i version två var tyvärr inte alls samma sko varför jag istället köpte Asics DS Racer 10 som ny tävlingssko för längre sträckor och den har också fungerat perfekt för mig både på kortare och längre sträckor, jag har använt den på 10000m bana, halvmaraton och på fyra maraton. Att överhuvudtaget inte tänka på skor eller trötthet i fötterna (förutom på betongen i New York!) vid löpning på 42,2 km asfalt är nog det bästa betyget en sko kan få!

Jag upplevde i vår att mina DS Racers började bli lite stumma i sulan varför jag började leta efter en ny modell för längre lopp. Nike Zoom Streak har fått mycket beröm på forumet på jogg.se och jag köpte ett par då jag fick ett bra pris tack vare att en ny modell var på väg in. jag vill för tydlighetens skull här tillägga här att jag köpte både Asicsskon och Nikeskon själv! Både DS Racer 10 och Nike Zoom Streak 5 väger 200g i min storlek och den extra dämpningen i Nikeskon tänkte jag skulle vara fördelaktig. Jag sprang ett par längre pass med den innan maran i Stockholm men tvekade i mitt skoval och tog det säkra för det osäkra och sprang i mina DS Racer vilket som vanligt fungerade helt perfekt!

Har du en Asics-fot eller en Nike-dito? Foto: Privat

Eftersom mina fötter trivs i de flesta skor kom det som en stor överraskning att jag upplevde Nikeskon som väldigt annorlunda i läst och dämpning jämfört med Asics! Skon är högre i hålfoten och majoriteten av dämpningen verkar ligga just där, centralt placerad mitt på foten. Jag vet inte om tanken är att man ska rulla över hela fotsulan i skon, skon har också ett lite högre drop än jag är van vid. Annorlunda känns det i alla fall, ”som att springa med en kanelbulle under foten” är fortfarande den bästa beskrivning jag kan komma på.

Jag har tränat några pass i skon efter maran men kan fortfarande inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om skon, hiss eller diss, klart är att i lite högre fart fungerar den bättre för mig än i lugn distansfart. Kanske blir min Nikeperiod kort och jag går tillbaka till Asics DS Racer igen som jag vet fungerar men vi vet alla risken med att hålla fast vid en skomodell vi gillar när tillverkarna ofta gör sitt bästa för att uppdatera och ibland ändra en sko drastiskt.

Kanske har jag helt enkelt en fot som inte passar så bra i Nike trots allt? Eller så vänjer jag mig. Att variera skor med olika känsla, dämpning och drop borde vara positivt för både fötter, kropp och skornas hållbarhet, så länge man inte får ont givetvis!

Hur tänker du, fungerar flera märken för dig eller håller du dig till samma märke men varierar modeller? Eller springer du enbart i en viss modell av ett visst märke? Har du haft någon favorit som tillverkaren sedan gjort om drastiskt och tvingat dig att leta nytt? Och, har du haft någon sko du upplevt som konstig i början men som du sedan gillat att springa i? Jag vill undvika att detta händer, Eliud Kpichoge Kenya, lät sig inte bekommas av att sulan på prototypen till Nike Zoom Streak 6 höll på att krypa ur skon under Berlin Marathon 2015 utan inte bara fullföljde utan också vann loppet på 2:04:00 med innesulan halvvägs ute ur skon då limmet inte höll dem på plats.

4 kommentarer:

 1. Jag inser när jag läser detta att jag inte köpt annat än terrängskor på väldigt länge. Mina Saucony kinvaror har nog två år på nacken åtminstone och mängskorna (Asics 2000) ännu mer. Och skorna dessförinnan var också ... Kinvara och Asics 2000. Mina fötter är mer kräsna när det kommer till lästval, och många märken går bort direkt. Som Nike, som även jag tyckt varit "tjocka" i mitten. testade ett par för x antal år sedan som snabbt förpassades till trädgårdsjobbarskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara många som gjort upptäckten att Nike verkar vara höga med mycket dämpning i mitten av skon!

   Radera
 2. Samma märke men olika modeller. Ska nog våga mig på att även testa annat märke snart. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet ju att du gillar Newton och jag förstår att dina fötter har lite speciella krav också, bra att det finns massor av skor att välja på! :)

   Radera