onsdag 15 februari 2017

Salming Running ss 2017

Idag var det en stor dag för Salming då det både var lansering av ny kollektion - ss 2017 och en ny skomodell, där det stora naturligtvis var lanseringen av nya modellen EnRoute som breddar utbud och målgrupp med en mängdträningssko som fortfarande är lätt och utvecklad enligt Salmings "Rule of Five". Jag var inbjuden till Salming Concept Store men hade inte så mycket tid så jag stannade till lite kort efter jobbet bara. Jag gillar Salming vilket inte är någon nyhet för er bloggläsare. Skorna är av bra kvalité, lätta och har mycket löpkänsla. Hela filosofin och tänket kring löpteknik tilltalar mig också, t ex finns mycket bra videomaterial vid Salming Academy vilket ger mervärde till löpare förutom att erbjuda skor. Märket gör mycket för svensk löpning via aktiva ambassadörer och närvaro på tävlingar och evenemang och att det dessutom är ett svenskt märkte gör det extra roligt och jag bidrar gärna till att lägga ett gott ord för märket även om Salming varken betalat mig eller bett mig skriva det här blogginlägget.

Förutom att jag fick en trevlig pratstund med trevliga och duktiga löparen Sigrid så kände och klämde jag på årets nyheter. Jag vill betona att jag inte sprungit i någon av modellerna utan baserar de här tankarna enbart på att ha tittat på skorna i butiken. Salming har hittills främst varit en märke för de mer vana löparna då de relativt tunna och lätta skorna kanske gjort att många mer ovana löpare dragit sig för att prova märket men i och med introduktionen av modellen Miles förra året hittade nya löpare Salming och jag tror det kommer fortsätta nu med modellen EnRoute som är en uttalad mängdträningssko som ändå är relativt lätt. Ett par EnRoute är på väg hem till mig och jag kommer återkomma med en recension när jag gnuggat några mil i dem.



Salming EnRoute, bild från Salming.com


Distance (se bilder längre ner) har i år har ganska grälla färger och har blivit ytterligare lite lättare - 229g i referensstorlek, men är i övrigt i princip samma sko som tidigare vilket är goda nyheter då Distance är den sko jag använt mest och gillat bäst i sortimentet, jag har sprungit många hundra mil i mina tre versioner av Distance där jag precis nyligen pensionerade mitt första par från 2014 efter 155 mil.

Race (se bilder längre ner), den tunnaste och lättaste tävlingsmodellen har i år en väldigt häftig och snygg design som dessutom ska lysa i mörker. Den ser mer uppbyggd ut i år med tjockare mellansula men det stämmer inte, det är en kosmetisk förändring av mönstret på utsidan och mellansulan är som tidigare.

Speed (se bilder längre ner) är den lättare skon för lite längre distanser och här är det frågan om en rejäl makeover. Jag har inte sprungit i Speed sedan version 1 och skon tilltalade mig enormt först men efter lite fler mil var jag inte lika positiv utan har föredragit andra skor för t ex halv-och helmaraton. Jag pronerade väldigt mycket i version 1 och blev sliten i fötterna av den. Årets modell - Speed 5  är mycket mera uppbyggd i mellansulan än tidigare versioner och vikten är på hela 249g i referensstorlek, dvs skon är numera tyngre än Distance vilket gör mig fundersam. Den ska fortfarande upplevas som lätt och följsam men här tror jag Salming förlorar en del trogna fans. Jag förstår inte varför Speed nu väger så mycket. Om det är för att tilltala en bredare massa löpare så kommer EnRoute göra det jobbet och det har varit bättre i mitt tycke att behålla Speed som en lättare, tunnare tävlingsmodell eller träningssko för snabbare pass över längre distanser på strax över 200g.

Modellerna Trail och Elements saknar jag erfarenhet av och kan därför inte bedöma om de är förändrade men efter vad jag såg så var det inga större förändringar sedan tidigare. Det ska bli kul att följa mottagandet av årets nyheter och jag tror att 2017 kan innebära lite av ett genombrott för Salming där jag tror att EnRoute kan komma att bli en framgång som gör att många löpare får upp ögonen för märket.

EnRoute Herr
EnRoute Herr
Distance herr
Distance dam

Speed herr, notera den uppbyggda mellansulan och även den helt omgjorda ovandelen

Speed dam

Speed herr, otroligt snygg sko! 
Nej, mellansulan är inte tjockare än vanligt, det ser bara ut så på årets modell som i princip är oförändrad sedan tidigare

Speed dam, otroligt snygg sko! 

Abisko Jacket, en premiumjacka för vinter, höst och vår men med ett premiumpris på över 2100 kr bör den vara något alldeles extra. Färgen är svart och inte så spännande

2 kommentarer:

  1. Tack för ett bra inlägg och för att du räddade mig från ett felköp! Oerhört synd och oförståeligt att de gjort om Speed... Är inne på mitt 8:e par nu och har inte köpt några andra skor sen jag började med dem, så nu känns det nästan som skovärldens ekvivalent till att ha blivit dumpad!

    Har du några tips på liknande skor? (neutrala, relativt lätta, 4-5 mm drop, inga skaviga sömmar)

    Hälsningar Karin (från jogg)

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej (igen) Karin! Ja, det är svårt att förstå tänket bakom förvandlingen på Speed! Speciellt nu när de lanserat enRoute, Race är en fin sko för kortare distanser men nu saknar Salming en lätt tävlingssko för längre distanser, jag ska googla och se om jag hittar några reviews på nätet som förklarar tänket bakom, flera Salminganknutna löpare hävdar att Speed har kvar den lätta känslan men att den väger 249g och har en tjock mellansula är ju hårda fakta...

      Själv använder jag Asics DS Racer som maratonsko sedan flera år, den har visserligen en väldigt liten pronationsskil men den märks knappt, har 6 mm drop tror jag och är relativt fast i dämpningen, den sitter perfekt på min fot och fungerar klockrent för mig, version 11 som finns nu är lite fastare i dämpningen än version 10 som jag har. Andra tips skulle kanske kunna vara Saucony Type A6 som är en fin tävlingsssko men den är kanske lite mer lik Race fast inte riktigt lika hård och stum som Race. Det är nog mitt bästa tips. New Balance 1600 finns inte längre men modellen 1400 är fin också, väger väl ca 170g i dammodell, något mjukare än Speed men den har 10 mm drop tror jag så det kanske går bort för dig...

      Sketchers GoMeb kanske också är ett alternativ, dock mjukare än Speed och lite svår att hitta.

      Radera